Santiago Bernabeu, 2023-02-02 21:00

Real Madrid - Valencia
2 - 0

Matchrapport: Vinicius fortsätter vara den mest utsatta spelaren i Europa

Real Madrid, och Estadio Santiago Bernabeu, tog på torsdagskvällen emot ett Valencia med ny tränare och svajig resultatrad. Skulle Marängerna ta revansch efter det mållösa matchen mot Real Sociedad?

Första halvlek: Det Real Madrid som klev ut på gräset i första halvleken kändes inte so samma Real Madrid som man såg i matchen mot Sociedad. Det fanns definitivt tendenser till bra kombinationsspel och spännande aktioner, men för det mesta måste det sägas att det var rätt intetsägande spel från båda lagen. Inte många chanser alls även om Asensio fick ett läge efter 5 minuter som en högerfotad spelare troligen skulle suttit och senare ännu ett läge som Paulista, som skulle få en av huvudrollerna i andra halvleken, lyckas blocka
Halvleken avslutas med ett bortdömt mål efter att Rudiger nickat in bollen samtidigt som Benzema puttar ner en Valenciaspelare i samma situation. Inget mål, men gult kort till Benzema.
En avslagen halvlek av båda lagen, men definitivt en halvlek som Valencia kan vara nöjda med samtidigt som Real Madrid hade mycket att bevisa.

Andra halvlek:
Real Madrid inleder andra halvlek i full fart. Redan efter 52 minuter slår Asensio till med sin signatur, en häxpipa som smäller in i Mamardashvilis bortre hörn. Ännu ett drömmål för spanjoren som letar sig ut och in från startelvan.
90 sekunder efter 1-0 stod det 2-0 efter att Benzema hittat Vinicius i djupled från egen planhalva som med sin fart har all tid i världen att bredsida bollen bakom målvakten.
Real Madrid höll taktpinnen under resten av matchen och Courtois hade inte mycket att göra denna match. Förutom målen och några svettiga räddningar från Valencias målvakt Mamardashvilis så var halvlekens höjdpunkt det röda kortet till Gabriel Paulista efter att han svingat sitt ben för att sparka ner Vinicius nära straffområdet. Gabriel missar sparken men får självklart rött kort direkt ändå. I situationen blir Vinicius vansinnig och springer fram och puttar på sin brasilianska landsman. Efter lite tumult och ordväxling, både på och utanför planen, så blåser domaren igång matchen igen.
Real Madrid fortsätter skapa lägen men lyckas inte få in något mer mål innan matchen blåses av.

Takeaways från matchen
1. Vinicius fortsätter vara den mest utsatta spelaren i Europa. Det har pratats om många gånger men denna match visade det så tydligt. Spelare med fart och dribblingar som sina främsta kvalitéer blir såklart oftare kapade och tacklade eftersom försvarare många gånger blir desperata när de inte kan hålla samma tempo. Men kolla idag på när Vini nästan blir nedsparkad, det är den typ av frustation han som spelare skapar hos sina motståndare, men folk tar ut det minst sagt tveksamma sätt. Jag blir ofta irriterad på när andra blir sura/irriterade på Vinicius när han gnäller efter tacklingar och så, men kollar man på alla hans matcher så måste man förstå att han inte har mycket annat han kan göra. Det värsta är att det ofta inte ens är lagkamrater som står bakom honom på plan när sånt händer honom. Idag var det fint att se att Rodrygo och Militao tog fighten.

Det finns två delar att prata om här; Utsattheten på fotbollsplan i form av extra hårda kapning som några säkert kan motivera med "det får han tåla" eller "han får skylla sig själv". Det stora problemet här har ju varit att domarna inte hjälpt till att skydda honom i de fall det går över gränsen.
Den andra delen att prata om är utsattheten utanför plan - det tar som vanligt uttryck i rasism av olika slag. Allt från motståndarsupportrar till högre uppsatta människor inom fotbollen. Detta är såklart inget unikt för Vinicius - men alla spelare får inte se dockor av sig själv hängas från broar

Detta samtalsämne bör vara en separat artikel - kanske kommer en framöver.

Tillbaka till matchen

2. Camavinga funkar verkligen som vänsterback. På många sätt tycker jag att det är väldigt bra lösning för alla parter. Camvinga får den speltid han förtjänar men samtidigt tycker jag inte vi förlorar några av de kvalitéer som han bidrar med. Hans mod, kraft, och bollsinne hjälper vårt uppbyggnadsspel något enormt.

3. Skador på Benzema & Militao: Det är 2 dagar efter transferfönstret stängde och vår enda riktiga striker kliver av skadad. Det är tyvärr vad man förtjänar om man räknar med att en 35-åring ska spela alla matcher under en säsong. Vi får vänta och se hur allvarlig skadan är och hoppas på det bästa. Annars får vi väl se Rodrygo kliva fram centralt igen.

4. Ceballos glow-up räknar jag nästan som en värvning. Vilket lyft killen haft de senaste veckorna. Det är en helt ny spelare som verkligen börjar övertyga mig. Gör mig lycklig att se att spelare kan vända så snabbt (till det positiva). …är det för mycket begärt att Mariano gör samma resa?

Spelarbetyg:
Courtois - 5: Vad ska man säga? Han behövde inte jobba idag.
Nacho - 7: Fortsätter vara en arbetshäst och fortsätter hitta bra offensiva positioner
Militao - Skadad i första halvlek
Rudiger - 6: Stabil men hade inte heller mycket att göra - ett offisde mål också
Camavinga - 8: Kanske överdriver med 8:an här med är en frisk fläkt att ha honom på vänsterbacken. Hjälper både Vini och mittäfltet och i längden gör oss mer farliga offensivt.
Kroos - 5: Ser inte helt bekväm ut i sin defensiva roll - blir nog bättre nu när Tchouameni är tillbaka.
Ceballos - 7: Fortsätter vara stabil och en spelare man kan börja lita på. Speciellt duktig med sina djupledsbollar idag.
Modric - 7: Hade perioder där han var på sin gamla högsta nivå och lyckades lirka sig förbi motståndarnas mittfält ett antal gånger.
Asensio: 7 - Gjorde ett fantastiskt mål men annars inte övertygad om hans insats. Fortsätter vara en ojämn spelare som jag verkligen hoppas kan hitta en hög, stabil, nivå. Missar några bra chanser men en helt godkänd match.
Benzema: 7 - Kvällens fokus blev på hans spelfördelande som han verkligen visade upp. Börjat visa lite oskärpa i straffområdet som jag inte vet vart det kommer från. Trött?  2 assist ikväll men klev också av skadad.
Vinicius - 8: Han fortsätter vara sig själv och fick kröna ännu en fin insats med ett förlösande mål. Hoppas vi ser lite momentum i hans avslutningsförmåga nu framöver. Fokuset, tempot, viljan, och passionen fortsätter känneteckna han insatser.