Spelarna inte ense med La Liga
La Liga med Javier Tebas i spetsen kräver att spelarna sänker sina löner rejält

Spelarna inte ense med La Liga

La Ligas lagkaptener har inte kommit överens med La Liga om de sänkta spelarlönerna.

Under fredagen samtalade La Ligas 20 lagkaptener med spelarfacket AFE om de sänkta spelarlönerna. Dagen innan hade spelarfacket pratat med La Liga där ligapresidenten Javier Tebas bland annat förklarat att spelarna kommer att behöva betala mellan 46-49% av utgifterna på grund av viruset.

Spelarna är mycket medvetna om pressen på dem att acceptera lönesänkningar men de är inte överens med La Liga om hur mycket de ska behöva sänka sin lön med. De anser att de siffror som ligan har presenterat är orimliga eftersom säsongen fortfarande kan spelas färdigt och för att Tv-bolagen fortfarande kan, om säsongen fortlöper, betala för rättigheterna.

AFE har föreslagit att spelarna ska gå ned 8-10% av sina spelarlöner ifall man inte kan avsluta den nuvarande säsongen. Detta förslag såg La Liga som fullständigt orealistiskt och oacceptabelt. La Liga kräver att varje spelare ska ta sitt ansvar och avstå mer än så i lön. AFE:s president David Aganzo sa att mötet med lagkaptenerna var ett bra möte och att alla är medvetna om situationen men att nya förhandlingar med La Liga kommer att behövas.

Förutom lönen diskuterade även lagkaptenerna och AFE spelarnas hälsorisker på grund av spelavbrottet. Detta är på grund av det osäkra spelschemat där det bland annat diskuterats att många matcher kommer att spelas under en kort period i sommar. Ett kvartal som är mycket varmt i Spanien, kan en understryka.

La Liga hade tidigare under fredagen rekommenderat samtliga klubbar att nyttja Expediente de regulacion temporal de empleo (ERTE) som i princip är detsamma som permittering i Sverige. Då får spelarna 70% av sin nuvarande lön i sex månader och från och med den sjunde månaden får de 50% av sin lön. Detta har redan klubbar som FC Barcelona, Atlético de Madrid, RCD Espanyol och Deportivo Alavés gjort. La Liga skrev i ett utlåtande att man fortsatt är långt ifrån AFE:s krav och att man därför rekommenderar klubbarna att använda ERTE.

Daniel Jakobssondaniel.jakobsson@svenskafans.com@DanneJakobsson2020-04-04 10:49:02
Author

Fler artiklar om Spanien