Lagbanner
Exklusiv intervju med Krychowiak: 100 procent fokus på Sevilla

Exklusiv intervju med Krychowiak: 100 procent fokus på Sevilla

Efter Sevillas andra raka bragdvinst i Europa League passade redaktionen på att intervjua en av lagets stora hjältar - Grzegorz Krychowiak.

Grzegorz Krychowiak värvades inför säsongen till Sevilla från franska Reims, där han trots en superb sista säsong förblivit relativt anonym i den europeiska toppfotbollen. Polacken belönades även med en plats i årets lag i Ligue 1. Fem miljoner euro betalade Sevilla för Krychowiak och sommaren 2014 var övergången i hamn.

Polackens första säsong i klubben visade sig bli helt fantastiskt och redan från dag ett imponerade han på såväl klubbledning som supportrar. Redan vid månadsskiftet mot november månad ryktades såväl Arsenal som Dortmund villiga att sno åt sig Krychowiak inför transferfönstret i januari, vilket lyckligtvis aldrig blev av.

Säsongen fortskred och som känt vann Sevilla sedermera Europa League-finalen mot Dnipro, där just Krychowiak var en frontfigur med sitt 1-1-mål.
Inför finalen lades stort fokus på just Krychowiak då han skulle få spela finalen på Polens nationalarena med många polska fans i ryggen. Vissa röster menade dock att Krychowiak skulle få utstå en del glåpord efter de incidenter som inträffat i Europa League-kvalet mot polska Slask där Sevillafans och polska ultras drabbat samman. Att folket vänt sig mot honom på grund av detta förnekar han dock.
– Det var en fotbollsfest i Polen. Jag hade stort stöd och de polska supportrarna var också fantastiska. Allt var perfekt!


Krychowiaks glädjerus efter kvitteringsmålet i Warszawa. 

Att just Krychowiak skulle få trycka in ett mål på den polska nationalarenan kändes nästan förutbestämt, men att känslorna skulle svalla över totalt var en annan femma.
– Det är riktigt svårt att beskriva – det var en explosion av glädje. Mitt mål var mycket viktigt, speciellt inför alla Sevillafans och polska fans på denna fantastiska arena – helt sjukt!

Jag själv och många andra Sevillistas trodde nog inte att klubben skulle kunna upprepa lagets tidigare bedrift genom att vinna vår andra raka Europa League-titel, men enligt Krychowiak hade Unai Emery redan inför säsongsstarten satt detta som truppens stora mål.
– Klubben försåg oss med målen för säsongen 2014/2015 och hela laget var övertygade om att vi skulle lyckas. Jag är säker på att ni märkte av detta i samband med matcherna. Vi respekterade alla motståndare, men var samtidigt självsäkra och siktade på att lyckas, sa Krychowiak.

Efter segern följde således jämförelserna med det lag som tidigare lyckats med samma bedrift. Kan verkligen dagens Sevilla, med Krychowiak, Pareja, Carrico och Bacca, bräcka det Sevilla, med Kanoute, Fabiano, Navarro och Renato i spetsen, som också vunnit två raka titlar?
– Detta ser jag mer som en fråga för våra supportrar. Jag är omnämnd bland flera av klubbens legender, men har bara varit här en säsong. Det är inte riktigt rätt fråga att besvara för mig…


Grzegorz Krychowiak och El Mister [Unai Emery] efter segern mot Dnipro.

Unai Emery då? Hur skiljer han sig från andra managers?
– Jag kan inte jämföra honom med andra managers, men Unai Emery är en fighter som är 100 % fokuserad på att vinna. När man spelar för honom har man precis samma inställning.

När truppen återvände till Sevilla väntade en gigantisk folksamling för att ta emot stadens hjältar. På kvällen anordnades en fantastisk avtackning där arenan fylldes med tiotusentals supportrar som hyllade laget. Krychowiak var till synes rörd och de flesta spelarna flaxade runt efter sina mobiltelefoner för att föreviga det hela.
– Det var något helt fantastiskt. Även om man är en man och får vara med om något sådant blir man helt ställd och känslofylld. Även idag har jag väldigt svårt att hitta rätt ord kring detta.

Krychowiak har varit en av lagets absolut viktigaste spelare och det är inget att sticka under stolen med. När detta kom på tal visade polacken prov på stor ödmjukhet och avfärdade snacket direkt.
– De största stjärnorna i Sevilla är laget och tränaren. Så 100 % dividerat med 15 (11 spelare, 3 inhoppare och 1 tränare) blir 6,66 %. Det är vad jag bidragit med.

Personligen känner jag att hans bidragandegrad varit någon nivå högre, även om Sevillas filosofi är att laget är viktigare än jaget. Spelkvaliteterna kombinerat med slitvargattityden och kämpaglöden som visats genom säsongen är beundransvärd. Att större klubbar, som PSG, Arsenal och Real Madrid, skulle jaga honom är inte överraskande på något sätt.
– Rykten är något för journalisterna och inte spelarna. I nuläget har jag inte tagit emot några erbjudanden. Jag fokuserar på Sevilla till 100 %. En sanning för fotbollsspelare är att det aldrig är klokt att diskutera sin framtid inom fotbollen.

Att inte diskutera intresserade klubbar i framtiden med media köper jag rakt av och passade istället på att fråga om hans intentioner att stanna i Sevilla stärktes i och med att vi kvalificerade oss för spel i Champions League den kommande säsongen.
– Det är skönt att klubben är tillbaka i Champions League, där vi hör hemma. Om jag är mer lockad tack var detta? Nej, inte särskilt. Som jag sa tidigare har jag inga planer på att lämna.
?
Efter spektaklet i Sevilla när laget togs emot av supportrarna laddade Krychowiak upp ett klipp via sitt Twitterkonto…
 

Å svenskarnas vägnar berättade jag att vi hoppas på något liknande i stil med ”Somos Ultras del Sevilla” nästa gång. 
?

– Vi kan återkomma till detta när vi är klara för Champions League-slutspelet :)
 
Grzegorz vill slutligen passa på att bolla över en liten hälsning till sin kusin Jarek som bor i Göteborg.

Till sist avslutar Krychowiak med att skicka en liten hälsning inför nästa säsong till oss alla.
– Vi kommer att vinna [mot Betis] för att göra er glada! Tack så mycket för intervjun!

Stort tack säger jag till Grzegorz som var riktigt trevlig att ha att göra med. Förhoppningsvis blir han nästa spelare att få legendstatus. En bra bit på vägen har han i varje fall kommit. 

Johannes Johnsson@SevillaJohnsson2015-06-25 22:51:29
Author

Fler artiklar om Sevilla

Tuff start för Sevilla - När allt inte går enligt planen