Cholo Simeone: "Det vore svagt att inte möta fansens krav och att vara svag intresserar mig inte."
El Cholo, i egen hög person.

Cholo Simeone: "Det vore svagt att inte möta fansens krav och att vara svag intresserar mig inte."

41-åringen talar om sina influenser, bollinnehav, familjen och lagbygge.

Han ler, men börjar snabbt skrika ut direktiv. Plötsligt skämtas det på Majadahondas träningsanläggning bara för att spänningen och energin skall skruvas upp igen. Diego Simeone är i full gång att förbereda sitt lag för ännu en fullspäckad vecka av fotboll. Intensiteten är högre, träningarna längre, ja, de kan vara upp emot tre timmar om fystränare Óscar "El Profe" Ortega känner för det. Den som inte nöjer sig med det han har inom det här yrket vet att det kan bära långt, därför släpper Simeone sällan på tyglarna och konkurrenssituationen om platserna har gjort att samtliga har någonting att bevisa. Den röd-vitrandiga huvudstadsklubben har åkt på en förlust, en väldigt jobbig sådan i hemmamötet med regerande mästarna Barcelona där ett moment av briljans av världens bästa spelare gjorde att man fick se sig slagna. Under de resterande elva har man alltid plockat poäng, något som ingjuter självförtroende, trots en jobbig skadesituation.

Det har blivit sex segrar, fem oavgjorda och en förlust så här långt, men det gäller att fortsätta jobba. Ett av Gregorio Manzanos problem var att han inte riktigt lyckades vinna över omklädningsrummet, mycket pg.a. allt roterande och inte tillräckligt med tillit för vissa spelare: "Jag kom hit för att sätta min prägel på spelartruppen och gör ett bra arbete, inte för att vinna över spelarna i omklädningsrummet. Allt måste skötas på ett klart sätt med ärlighet och det måste göras på rätt sätt. Det är annorlunda att träna ett lag jämfört med när man själv spelade, men det essentiella och dess form förändras inte." berättar Cholo i en intervju med El País och syftar naturligtvis på att fotboll går ut på att vinna matcher. Detta är något som Manzano hade stora problem med att göra under December där man bl.a. åkte ur Copa del Rey efter sammanlagt 1-3 mot Segunda B-laget Albacete, första gången man besegrades av ett lag från de lägre regionerna av det spanska seriesystemet. Cholos mål är klart: "Mitt uppdrag är tydligt: att hjälpa spelarna bli bättre innan den dagen jag lämnar klubben. Jag är glad över spelarnas utveckling, men jag vill att vi skall gå till bättre eller jämbra lag för att vinna. Det som skiljer en tränare från en annan är att de får ut det bästa av sina spelare." säger han.

Vi har alla influenser, om än mer när vi är yngre och Simeone är inget undantag. Det är bara normalt att ta lite här och där för att sedan göra det till något eget: "Jag har många influenser. Bielsa är en enormt stor tränare när det gäller att lära ut på fotbollsplanen. Bilardo fick mig att förstå hur viktigt det är att spela med passion och entusiasm. Mancini lärde mig vad aggressivitet innebar och Basile kunde motivera sina spelare bara genom att kasta en bli mot de.." säger Simeone som själv är ihågkommen för hans energiska spelstil och passion på fotbollsplanen, i såväl Atlético som Inter och Lazio där han nyligen hyllades av de italienska fansen efter återkomsten till Rom. Det stör honom inte heller att han i sin presskonferens innan mötet med Biancocelesti öppet berättade att han kommer träna klubben som han tog fyra titlar med: "Atlético-fansen är stolta över att Lazio-supportrarna känner exakt samma sak gentemot mig som de själva gör. Alla klubbar jag har representerat i Italien, pratar alltid väl om mig. Samma sak hände när jag tränade Catania och vi mötte Inter. Det här är inget nytt. Jag hoppas stanna i Atlético så länge som möjligt." sade Simeone någon vecka efter att de röd-vitrandiga eliminerat Lazio ur UEFA Europa League.

Fotbollen har alltid varit Simeones liv, vare sig han gick på Racing Clubs matcher eller själv spelade. Det taktiska intresset har också alltid funnits där, ja, vi låter honom själv citera hur han tänkte som liten grabb: "Jag älskar fotboll. Jag minns att jag till och med byggde en fotbollsarena av lego som liten där soldaterna var mina spelare." avslöjar han.

Den 106-falldige argentinske landslagsmannen har ett par saker gemensamt med Bielsa: detaljer, detaljer, detaljer. Inför lagets andra ligamatch mot Villarreal på Vicente Calderón avslöjade huvudstadsbaserade MARCA att både Simeone och hans medhjälpare, förre Atlético-målvakten Germán Burgos alltid har ett tjockt häfte med papper under lagets träningar. Man lägger ned väldigt mycket tid på att analysera motståndarna för att sedan på allvar gå igenom hur man skall utnyttja deras svagheter. Det blir således mycket individuellt arbete med spelarna vilket även syntes i mötet med Besiktas där Juanfran, exempelvis, helt eliminerade Quaresma ur matchen. Portugisen fick bytas ut i halvtid för att turkarna skulle få någon sorts balans igen. Cholo gör saker och ting på sitt sätt.

Familjen och fotboll; det är Simeones två stora passioner. 41-åringen har tre söner där en av dessa redan har ett proffskontrakt med argentinska River Plate. Giovanni Simeone är 16 år gammal och räknas till en av de större talangerna. Han föddes i Madrid precis innan Doblete-säsongen skulle börja och har redan uttryckt sin önskan om att representera den röd-vitrandiga huvudstadsklubben: "Giovanni är äldst har ett A-lagskontrakt med River och tränar med seniorerna emellanåt. De andra två spelar också fotboll, men vi får väl se. De ska inte skynda sig någonstans eller forceras. Jag låter de själva välja om det är något för de." sade han till El País under intervjun. Giovanni är dock inte ensam. Samtidigt som han bor ensam i Buenos Aires är Gianluca och Giuliano bosatta i den spanska huvudstaden med pappa. De ses ofta på Atléticos träningar, är de också framtida fotbollsproffs? Cholo har ordet: "Det är viktigt att låta barnen välja vad de vill syssla med själva. Man drar en linje, men bestämmer inte åt de. Det är bara normalt att lära de att hårt arbete lönar sig. Man måste göra uppoffringar och många har inte den här möjligheten, jag hade exempelvis inte samma möjligheter som barn. Därför är det viktigt att de studerar och skapar sig verktyg för framtiden. För mycket av det goda kan bara förstöra, det går inte att köpa sig lycka." säger Simeone som själv flyttades upp i Vélez Sarsfields seniorlag som 17-åring där han tillbringade tre säsonger innan det bar av mot Italien och dåvarande Serie A-klubben Pisa, då ledd av Romeo Anconetani. Pengar fortsatte att vara ett samtalsämne, något som inte motiverar argentinaren som tränare, säger han själv: "Det är viktigt att agera i livet. Jag är inte någonstans för pengarnas skull. Jag bryr mig konstigt nog inte mycket om pengar. Det viktigaste för mig är att jag mår bra, att jag känner mig uppskattad och värderad, men även aktiv. Förr eller senare måste jag också gå, det är så det fungerar inom den här branschen. Jag uppför mig likadant vid seger och förlust. Det är helt enkelt en nödvändighet att vinna som fotbollstränare." ´berättar Simeone som själv två Copa América-titlar med landslaget (1991 i Chile och 1993 i Ecuador) samt Doblete-segern 1995-1996, en UEFA Cup-titel med Inter och som undertecknad tidigare nämnt, fyra titlar med Lazio mellan 1999-2000, en av argentinarens finaste tider som spelare.

Atlético de Madrid spelar med attityd, aggressivitet och en helt annan säkerhet, framförallt i försvarsspelet sedan Cholo tog över för ett par månader sedan. Flertalet tränare som har uttalat sig om förändringen har använt identiska beskrivningar av denna version; en spegelbild av tränaren själv. Simeone är snabb med att berätta vad som har hänt: "Det går inte att förhandla om prestationer och ansträngningar. Så fungerar det helt enkelt i livet. Man måste alltid göra sitt yttersta. Det betyder dock inte att jag vill ha tio Diego Simeone i laget. Ett bra lag består av många olika komponenter. Det vore inte bra med tio Lionel Messi heller." berättade Simeone varpå nästkommande fråga skulle komma att handla om två alldeles för lika karaktärer i årets upplaga av Atlético: Diego och Arda Turan. De båda spelarna vill gärna ha bollen vid fötterna för att på så sätt vara lagets arkitekter. I början av säsongen blev det väldigt tydligt att det saknades spelare som hade andra karaktäristiska drag, bl.a. någon som gjorde löpningar utan boll i Manzanos possessionspel. Det är något som argentinaren inte bryr sig ett dugg om, vilket han även nämnde under sin presentation som Atlético-tränare, men än tydligare i mötet med Barcelona som under vissa perioder hade över 80% av bollinnehavet: "Jag hade Buonanotte, Alexis, Abreu och Falcao i River. Jag ville att de bästa skulle spela ihop så länge de förstod att laget gick före alla individuella prestationer. Jag föredrar dock hellre en sämre spelare som tror på det han gör än en bättre som inte tror på sig själv. Bollinnehav? Jag kunde inte bry mig mindre om något sådant. Det är helt ointressant. Det som intresserar mig är att vi vinner. Det går att vara ett bollförande lag och göra det framgångsrikt, men det finns även andra sätt att vinna. Det är en smaksak. Vi är balanserade i huvuddelen av vårt spel. Vi har spelare som kan blanda possessionspel med defensivt spel och kontringar. För mig är det viktigaste att vara klar och konkret på det man skall göra när man väl har bollen inom laget. Det tydligaste exemplet är matchen mot Lazio på Olimpico." förklarar Cholo som har slopat Manzano possesionspel och istället skapat ett Atlético med ett rakt anfallsspel där kontringarna ofta är sylvassa och svårbemötta. De röd-vitrandiga har dessutom blivit mycket bättre defensivt i och med presspelet som argentinaren har introducerat, något som i sin tur har medfört väldigt god balans och betydligt färre insläppta mål, fem till antalet så här långt.

En av Atléticos bästa värvningar under sommarens övergångsfönster var till en början ifrågasatt innan han ens satt en fot på Vicente Caleróns gräsmatta. Adrián kom som bosmanfall från Deportivo La Coruña trots César Augusto Lendoiros vägran att släppa honom, något som sedan ledde till att en domare gav Atlético rätt i denna övergångssoppa. Det har dock blivit en stor succé: 14 mål och 7 framspelningar i alla turneringar den här säsongen. 23-åringen har liksom Sergio Agüero fått ett stort genombrott efter att ha spelat i en ungdomsturnering för landslaget under sommaren, där han förövrigt, liksom Kun, vann guldskon. Vissa hävdar att Adrián borde ta för sig ännu mer och vara mer självisk för då skulle han antagligen få ännu större uppmärksamhet: "Nu i efterhand är jag själv förvånad över att jag inte inkluderade honom i startelvan under min första match. Nu vet jag vad han är kapabel till och att han kan ge så mycket mer. Han har ingen begränsning." avslöjar Simeone. Det råder dock ingen tvekan om att Adrián bör få chansen att visa upp sig i La Furia Roja i åtminstone en av vänskapsmatcherna, speciellt den mot Serbien där Barcelonas och Athletics spelare inte kommer delta i.

La Cita: "Det vore svagt att inte möta fansens krav och att vara svag intresserar mig inte."

Zoran Zoriczoranzoric@gmail.comzoranzoric2012-03-09 20:00:00
Author

Fler artiklar om Atlético