King Abdullah Sports City, 2023-01-11 20:00

Real Madrid - Valencia
5 - 4

Real Madrid är i final

Real Madrid är i final

Real Madrid ställdes mot Valencia i semifinalen på King Fahd Stadium i Saudiarabien. Karim Benzema rullade säkert in 1–0 från elva meter, Valencia kvitterade och efter en seg tillställning gick matchen till straffsparksläggning. Där rutinen spelade en avgörande roll, Real Madrid satte sina straffar och gick till final.

Real Madrid åkte till Saudiarabien för att spela i den spanska supercupen som ligamästare 2022 och mötte Copa del Ray tvåan Valencia. Som bekant så har supercupen tidigare spelats mellan liga och cupmästarna hemma i Spanien. Men numera spelas den spanska supercupen i Saudiarabien efter ett kontroversiellt avtal med det spanska fotbollsförbundet. Formatet innehåller även Copa del Ray tvåan och ligatvåan för att göra det hela lite mer intressant men framför allt för att inkassera mera pengar till alla fickor. Först spelades dagens semifinal och imorgon spelas den andra semifinalen mellan Copa del Ray mästaren Real Betis och ligatvåan Barcelona, vinnaren i den matchen möter Real Madrid i en supercupfinal på söndag.

Los Blancos kom från en blek insats på El Madrigal i förlusten mot Villarreal i ligan och laget ser ut att vara i en formsvacka. I kvällens match mot Valencia som inte heller är i storform kunde man se tydliga tendenser på svackor i Reals samtliga lagdelar. Laget saknade rytm, slarvade i försvaret, i passningsspelet, i avsluten och beslutsfattandet var inte alltid det bästa. 

Första halvlek
Det var inte ett revanschsuget Real Madrid vi såg utan ett lag som forsatte på samma nivå som de avslutade Villarreal matchen på. Det var chansfattigt och oftast ett slarvigt Real Madrid på plan som gjorde vissa misstag som de inte borde göra. Men trots det skulle Karim Benzema hitta ett läge, han fälldes i den 39:e matchminuten och själv förvaltade straffen på bästa möjliga sätt. Han rullade säkert in 1–0 från elva meter och Real Madrid klev in halvtidspausen med en ledning i bagaget.

Andra halvlek
Domaren Hernandez Hernandez hann knappt blåsa i gång andra halvlek innan det var kvitterat. Anfallaren Lino smög in bakom en sovande Lucas Vazquez och tryckte in kvitteringen från nära håll i den 46:e minuten. Resten av halvleken var jämn och saknade stundtals kvalité för att klassas som ett tungt semifinalmöte. Real kunde dock som så många gånger tidigare höja sig i slutminuterna och vaskade fram ett jätteläge när Vinicius Jr fick ett ypperligt läge att punktera matchen men Giorgi Mamardashvili storspelade mellan stolparna i Valenciaburen.  

Förlängning
Om kvalitén under ordinariespeltid var blek så innehöll förlängningen även trötta ben. Bägge lagen skapade varsin chans till att avgöra matchen under förlängningen men trötta ben och trötta huvuden tog matchen till straffsparksläggning där Real Madrids rutin var en avgörande faktor för att nå finalen. Den gamla garden Benzema, Kroos och Modric har dessutom fortfarande hungern efter fler finaler och titlar. 

Straffar
Karim Benzema satte sin straff
Luka Modric satte sin straff
Toni Kroos satte sin straff
Marco Asensio satte sin straff


Courtois fick priset för matchens bästa spelare efter sina räddningar 

Spelarbetyg 1–5
1= Sälj medan transferfönstret är öppet
2= Bänk nästa match
3= Godkänt
4= Grym match
5= Världsklass

Courtois 4
Thibaut gjorde vad som förväntades av honom och det var att rädda Real Madrid när läget var som mest kritiskt och det gjorde han. En jätteräddning i förlängningen och avvärjande Jose Gayas straff under straffsparksläggningen.

Luca Vazquez 2
Han var pigg i första halvlek på sin kant i båda riktningarna, men det saknades det där lilla extra från hans inläggsfot och inspel. Dessutom så tappade han markeringen på Lino när Valencia kvitterade.

Rüdiger 3
Slarvade en del i passningsspelet men var trygg i backlinjen. Antonio måste rycka upp sig i finalen.

Militao 3.5
Reals bästa spelare i backlinjen innan han tvingades ut på grund av en huvudskada.

Nacho 3
Det var en Nacho insats, som alltid.

Kroos 5
Matchens lirare i min bok, jag kan inte beskriva Toni Kroos med en kort mening. Trygg i sin roll, väl positionerad, dikterade tempot med sina passningar och krossbollar och såg ofta ytor som lagkamraterna var sena in i. Hade ett par skottförsök och satte sin straff hur säkert som helst.

Camavinga 2
Hade inför matchen gjort ett par pigga inhopp och fick ikväll chansen från start i stället för Luka Modric. Men 19 åringen kunde inte övertyga någon och inte Ancelotti heller som bytte ut talangen i halvlekspausen. Han blev dessutom varnad för en klumpig tackling.

Valverde 3.5
En bättre insats från Fede ikväll jämfört med hans senaste insatser, jobbade hårt i bägge riktningarna och avlossade bössan ett par gånger. Förhoppningsvis hittar han formen från i höstas snart igen.

Rodrygo 2.5
Likt Camavinga kunde inte han heller övertyga, väggspelade med sina kamrater och hade ett par avslutslägen men en ganska blek insats över lag.

Vinicius Jr 3
Vini försöker och försöker, utmanar och utmanar, kör fast och fortsätter att köra fast för att nästa gång komma loss och skapa en målchans. Visar prov på en otrolig fysik men borde ha punkterat matchen ett par gånger om. Han behöver hitta målet i finalen.

Benzema 4
Lagkaptenen såg hungrig ut och är i bra form när han länkade över hela plan. Han var spelfördelaren, avslutaren och ledaren som klev fram två gånger om och satte sina straffar för att visa vägen mot finalen.

Avbytare
Carvajal 3
Bra inhopp, skönt att han är tillbaka.

Asensio 3
Helt ok, såg inte det där lilla extra från hans del för att ändra matchbilden men satte sin straff vilket ger honom ett godkänt betyg.

Ceballos 3
Borde ha enligt mig startat den här matchen istället för Camavinga, Real Madrid behöver fler spelare på plan med hans fötter och passningar för att kunna kontrollera matcher mot liknande motstånd på ett bättre sätt.

Modric 3
Bra inhopp, synd att han inte fick en välförtjänt vila och tvingades hoppa in för att få ordning på spelet som stundtals var okontrollerat och var i behov av hans fötter för att få igång rytmen.

Mendy 2
Ferland är i en blek form, han tillför ingenting i offensiv väg och mesta dels ser osäker ut.  


Hala Madrid Y Nada Mas
 

Beryar TaherBeryar.taher@hotmail.comTwitter: Beryar_Taher2023-01-12 00:17:00
Author

Fler artiklar om Real Madrid