VM-lottningen orsakar diplomatisk kris

VM-lottningen orsakar diplomatisk kris

Bara Sverige erkänner Kosovo som nation. Kosovos match i Spanien kommer skapa friktion mellan spanska regeringen och FIFA, som kan nödgas korrigera lottningen.

Lottningen under måndagen till VM i Qatar 2022 gav inte enbart upphov till sportsliga bryderier. I grupp B slåss Spanien, Sverige, Grekland, Georgien och Kosovo. Ingen av länderna i gruppen - med undantag Sverige - erkänner Kosovo som självständig nation.

Spanien är ett av fem länder i EU som inte erkänner Kosovo. När Balkanlandet ska spela i Spanien kommer landet med stöd av FIFA:s regelverk kräva att landets flagga hissas samt nationalhymnen spelas. Spanska regeringen kommer trängas in i hörnet och situationen skapa en diplomatisk kris. Kosovo utropade sig 2008 unilateralt självständig från Serbien och i botten ligger Spaniens egna konflikter med Baskien och Katalonien.

Spaniens position är inget isolat. Av 193 länder i FN erkänner endast 98 balkanerna som självständig nation. Grekland och Georgien i grupp B erkänner inte heller Kosovo.

Spansk media rapporterar att spanska utrikesdepartementet, Högsta idrottsrådet och Spanska fotbollförbundet redan idag jobbar på problemet, med just nu, ingen lösning i sikte. Som positionerna är nu är lösningen att FIFA korrigerar lottningen och grupperna.


Grupp B inför VM i Qatar 2022.

Spanien har tidigare vägrat möta Kosovo. Våren 2019 vägrade Spanien i kvalet till EM för U17 att i februari på hemmaplan möta Kosovo. Spaniens vägran att hissa Kosovos flagga eller spela nationalhymnen tvingade UEFA att flytta matchen till Nyon i Schweiz en månad senare, och Spanien fick betala notan. Inte heller resterande deltagare i den gruppen, Ukraina och Grekland, erkänner Kosovo och spelar inte problemfritt mot landet.

Sedan 2019 har Spanien skönjt tendenser att mjukna i sin position men diplomatin går långsamt. Arancha González Laya, Spaniens utrikesminister, betecknar konflikten med Kosovo som "en tagg i en sko". Den 5 maj i år deltog premiärminister Pedro Sánchez i ett balkanskt ministermöte där Kosovos motsvarighet Hashim Thaçi var med. Det var första gången Spanien medgav att dela samtal med en kosovansk diplomat. Belgrad i Serbien har inga öppna dörrar mot Pristina i Kosovo men de samtal som skett under bordet öppnar för att ändra åsikt angående motståndet mot ett erkännade av Kosovo.

Politisk lottning
Inför måndagens lottning ställde Spanien ett krav: att slippa Gibraltar. Sannolikheten var avlägsen men fanns, och FIFA accepterade. Att Kosovo hamnade i grupp B är frukt av ett annat politiskt hinder. Kosovo drogs i grupp A men där fanns Serbien och Kosovo gick till grupp B. Ryssland och Bosnien och Hercegovina vägrade också ställas mot Kosovo. Hade inte grupp B fått Kosovo hade gruppen krönts med Azerbajdzjan, ett land nu i krig.

Pablo Lizama Farias2020-12-07 22:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien