FdJ: ”Det är inte golf vi sysslar med”
Takefusa Kubo – ligans hetaste ytter.

FdJ: ”Det är inte golf vi sysslar med”

Domarna och VAR är alldeles för inkonsekventa, intressanta ungdomar och vem vinner La Liga? Det är några av de hetaste frågorna från den spanska fotbollen den senaste veckan. Här kommer ett nytt Fuera de Juego!

Ny Fuera de Juego – Spanienredaktionens artikelserie som lyfter ett par aktuella frågor från den gångna fotbollsveckan.

Denna vecka reder vi bland annat ut de många straffar sedan uppstarten, VAR, vilka som vinner ligan och vilka som som åker ur.

Spanienredaktionens Daniel Jakobsson, Niklas Hermansson och Soroush Hasanpour ger er allt och lite till om detta.

Vad tycker du om VAR och de många straffar som delats ut efter omstarten (29 straffar på 54 matcher efter omgång 33)?
Daniel:
Att VAR:a eller icke VAR:a har ju varit en evig fråga sedan systemet sattes i bruk. När ska det användas och när ska man låta bli? Jag tycker det är oerhört frustrerande att användningen av det är så inkonsekvent. Antingen gör man det bara i riktigt tydliga fall där till och med min hund skulle kunna avgöra om det är rött kort eller straff. Eller så använder man det till allting. Det beror på helt hur pass rättvist man vill ha fotbollen.

Jag är något av en fotbollsromantiker och har generellt svårt för nya saker som ska förändra idrotten. Jag kan tycka att den mänskliga faktorn ska spela in och full rättvisa kan vi inte hålla på med. Det är inte golf vi sysslar med. Nu lär vi dock aldrig bli av med det här systemet så det är bara att vänja sig. Nya riktlinjer bör rimligen komma så det blir någon ordning på oredan.

Niklas: 
Otroligt svaga insatser av domarkåren i allmänhet sedan omstarten och där det verkligen gått bananas med situationer varje match eller omgång känns det som, där det blir diskussioner efteråt. Något jag inte alls upplevde i samma skala tidigare under säsongen. Några lag känner sig som alltid lite extra förfördelad medans den klassiska diskussionen om storlagens fördelar återigen kommer på tapeten - med all rätt här nu kan jag tycka då det känns som de vita och de rödblåa har haft betydligare fler tveksamma domslut med sig än emot sig de senaste veckorna. 

Men annars generellt är vi tyvärr i min bok tillbaka till problemet man hade i början av VAR - det känns så oerhört inkonsekvent, vilket vad jag förstått var den stora pucken som VAR faktiskt skulle lösa, att alla matcher, situationer osv skulle behandlas mer lika. 

Jag har svårt att se att spelet plötsligt blivit så mycket fulare att det skulle vara normalt med så mycket fler straffar nu än tidigare under säsongen. Så något har jag uppenbarligen hänt i domarnas / VARs nya bedömningar.

Soroush: 
Visst har det känts märkligt med antalet straffar men sett till varje enskilt fall känns det som om domarna har i hög utsträckning fattat rätt beslut. Men personliga uppfattning är dock att domarna i allt högre utsträckning, på grund av VAR, inte längre tittar på kontexten kring respektive situation utan man ägnar all sin energi åt att kolla på ifall det fanns tillräckligt mycket kontakt för att döma straff.

Tycker tex att Real Madrid har fått ett par sådana straffar nu under senaste matcherna där det har varit en klar tackling där det dock aldrig varit en fråga om att fällningen har hindrat en alldeles för farlig situation eller liknande. Det positiva är åtminstone att själva processen för att kolla på VAR inte känns lika utdragen längre.

Många unga spelare gör bra ifrån sig just nu. Vem skulle du vilja lyfta fram lite extra?
Daniel:
Även fast det gått minst sagt tungt för Valencia på sistone tycker jag att Hugo Guillamón ser intressant ut. Några juniormisstag har han i sig men sådant kan man finputsa på sikt om han får fortsatt förtroende.

Òscar Rodríguez i Leganés, utlånad från Real Madrid, har även han varit bra. Fede Valverde har varit en av de viktigaste pjäserna i Real Madrid och bör väl nämnas även han. Otroligt vilken utväxling han har fått sedan jag noga studerade honom under året i Deportivo. Då trodde jag inte att han skulle bli så bra som han nu är.

Niklas: 
Jag ska erkänna att även jag fallit för “Kubismen” och nog får kalla mig Kubista. Väldigt svag för Takefusa Kubo i Mallorca! Oavsett slutresultatet i mötet mellan Atletico Madrid och Mallorca var ju den stora behållningen att se Kubo in action, mot ett väldigt bra motstånd och starkt defensivt lag så briljerade han stora stunder och i mina ögon den mest spännande yttern i La Liga för tillfället. Tänk dig honom i ett lite starkare lag och bättre miljö där han än mer får ut mer av sitt spel - jag ser ju honom som en perfect match i Valencia till exempel där jag tror att klassisk Valenciansk fotboll skulle passa honom som handen i handsken och som ersättare för Ferran Torres nästa säsong kanske?

Soroush:
Har tittat en del nu på Takefusa Kubo som nu efter omstarten verkligen klivit fram och visat på sin fantastiska talang. Förhoppningsvis blir det här språngbrädet inför nästa säsong där han kan bli ligans hetaste talang, framförallt tycker jag att han redan nu fattar väldigt mogna beslut på plan som tillsammans med hans fantastiska teknik på små ytor gör honom väldigt svår att fånga.

Sedan vill jag också slå ett slag för Gerard Moreno i Villarreal som inte riktigt kan räknas som ung längre, men tillsammans med resten av laget har man kommit tillbaka efter omstarten och verkligen sett ruggigt starka ut. Förmodligen ligans bästa lag sett till formen, bakom Real Madrid, efter omstarten.


Real Madrid får fira ytterligare en La Liga-titel.

Hur slutar ligan? Vilka vinner och vilka åker ut?
Daniel:
Real Madrid och Sergio Ramos verkar kunna straffa sig till en ligatitel samtidigt som Barcelona inte alls kommit igång sedan uppehållet. Den här ligatiteln är Real Madrids att förlora vid det här laget. Något oväntat att Barcelona helt klappar ihop. Sett till spelartruppen var ändå Barca favorit till titeln.

På andra sidan av tabellen är min gissning att de tre som nu ligger under strecket, Espanyol, Leganés och Mallorca, är de tre som lämnar La Liga. Det skiljer trots allt sex poäng mellan Mallis och Celta vilket med fyra matcher kvar att spela ser ointagligt ut.

Niklas: 
Svårt att se att Real Madrid tappar det här greppet, både om man ser till spelschema och hur svajig Barcelona ändå sett ut (även om det var ett statement från El Madrigal i söndagskväll). Real Madrid har även den där “mästarauran” nu och de två senaste knappa 1-0 segrarna är typiskt sådana matcher som vinner titlar.

I botten har jag nu svårt att se Espanyol klara av detta - vilket känns sjukt, då jag hela trott att den kvaliteten skulle räcka långt och att laget ska “vakna” nångång och rycka upp sig. Men redan nästa omgång kan ju deras öde bli helt förseglat. Måste jag sen gissa så tror jag att övriga lag under strecket, det vill säga Mallorca och Leganes, inte heller dem har kraften som krävs för att kravla sig över strecket, där jag tycker att lagen precis ovanför dels ser starkare ut och dels har ett så pass stort försprång att de inte ska gå att tappas.

Soroush:
Jag tror väl att Real Madrid kommer lösa det här bisarrt nog när läget såg så mörkt ut innan ligan drog igång igen, dock har det varit en väldigt intressant ligasäsong där vi nog rätt länge kan grotta ner oss i varför det blev som det blev. Utfallet från den här säsongen kan nog länge eka bland topplagen med främst Barca i spetsen där mycket behöver förändras tills nästa säsong. I bottenstriden tror jag att Espanyol i princip är borta, Leganés har väl fortfarande en liten chans kvar men jag sätter ingen större tilltro till att de ska kunna hålla sig kvar.

Mallorca kommer nog att vara laget man måste följa. Dels har de spelmässigt sett ganska vassa ut med jämna mellanrum, men samtidigt har de ett uppskattat spelschema där man förutom Sevilla kommer möta lag som mer eller mindre inte har någonting att spela för i mitten av tabellen. Dock vill jag se varken Celta eller Eibar åka ut. 


-----------------------------------------
Bonusmaterial 1 – Förlust med tennissiffror, ändå ett fall framåt

Daniels tankar: Klappusla Deportivo Alavés kommer, på något sätt, hålla sig kvar i La Liga. Sällan har jag sett ett lag bli så genomdåliga på så kort tid. Sedan återstarten har man torskat sex av sju matcher där den stora lavetten kom borta mot Celta Vigo (6-0). Tack vare en något bättre form innan uppehållet kommer Deportivo Alavés med all sannolikhet att hålla sig kvar i La Liga men man kommer att göra det utan Asier Garitano som fick foten efter förlusten mot Real Valladolid. Inte ens Lucas Pérez verkar hitta rätt längre. Kanske behövs det en John Guidetti så här i slutspurten? 

Bonusmaterial 2 – ”Komplicerad relation med mycket hatkärlek”

Niklas tankar: Jag har ju försökt att hålla Valencia CF utanför mina svar här så gott det går, men går väl knappast att blunda för soppan som händer där just nu. Ska inte bli långrandig över detta men kan kort konstatera helgens stora snackis, att Bordalas erbjudit sina tjänster genom agent till Valencia CF som nästa tränare, men där enligt uppgift ägare Peter Lim ska ha tackat nej (!) då profilen Valencia söker som nästa tränare är “yngre, föredetta spelare och som Jorge Mendes godkänt”. 

Det är så mycket sjukt i detta att man knappt vet vart man ska börja, att Jorge Mendes ska godkänna tränare i Valencia är såklart det värsta - men att missa Bordalas som tränare känns oerhört tragiskt av dessa anledningar och man ska väl isåfall ha ett sjukt bra namn i rockärmen för det ska kunna respekteras.

Bordalas och Valencia har en lite komplicerad relation med mycket hatkärlek, inte minst efter de heta Copa del Rey mötena förra våren, men jag tror att alla parter ser vilken match made in heaven för båda parter det skulle vara med Valencia+Bordalas och precis den tränartypen som jag tror Valencia behöver nu och precis det nästa steg Bordalas ska ta nu efter att ha gjort stor succé med Getafe. Fortsättning följer.

Bonusmaterial 3 – Formel 1-cirkusen igång

Soroush tankar:

Även Formel 1 startade upp igen under helgen, visst har intresset svalnat under senare i år till följd av regelförändringarna men det finns någonting häftigt med att titta på förarna som kom till starten för att se tex Kimi Raikkonen fortfarande köra runt som om han inte har åldrats en dag sedan man sist såg honom. Det ska bli skönt att även följa det vid sidan om fotbollen nu på semestern.


Peter Lim styr och ställer i Valencia, till vilken nytta?

Är det någon fråga DU skulle vilja att Fuera de Juego reder ut?
Ställ din fråga i kommentarsfältet så kanske vi tar med den i en kommande artikel.


Hasta luego!

Jens Kassnert@JensKassnert2020-07-07 10:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien