Lagbanner
2019-09-15 12:00

Eibar - Espanyol

Inför Eibar - Espanyol

Inför Eibar - Espanyol

Två av seriens sämsta lag efter tre omgångar ställs mot varandra i ett lunchmöte fyllt av panik, ångest och måsten.

Något av det absolut värsta som finns är att gå in i ett två veckor långt tortyrliknande landslagsuppehåll med en förlust i bagaget. Något ännu värre är att gå in i uppehållet med en pinsam insats i ryggen. Espanyol förlorade med 0-3 hemma mot Granada och allt det man inte ville se fanns med i den prestationen. Nu väntar en bortamatch mot en kollega i den tidiga bottenstriden, och det är sanslöst viktigt för Espanyol att få med sig en seger från Baskien under söndagen.

För motståndet står alltså SD Eibar, en klubb som gjort ett helt makalöst jobb sedan uppflyttningen för fem år sedan och etablerat sig i högstadivisionen på ett imponerande sätt. Årets säsong har å andra sidan börjat knackigt. Förluster mot Mallorca och Atlético de Madrid, och en poäng mot Osasuna kan inte ses som godkänt. Inför säsongen blev de av med sin bästa spelare Joan Jordán, och honom har Espanyol redan stött på i Sevilla där han imponerat inledningsvis. Det är inte på något sätt märkvärdigt att Eibar saknar honom, men har ersättaren kommit in?

Sergio Álvarez har kvar sin plats på det centrala mittfältet, men det råder lite oklarhet kring vem hans radarpartner ska bli. Det finns många att välja mellan, bland annat den gamle Espanyol-liraren Pape Diop. Även Gonzalo Escalante och Edu Expósito har fått chansen hittills, och det blir intressant att se vem tränare Mendilibar ger förtroendet mot Espanyol. I övrigt måste Espanyol så klart se upp med Sergi Enrich, som verkligen bevisat sig på den högsta nivån.

I bortalaget förväntar jag mig förändring. Inte nödvändigtvis namnmässig förändring, men spelmässig. Det har varit en idéfattig, uddlös och urvattnad säsongsinledning i La Liga för Espanyol, och den inledningen måste det vara slut på nu. Det absolut bästa laget vi har ska in på planen, och för att citera Liverpool-tränaren Jürgen Klopp: “Jag vill att mina spelare ska vara arga på planen, för motståndarna vill sno våra poäng.” Jag begär inte mer än så. Det ska finnas en besinningslös vilja att få med sig alla tre pinnar från matchen, det är bara det som räknas. Vad är annars meningen med att spela?

Personligen vill jag se Adrià Pedrosa tillbaka i startelvan, han saknas något kolossalt. Calero och Naldo bör bilda mittbackslås, och i och med att Corchia saknas till höger blir det Javi López på den positionen. Jag ser gärna ett mittfält utan Victor Sánchez. Marc Roca och Granero ska vara där med Melendo som måste steppa upp efter en avskyvärd säsongsstart. Där framme vill jag ha Darder, Vargas och Calleri. Med den laguppställningen bör vi kunna göra det extremt svårt för Eibar, och när lag får det svårt förlorar de ofta.

Det är dags att dra igång den här säsongen nu, och om det inte blir en rejäl igångdragning idag ser jag ett enormt tryck hamna på David Gallegos axlar. Det slipper både han och vi gärna.

Olle Printzoprintz@hotmail.com2019-09-15 11:14:36
Author

Fler artiklar om Espanyol