Januarivärvningar vi minns - av olika anledningar
Marcelo, Cassano och Gravesen är några av januarivärvningarna.

Januarivärvningar vi minns - av olika anledningar

Real Madrid är vana att spendera stora summor under sommarfönstret. Det har dock hänt att man ibland har plockat in förstärkning i januari, bland andra Marcelo 2007. I söndags vann brasilianaren sin 23:e titel med klubben och har därmed, tillsammans med Gento, flest titlar någonsin i klubben. Alexander Ellhar har tagit en titt i backspegeln för att minnas några värnvingar under vinterfönstret, som gett blandade resultat. 

Januarifönstret är öppet men Florentino Perez lär nog hålla sig lugn och slå till rejält till sommaren istället. Det hör inte till vanligheten att Real Madrid värvar under januarifönstret men givetvis har det hänt vid några tillfällen. 

En extremt lyckad värvning är Marcelo. Brasilianaren firade nyligen 15 år i klubben och i söndags gick han upp på delad förstaplats med Paco Gento när det gäller antalet titlar (23) med klubben. Gento som är den enda i fotbollshisorien med sex Europacuptitlar gick tyvärr bort igår, 88 år gammal. Precis som Marcelo anlände Gento som ung till Real Madrid och spenderade hela 18 säsonger som spelare. 

Alla januarivärvningar är dock inte lika lyckade som Marcelo och det finns några riktiga bottennapp. Det är dags att ta en titt i backspegeln och se tillbaka på några av affärerna som har satt sig lite extra på minnet, av olika anledningar, under 2000-talet och framåt.

JANUARI 2005

Thomas Gravesen från Everton

Sommaren 2004 gick jag och drömde om Patrick Vieira till det centrala mittfältet i Real Madrid. Dem övergång var nära - men blev aldrig av. Istället gick det några månader innan en annan mittfältare plockades in och det var långt ifrån Vieira och en av klubbens osexigaste värvningar någonsin.

Thomas Gravesen var på bio när hans agent ringde och frågade vad han tyckte om Madrid. Gravesen var inte speciellt intresserad och sa att han trivdes i Everton. Men det var för att han trodde att det handlade om Atletico och inte Real. När han förstod att det var storebror som det handlade om gick allt snabbt och Gravesen presenterades av Real Madrid i januari 2005. 

Jag minns fortfarande var jag befann mig när affären blev officiell. Besvikelsen och förvåningen av värvningen. Gravesen gjorde bara 49 matcher, ett mål och drog på sig 20 gula kort. Men det största avtrycket han satte var kanske att han ville nita (och lite till) Robinho under en träning. 



JANUARI 2006

Antonio Cassano från Roma

När Real Madrid plockade in 23-årige Cassano trodde nog många att klubben hade gjort en riktig framtidsinvestering. Cassano sågs under början av 2000-talet som en av fotbollsvärldens största talanger. Men italienarens sejour i klubben blev lika risig som hans jacka vid presentationen. 

Överviktig efter mängder med Nutellaätande, festande och bråk med Capello präglade tiden i Madrid där han bland annat gick upp 14 kilo på sju månader. Även om han nätade efter bara några minuter i sin debut så blev ju Cassano en riktigt misslyckad värvning. Det blev bara 29 matcher i klubben innan han skickades tillbaka till Italien och Sampdoria.

– Det jag ångrar mest är att jag inte tog till vara på möjligheten i världens största klubb som 23-åring med lagkamrater som Zinedine Zidane och Ronaldo. Jag kastade iväg en stor möjlighet i Real Madrid där jag ersatte Luis Figo och Michael Owen. Jag var bra men skapade kaos efter kaos, har han sagt i efterhand


Foto: Skärmdump (Youtube)

Cicinho från São Paulo

Högerbacken gjorde succé i Confederations Cup 2005 och värvades till Madrid ett halvår senare. Med nummer elva på ryggen tog han snabbt en plats i startelvan och spelade 24 matcher under våren. Han gjorde även ett drömmål mot Zaragoza.

Säsongen efter, med Fabio Capello som tränare, blev det däremot bara åtta matcher och han hade svårt att övertyga. Problemen utanför planen eskalerade och Cicinho har efter karriären öppnat upp om sina alkoholproblem.

– Jag började dricka när jag var 13-14 år i Botafogo. De sa att öl var så gott och jag testade. Efter det drack jag mer eller mindre tio öl om dagen i nästan 20 år och rökte även under elva år. 

Idag, med mycket hjälp från sin fru, är Cicinho nykter. Efter tiden i Madrid hann Cicinho med spel i bland andra Roma och Villarreal innan han avslutade karriären 2018.



JANUARI 2007

Gonzalo Higuain från River Plate

Som 19-åring anslöt Gonzalo Higuain till Real Madrid för 12 miljoner euro. Argentinaren var genast högst delaktig under den fantastiska ligaavslutningen när man plockade hem ligatiteln efter otroliga slutomgångar. Higuain svarade för två ligamål under våren och gjorde bland annat det viktiga 4-3-målet när man vände och vann mot Espanyol i omgång 34. Från början var dock inte tanken att Higuain skulle tillhört a-laget.

– Deras plan var att spela mig i Castilla eller låna ut mig. Men efter andra träningen med a-laget sa Capello till mig att jag skulle stanna med dem. Bara några dagar senare fick jag starta och göra debut i Copa del Rey. 

Higuain tillhörde Real Madrid i sex och ett halvt år och hans bästa säsong var 2009/10 när han bombade in 27 ligamål på 32 matcher. Totalt blev det 264 matcher i Madridtröjan, 121 mål och sex titlar, varav tre i ligan. El Pipita lämnade klubben för Napoli sommaren 2013 efter några års konkurrerande med Karim Benzema.

– Det var en fin konkurrens mellan oss. Karim tog fram den bästa versionen av mig och vice versa. Han är en fantastisk anfallare, har Higuain berättat i efterhand.  



Fernando Gago från Boca Juniors

Higuain var inte den enda argentinaren att anlända till Madrid i januari 2007. En annan spännande spelare som hämtades in från från Boca Juniors var Fernando Gago, eller som han kallades; ”den nye Redondo”. Bara det gjorde att jag var extremt förväntansfull på Gago. Den elegante mittfältaren anslöt som 20-åring och vann bland annat två ligatitlar med klubben. Säsongen 2007/08 var kanske hans bästa i karriären och Gago hade stor del i ligatiteln den säsongen. 

Det blev totalt 121 matcher i Real Madridtröjan men tyvärr präglades mycket av Madridkarriären av stora skadeproblem. Säsongen 2010/11 blev det bara sju matcher innan han lämnade för Roma på lån under sommaren. Gago skulle återvända en sväng till Spanien och Valencia men han nådde aldrig de höjder man hade hoppats på.



Marcelo från Fluminense

– Vi är väldigt glada över värvningen. Marcelo är en pärla som halva Europa jagade. 

Så lät det när Vicente Cálderon presenterade Real Madrids bästa januarivärvning någonsin. Vem trodde att den tanige brasilianaren skulle bli så dominant, att han skulle kunna ersätta Roberto Carlos och bli den mest framgångsrike spelaren i klubbens historia när det kommer till titlar. 

33-åringens kontrakt går dock ut till sommaren och frågan är om han kommer att fortsätta spela någon annanstans eller helt enkelt slutar. Familjen har etablera sig i staden och Real Madrid ska ha erbjudit en roll för honom om han väljer att lägga skorna på hyllan. 

De två senaste säsongerna har inte Marcelo fått spela särskilt mycket och många har hackat på honom. Men han har aldrig sagt ett ont ord och accepterar rollen på bänken eftersom hans hjärta bankar så hårt för klubben. 

Det är bara att säga tack till en fantastisk fotbollsspelare som har bjudit på stor underhållning och som skämt bort oss med en offensiv briljans under sina 15 år i klubben.

– Marcelo är en fantastisk människa, en Real Madrid-legend. Han kom hit när han var 18 år och är uppskattad överallt i världen. Jag är väldigt glad för hans skull, uttryckte sig president Perez efter titeln i söndags.



JANUARI 2009

Julien Faubert från West Ham


Den sjukaste värvningen någonsin, även om det bara var ett lån. Tänk er kaoset på sociala medier om den värvningen hade skett idag. En medioker spelare från West Ham som helt plötsligt hamnade i Real Madrid och presenterades bredvid Alfredo Di Stefano. 

Fauberts agent har talat om hur den galna övergången kunde ske.

– Real Madrid ville egentligen köpa loss Antonio Valencia från Wigan men de krävde för mycket pengar. Då vände man istället blickarna mot Faubert då han hade gjort två riktigt bra matcher mot Tottenham när Juande Ramos, som nu var i Madrid, hade hand om Spurs. Julien trodde att det var ett skämt när Madrid hörde av sig men ibland kan marknaden vara galen. 

Det blev bara två matcher för fransmannen som istället fick mer uppmärksamhet för att ha slumrat till på bänken under en match. 


Foto: Skärmdump (Youtube)

JANUARI 2011

Emmanuel Adebayor från Manchester City

I januari 2011 kände José Mourinho att han behövde stärka upp anfallet. Ruud van Nistelrooy var länge aktuell för en återkomst men Hamburg sa nej. Istället föll valet på Manchester Citys Emmanuel Adebayor som anslöt på lån. 

Adebayor fick dock kanske mest uppmärksamhet för sitt tröjnummer (6) och att han valde att klippa sina flätor och köra på en kortare frisyr i Madrid. 

– När möjligheten att spela för Real Madrid dök upp valde jag att klippa av dem. Den här frisyren passar bättre för en klubb som Real Madrid. Jag gör allt för att anpassa mig och det är dessutom varmare här än i England. 

Real Madrid hade möjlighet att köpa loss Adebayor efter säsongen för 15 miljoner pund men Adebayors tid i Madrid blev bara fram till sommaren 2011. Han skulle dock hinna med att göra åtta mål på 22 matcher och vinna Copa del Rey efter den spännande förlängningen mot Barcelona.

Karriären kanske hade blivit längre i Real Madrid om det inte vore för ett av hans syskon.

– Jag gjorde allt för att kunna vara kvar men på grund min nu döde bror kunde jag inte stanna. Han skickade ett brev till klubben från hela Adebayorfamiljen att klubben inte borde behålla mig. Jag säger inte att det var hela anledningen men det kan ha varit en del av det, har Adebayor berättat i efterhand



JANUARI 2013

Diego Lopez från Sevilla

Under José Mourinhos sista säsong i klubben var det riktigt stökigt. Jag tror nog att vi var många som hade en klump i magen kring hela situationen med Iker Casillas. Vår målvaktsstjärna hade blivit bänkad för första gången på många, många år och det blev till slut så oroligt att Florentino Perez fick hålla en presskonferens för att ryta ifrån mot den spanska pressen efter uppgifterna om Iker som en läcka till pressen.

Casillas hade även åkt på en fraktur i tummen som tvingade honom till vila och då valde man att plocka in Diego Lopez från Sevilla. Den då 31-årige Lopez hade ju en histroik i Real Madrid sedan tidigare och om Iker var frustrerad över sin situation så var det annat läge för Lopez.

–  För en madridista som mig, att återvända till Real Madrid är det största som kan hända i min karriär, sa Lopez när allt var klart.

Tyvärr var detta början på slutet för Casillas i Madrid och han blev aldrig sig lik efter det. Diego Lopez kändes tryggare och var även Carlo Ancelottis förstaval i ligaspelet under 2013/14, men där Iker var den som stod i cuperna. Trots imponerande spel blev det bara en och en halv säsong för Lopez, som i augusti 2014 lämnade klubben för Milan.



JANUARI 2015

Lucas Silva från Cruzeiro

Han hyllades stort hemma i Brasilien efter framgångarna med Cruzeiro, utsågs till ligans bästa mittfälare och spåddes att bli nästa stora mittfältsstjärna. Lucas Silva anlände till regerande Champions League-mästarna Real Madrid för drygt 150 miljoner kronor och hade höga förväntningar på sig. Under våren spelade han nio spelade nio matcher och spelade bland annat 90 minuter mot Schalke 04 i Champions Leagues åttondelsfinal. Men det blev inte mycket mer än så. Säsongen efter blev han utlånad till Marseille men det blev en stökig sejour och långt ifrån lyckat för brasilianaren. 

Sommaren efter det var han på väg till Sporting Lissabon men vid läkarundersökningen stoppades övergången på grund av ojämn hjärtrytm. Det har varit en del turbulenta år för Silva efter den korta våren i Madrid men idag mår han bra och spelar för Gremio hemma i Brasilien.  



* * * 

Till sist: Det är många som har glömt hur fantastisk Marcelo var under hans storhetstid så därför kan ni ta en titt på detta.


HALA MADRID!

Alexander Ellharalex_e_89@hotmail.com@EllharAlex2022-01-19 20:00:00
Author

Fler artiklar om Real Madrid