Sommarläsning del 2: Gennaro Gattuso

Sommarläsning del 2: Gennaro Gattuso

Valencias nya tränare efter Pepe Bordalás blev alltså Gennaro ”Rino” Gattuso. Många av oss minns honom för hans år som stenhård defensiv mittfältare i Milan under sina 13 framgångsrika säsonger i Milanoklubben. Två scudettos, två Champions league pokaler och ett VM-guld finns på hans meritlista som spelare och det råder inget tvivel om att han har en gedigen fotbollsbakgrund som spelare.

Karriären drog igång när han gick från moderklubben Perugia till Skotska Rangers och kanske var det där hans hänsynslösa spelstil formades. Sejouren blev emellertid bara en säsong i Skottland där Rangers bytte tränare till Dick Advocaat som inte tyckte att Italienaren passade in. Gattuso vände hem till Italien igen och nyligen uppflyttade Salernitana där han stannade en säsong innan AC Milan köpte upp honom. Hans gärningar i Milan med 13 år, 468 matcher och 11 titlar är det som definierat hans karriär och lägger man där till 73 a-landskamper och ett VM guld till ekvationen så är det en av de stora Italienska legendarerna som nu intar Valencias tränarbänk. Hans insatser på fotbollsplanen är inget annat än imponerande.

På tränarbänken är det än så länge något tunnare utan att han för den skull skall ses som varken oerfaren eller misslyckad. Det hela började i klubben som han avslutade karriären i, Schweiziska FC Sion. En kort period agerade han spelande tränare i alpklubben innan han raskt gick vidare och avverkade tränarjobb i Palermo, OFI Kreta och Pisa på kort tid. Här skall också nämnas att han i OFI Kreta först höll en eldig presskonferens som tränare/manager om hur media baktalade klubbens ekonomiska situation och hans ”vilja att lämna”. Kort där efter sa han upp sig från jobbet på grund av just klubbens ekonomiska svårigheter men skriver bara dagen efter på igen. 3 månader senare sa han upp sig igen på grund av klubbens ekonomiska svårigheter. Rörigt, och märkligt nog lite samma sak i Pisa, säger upp sig som manager/tränare för att en månad senare skriva på igen.

Efter det hem till Milano och jobbet som tränare för primaveralaget. Ett jobb som blev kortare än tänkt då Gattuso snabbt flyttades upp som tränare för a-laget när Vincenzo Montella efter 14 omgångar fått sparken i november 2017. Ett bra avslut på säsongen belönades med ett nytt 3 årigt kontrakt men efter bara ett år till avslutades uppdraget sommaren 2019. Här avstod Gattuso också från en avsevärd summa pengar han hade rätt till via kontraktet för att hålla sin relation till Milan intakt. Sånt gillar man ändå i dagens fotbollsvärld.

Senhösten 2019 klev han på tränarjobbet i Napoli efter att Carlo Ancelotti fått sparken och året efter lyckades hans Napoli lyfta Coppa Italia pokalen efter en seger mot Juventus i finalen. Efter 1,5 år som tränare för Neapelklubben fick Gattuso sparken när laget missade CL platserna med 1 poäng. Bara dagarna efter avskedet från Napoli i maj 2021 annonserar Fiorentina Gattuso som ny tränare från och med 1 juli. Han hinner dock inte ens börja säsongen innan han får sparken. Anledningen skall ha varit att han hade/har Jorge Mendes som agent själv och inför jobbet i Fiorentina skall han enligt president Rocco Commisso ha lobbat tungt för flertalet nyförvärv ur just Mendes stall. Jäv hävdade presidenten och vägrade låta Gattusos/Mendes privata intressen gå före klubbens värvningsstrategi. 23 struliga dagar i Fiorentina följdes av Tottenhamrykten där fansen startade en kampanj mot Gattuso (#notogattuso) huvudsakligen baserat på (vad Tottenhamn fansen ansåg som) rasistiska och sexistiska uttalande på twitter av Italienaren. Uttalanden som Gattuso själv hävdar ”ryckts ur sitt sammanhang” och inte var varken rasistiska eller sexistiska.

Och nu då, efter ett års semester och mycket om och men är han då hos oss, i Valencia. Som en Mendes klient och med alla möjligheter i hela världen att mjölka Valencia på ytterligare Mendespengar. Men låt mig kika lite objektivt på honom som tränare innan jag avlägger slutorden.

Kan tycka att hans tränarmeriter i både Milan och Napoli är bra. Ombyggnadsperiod i Milan i en tid då Serie A var svag förutom överlägsna Juventus. En Coppa-titel i Neapel slår rätt högt när man besegrar Juventus i final på straffar. Utöver det en hel del strul och kontroverser som så klart inte imponerar och han har än så länge inte varit kvar i en klubb längre än 1,5 säsonger. Kanske är det just i Valencia hans karriär skall ta fart. Galenskapen sitter i väggarna i vår klubb numer när vi nu adderar en eldig och galen Gattuso. Vi vet alla att detta bara kan sluta på två sätt, antingen blir succé eller crashlandning.

Tittar man på hans taktik som tränare så har han främst kört 4-2-3-1/4-5-1 eller 4-3-3 i Milan och Napoli där den förstnämnda är det som nått mest framgång. Alla de formationerna är i grunden samma så vi kan nog räkna med ett 4-3-3 som det oftast heter i ”folkmun”. Han har aldrig riktigt hunnit sätta sin spelidé över tid men hårt kämpande spelare har premierats och press-spel har haft en central roll. Lagets gemensamma insats har alltid varit viktigare än individuella insatser där bollinnehav varit centralt. Vid förlorad boll har en initial hård press applicerats för att sen överges om inte återerövring sker. Yttrar kliver ofta in centralt för att kväva ytor och pressa motståndet till att börja om.

Offensivt börjar det ofta med att hans lag lockar upp motståndet i press för att sen spela igenom lagdelar med långa/medellånga bollar. Hans vill gärna locka motståndarna ur sina positioner med bollinnehav och löpningar för att sedan sätta in spelare i lediga ytor. Ytterbackar förväntas jobba stenhårt flaggstolpe till flaggstolpe och har en central del i hans taktik.

Centralt på mittfältet har han laborerat lite med en defensiv och två offensiva och ibland styrt om till två defensiva och en offensiv. Han vill ha rörelse och alternativ när laget går till attack. Längst fram vill han som många andra ha en tank som kan ta emot boll, agera länk och göra mål. En nummer 9 som är delaktig i både uppspel och avslutsfas.

Målvakter med bra fötter är något han velat ha i sina tidigare lag då det är en viktig avlastningspunkt i hans taktik samtidigt som väl avvägda uppspel ofta varit starten på bra anfall.

Inget hokus pokus i sig men samtidigt väldigt framgångsrikt när det lyckas och om man tänker med tanken att han ställer denna elva på benen så känns det faktiskt spännande.

Mama
Thierry – Gabriel – Diakhaby – Gaya
Hugo G – Torreira
Soler
Samu – Maxi – Guedes

Nej ok, Diakhaby är inte spännande och Torreira (en benknäckar no 6) är bara ett rykte men låt mig fantisera lite.

Jag tänker att Correia och Gaya passar jättefint in i det Gattuso vill ha, stenhårt jobb upp och ner längts kanterna och Gaya dessutom med världsklass hot offensivt. Centralt kör vi med två defensiva och Soler får kliva upp i banan. Samu och Guedes på kanterna blir lite yttermittfältare med rätt att anfalla, Guedes säkert fortsatt i fri roll och Samu med speed i attack. Sen har vi faktiskt en riktigt bra prima punta i Maxi trots att han inte fick ut nåt i år. Går vi till attack med en lång boll som Maxi suger ner tänker jag att han lägger tillbaks den till Soler som sen har mängder av alternativ i Samu, Gaya/Correia, Maxi och Guedes.

Mamas fötter låter jag vara osagt men tycker inte de är sämre än Jaumes och Cillesens i alla fall. Säsongen får utvisa vart vi har den unge Georgiern på den punkten. Idioträddningar kan han allt om och med mer rutin kan han ta steget upp och bli en toppmålvakt i La liga. Defensitvt kan det emellertid bli lite stökigt med Diakhaby/Cömert. Skadehistoriken på Gaya/Correia kan betyda att vi istället har Folke/Lato/Vázquez på kanterna och det känns inte alls lika kul. Bänken generellt känns alltid tunn men vi har super Toco att slänga in.

Men, för att sy ihop säcken känner jag mig väldigt positiv till Gattuso. Tycker han kom in på ett bra sätt och väl förberedd. Han verkar ha bra koll på truppen, hur han vill spela och hur han behöver förstärka. Att han fick in Samu gratis väldigt tidigt är en riktigt bra början och jag tror hans namn och kontaktnät kommer att falla väl ut. Han har även en väldigt stor stab med sig och alla kommer med en vinna eller dö mentalitet. Han verkar inte va rädd för att ta till cyniska metoder för att bärga poäng och har redan börjat bygga en lagkänsla som märks på träningarna.

Gattuso är en man med passion och kommer till en stad som likt få andra kan sluta upp kring just passion. Elden i ögonen, drivet, kraven, glöden delar han med staden och fansen. Börjar säsongen bra så kan det gå väldigt långt, jag hoppas innerligen att vi blir det där obekväma laget alla hatar att möta. Laget med en jobbig taktik som samtidigt hugger som kobror när det bjuds till anfall. Är så less på lättja och förvirrade spelare. Kom igen! Nu kör vi!

Bienvenido Rino!

 

Markus Timonen2022-07-18 17:19:00

Fler artiklar om Valencia