Supporterägda fotbollsklubbar

Svensk fotboll har av tradition varit förankrad i folkrörelserna. Ekonomin har varit beroende av stadsbidrag och ideella arbetskrafter. Men hur ser framtiden ut?

Med AEGs inträde på arenan skakades bland annat supportrarna i Hammarby om ordentligt. Diskussion för och emot fyllde Forum och Gästböcker. Snart är det dags för ett informationsmöte där mycket av Hammarbys framtid kommer att dryftas. Många har undrat om det finns något ekonomiskt alternativ om affären med AEG skulle spricka. Neander vill med detta diskussionsinlägg peka på hur man löst bolagiseringen hos vissa klubbar i England.

I Sverige är trenden att klubbarnas kommersiella verksamhet bolagiseras. I England, som haft vinstdrivna fotbollsklubbar länge, går trenden åt att man skapar kommittéer och supporterstyrda och medlemsfinansierade fonder som köper in sig i klubbarna. Det finns en hemsida på nätet där man kan följa ett initiativ från den brittiska regeringen att hjälpa till med att starta upp dessa "Supporter´s Trusts". På www.supporters-direct.org kan man läsa om detta.

Där statuerar man att man stödjer "gemensamma, demokratiska och icke vinstdrivande principer". Här erbjuds hjälp med att sätta upp ett fåtal olika modeller som bygger på att man ska behöva så lite juridisk hjälp som möjligt för att kunna effektivisera vägen mot målet, inflytande över klubben från medlemmarnas sida, med så lite omkostnader som möjligt.

Man vilar på tre ben:
1) delaktighet - hjälp med att forma demokratiskt styrda medlemsföreningar.
2) ägande - att man startar en fond
som ska investeras i aktier eller liknande i klubben i dessa föreningar.
3) representation - att man säkerställer demokratiska val till att få plats i klubbstyrelser.

De ger också rådet att ha olika sorters kompetens i sina små organisationer: PR, IT, juridik och ekonomi och finanser. På denna hemsida ges också tips på hur man ska marknadsföra formandet i lokal media bl.a. Inte minst med att snabbt utse en talesman och hålla kontakt med politiker och liknande från sitt område som kan hjälpa en med vad samhället kan erbjuda, men också kanske säga positiva saker om det man håller på med och på så vis hjälpa till i marknadsföringen.

Supporters-direct har knutit till sig erfarna människor som till exempel Brian Lomax som var ligans förste supportervalde ordförande för ett fotbollslag när han tog över ordförandeklubban i Northampton Town. Jonathan Michie är professor på Birkbeck’s Football Research Unit (fotbollsforskare?), tillika även styrelseledamot i Shareholders United, en sammanslutning av aktieägande supportrar i Manchester United.

Chesterfield och Carlisle
Några exempel på vad denna organisation har varit med om: Det mest iögonfallande exemplet måste vara division 3-laget Chesterfield. När initiativ togs till bildandet av en medlemsförening för att köpa in sig i klubben tog det 39 dagar från ingenting tills man var statuerade, registrerade och igång. Fem dagar senare hade man köpt hela klubben för 6240 pund. Nu har man 2700 medlemmar och har betalat av skulder för 600 000 pund. Man har en miljon pund i skulder kvar att betala, men är på väg att göra detta.
Ett annat exempel är Carlisle där man bygger upp en fond från medlemmarnas håll till den dag då klubben BLIR till salu. Då ska man redan vara beredd att gå in med bud, har man tänkt sig. Målsättningen som ligger just nu är att skrapa ihop en miljon pund.

  • Chesterfields fantastiska story berättar Howard Borell om på: www.cfssweb.net

  • Carlisles supportrars försök att rädda sin klubb kan man läsa om på: www.ccuist.org

    Supporter´s Direct har kontaktats av fans till uppåt 140 klubbar, allt från League Of Wales-laget Port Talbot, non-league lag som Newport till stora elefanter som Manchester United. Man räknar med, enligt Dave Boyle, som arbetar för Supporter´s Direct, att mer än 40 grupper av fans till olika klubbar ska ha fått hjälp innan ligastarten.

    Är det här något vi bör titta på och försöka kopiera i Sverige i allmänhet och i Bajen-kretsar i synnerhet? Njaee, jag är inte helt säker. Så länge man på Svenska Fotbollsförbundet har policyn om att 51% av klubben ska behållas av medlemmarna, och klubbarna följer det, är det inte aktuellt. Den dagen det däremot börjar luckras upp på det här området i Sverige gäller det att reagera fortast möjligt. Det gäller att kolla lagstiftningar, befintliga medlemsförteckningar och andra förutsättningar på en gång. Ligger man ett steg före utvecklingen behöver inte konsekvenserna bli så dramatiska.

    Bajen då? Mycket hänger på det stundande informations- mötet. Hur står det till med ekonomin? Drar sig AEG ur? Vad händer egentligen? Om vi måste, så kanske man via Bajen fans till exempel (och det är bara ett exempel) kan bilda en fond och köpa in sig i klubben. Detta tål att tänkas på och måste i så fall genomföras med extremt noggrann
    planering och genomförande.

    Men det finns absolut ingen orsak att lägga sig ner och dö, om Anschutz föredrar att ge sig in i järnkaminsbranschen istället för festbranschen.

    Mattias Neander2001-08-13 17:05:00
  • Fler artiklar om Hammarby

    Utvärdering och nästa steg för den sportsliga strategin!
    Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 9
    Inför: Hammarby möter Västerås i Allsvenskans sista omgång
    Intervjuer efter Hammarby-MFF 2 november 
    Spelarbetyg efter Hammarbys kryss mot Malmö