Lagbanner
2019-05-04 16:15

Espanyol - Atlético
3 - 0

En kristallklar trepoängare mot serietvåan

En kristallklar trepoängare mot serietvåan

Dubbla nätrassel från Borja Iglesias och en helt vanvettig 85-meterssprint signerad Adrià Pedrosa gav Espanyol en stabil seger.

Efter många sena poängtapp trots bra insatser var det dags för Espanyol att ta emot andraplacerade Atlético de Madrid på Cornellà-el Prat. Ett gästande Atlético som trots sin redan bokade Champions League-biljett och andraplacering bakom suveränen FC Barcelona inte har imponerat nämnvärt under den här säsongen. Visst, man ligger där man ligger och det ska inte stickas under stol med, men de starka nyförvärv man gjorde inför säsongen gav supportrarna vittring på mer än bara en andraplats utan titelutmaning. Spelare som Thomas Lemar, Gelson Martins och Santiago Arias anslöt till klubben, men spelet har inte förbättrats sedan laget huserade i två Champions League-finaler på tre år.

Idag ställde den hett eftertraktade tränaren Diego Simeone upp med starkast möjliga manskap. Antoine Griezmann fanns där, Koke fanns där, Diego Godín fanns där och sist men verkligen inte minst fanns även Jan Oblak där. Och slovenen Oblak skulle få jobba idag, mer än vad han kunde tro på förhand. Även hemmalaget ställde upp med ett ordinarie manskap. Adrià Pedrosa har tagit över vänsterbacksplatsen från Dídac Vilà och gör det med en självklarhet som talar för fortsatt förtroende även nästa säsong. Den uppställningen Espanyol och Rubi presenterade till dagens match är min personliga favorit. Där finns kvickhet på kanterna med Wu Lei och Adrià Pedrosa, smartness i mittfältet med Granero, Darder och Melendo, och där finns dessutom kirurgiska avslut med “Pandan”, Borja Iglesias längst fram.

Sprang likt något som bara finns i fantasin

Atlético inledde matchen starkt, de höll i bollen och skapade lite smålägen här och var. I mitt tycke var gästerna strået vassare under de första 45 minuterna. Men i samma stund var man inte livsfarliga på något sätt. Det är knappt att man minns något direkt läge för Atlético, inte heller för Espanyol. Utom ett. Antoine Griezmann spelade snett och vint utanför offensivt straffområde. Adrià Pedrosa fångade upp bollen. Sedan sprang han. Han sprang som något man bara ser på film. I fantasin. Förbi allt och alla som ville stå i hans väg. Efter 85 meter löpning i vindsnabbt tempo slog han in ett inspel som den rutinerade mittbacken Diego Godín styrde in i eget mål. Det kanske är svårt för en simpel man från Sverige att skicka iväg överklagningar till det spanska fotbollförbundet, men visst ska Adrià Pedrosa noteras för det där målet. 

Väl i andra halvlek var det bara ett lag på planen. Espanyol var fullkomligt dominanta under alla 45 minuter plus tillägg i den andra halvan av matchen. 2-0 kom. Det var Óscar Melendo som med sina kvicka, trippande steg drev upp bollen och såg en Borja Iglesias som likt en tjur rusade i djupled genom Atléticos mittbackspar. Melendo såg löpningen och leveransen var det inget fel på. Inte avslutet heller, och Iglesias dubblade Espanyols överläge. Syndromet Espanyol drabbats av den här säsongen är att man stannat av och saktat ner vid ledning. Det har lett till en outgrundlig mängd tappade poäng från en ledande position. Något som Rubi verkar ha skrivit med stora bokstäver på taktiktavlan i omklädningsrummet i paus, och något som spelarna verkar ha uppfattat. För det var en otrolig fart på Espanyol i den andra halvleken. Man domderade fram, om och om igen. Lägen fanns för 3-0. I princip inga lägen fanns för 2-1. Det var en överkörning som inte bara ska tillskrivas ett välspelande Espanyol, utan även ett för dagen bottenlöst uselt Atlético som knappt fick fram en passning.

Det tredje målet skulle även det dyka upp, och anledningen var en helt feldömd straff. Fullkomligt obegripligt, i alla fall för mig, att det där kan bli straff. Man får tacklas. Borja Iglesias borrade upp sitt andra mål för dagen i krysset. En helt otagbar straff, och idag var Espanyol helt omöjliga för Atlético.

Spelarbetyg (1-5):

Diego López (3):
Veteranen var nära att ge bort ett 1–0-mål, men fumlet redde ut sig och efter det var målvakten i princip helt sysslolös.

Roberto Rosales (3): Utmärkte sig inte speciellt mycket, men var så klart inte dålig.

Naldo (4): Min favoritspelare. Felfri som vanligt. Gigant.

Mario Hermoso (4): Han får sluta vara så här bra nu. Det ryktas om större klubbadresser för mittbackstalangen och vi vill inte bli av med honom.

Adrià Pedrosa (5): En fulländad otrolig insats av den egna produkten. Löpningen som beredde väg för ledningsmålet var något utöver det vanliga, och känslan är att den här spelaren är något utöver det vanliga.

Marc Roca (3): Han är enormt viktig för lagets balans. I Busquets-rollen finns det inte många i ligan som är bättre.

Sergi Darder (4): Jättefin spelare.

Esteban Granero (4): Gjorde nog sin bästa insats för säsongen idag. “Piraten” som han kallas var snudd på fläckfri.

Óscar Melendo (4): Nära femman idag, Melendo. Vore en enorm framgång för Espanyol att lyckas behålla honom i sommar, för Melendo kommer i framtiden att spela i något av de största lagen.

Wu Lei (3): Han arbetar jättehårt och det är underbart att se. Fick enorma ovationer när han klev av och han har blivit något av en fanfavorit. I spelet kan han bättre.

Borja Iglesias (5): Ja, vad mer ska man säga om Borja. Två mål till, och succésäsongen är ett faktum. Vore grymt att få ha honom kvar även nästa säsong.

Nästa match spelas borta mot Leganés den 12/5.

Olle Printzoprintz@hotmail.com2019-05-04 19:28:23
Author

Fler artiklar om Espanyol