#YOSOYBIRI

#YOSOYBIRI

Malena Norman, tillika redaktionens nytillskott, levererar en krönika om förbudet mot allt Biris-relaterat på Sevillas hemmamatcher.

Sevillafansen har bildat en ny grupp som kallas för Sevillismo Unido och igår var jag med på mitt första möte med dem som representant från PS Escandinavia. Gruppen har skapats för att bilda en gemenskap bland alla fans och för att stötta sitt lag. Senaste tiden har det varit en hel del rebelliska skriverier angående klubben och en av våra största grupper; Biris Norte, som av högre makter kallas för kriminella och bråkstakar. Nu har det dessutom förbjudits att kollektivt bära någon symbol med orden BIRIS när man går på fotboll, och detta går vi självfallet inte med på.
 
Biris Norte bildades 1975 av en grupp fans som än idag håller igång stämningen under matcherna. Namnet togs från en gambisk spelare i Sevilla, Alheji Momodo Njie, som även kallades för Biri Biri. Biris Norte är alltså kärnan i hela hejandet som ni under matcherna. Det är ett stort gäng som håller till på lägre delen av norra läktaren. De är väldigt organiserade och sjunger många ramsor för att stötta vårt lag. Vid flertalet tillfällen har gruppen blivit anmäld för att ha använt förolämpningar och fula ord under ramsor och som är riktade mot spelare, domare och lag. Det har alltså varit en lång debatt, men nu anser vi att det har gått för långt.
 
I veckan kunde vi läsa om hur Comisión de Antiviolencia gjort en anmälan mot Sevilla FC med 120 000€ i böter för att ha uppmuntrat och stöttat våldsamma grupper (i detta fall Biris Norte) och ha tillåtit banderoller och tifon som överskrider de mått som är tillåtna samt för de aggressiva ramsor som sjungits under matchen. Detta är tionde gången som Sevilla FC blir anmälda av Comisión de Antiviolencia under de senaste två säsongerna, dock har endast fyra av anmälningarna har gått igenom. Därför har nu Sevilla FC blivit tvingade att ta drastiska åtgärder – för tillfället förbjuda all kollektiv spridning av ordet Biris.
 
För en utomstående är Biri, Biris och Biris Norte detsamma. Medlemmar från Biris Norte har vid flera tillfällen bråkat med andra vilket sedan kommit upp i media och därmed anknyts namnet Biris till våld. Men Biris är vi allihop. Biris är vi som hejar på Sevilla under matcherna. Don Pepe Castro gick även ut med en förklaring i media igår under en presskonferens att det är viktigt att skilja på dessa uttryck. Att förbjuda Biris att komma in i stadion är omöjligt, för hur ska de kunna stänga 35 000 personer ute som betalat sitt årskort och inte bråkar med någon?
 
Mötet igår handlade främst om just detta – att rentvå vårt namn som Biris. Därför uppmanas nu alla Biris att visa sitt stöd genom att gå på matcherna, heja mer än vad de vanligtvis gör då många från kärnan Biris Norte har fått nog och kommer protestera under de kommande matcherna. Vårt mål är att avkriminalisera namnet Biris. Vi är inte kriminella, vi är bara vanliga människor som vill heja på vårt lag och vi tänker inte låta någon stoppa oss.


 
För detta har det tagits fram en ny symbol; vårt emblem på en vit och röd bakgrund och med texten YO SOY BIRI (=jag är Biri). I morgon kommer klistermärken delas ut och vi hoppas att alla kommer bära dem under matchen för att visa att Biri är vi, ung som gammal, och vi vill behålla detta namn och visa vad vi egentligen är. Då det endast är tillåtet att bära ordet BIRIS, BIRI eller BIRIS NORTE på personligt plan kan vi inte använda flaggor med denna text utan endast klistermärken, t-shirtar, halsdukar och dylikt. Det kommer även vara en namninsamling i morgon under matchen där vi klargör att vi inte är kriminella och att vi inte ägnar oss åt våld utan är där i namnet Biri för att heja fram vårt lag.
 
Det uppmanas även att alla sevillistas som gör något bra som visar på att vi jobbar mot våld bör uppmärksamma detta med hashtagen #YoSoyBiri för att visa allt gott vi gör för samhället.
 
Slutligen vill jag även nämna att klubben Sevilla FC arbetar efter en detaljerad plan för att kunna rentvå vårt namn och de hoppas att vi kan visa tålamod och ge dem tid då detta är en lång process. 

Malena Norman2017-02-16 21:43:35

Fler artiklar om Sevilla

Tuff start för Sevilla - När allt inte går enligt planen