Lagbanner
Byggd av supportrar, för supportrar - historien om Stadion An der Alten Försterei

Byggd av supportrar, för supportrar - historien om Stadion An der Alten Försterei

Nyligen har det florerat bilder i sociala medier på den spektakulära Legoversionen av Stadion An der Alten Försterei. En bild som givetvis aktualiserar den hundraåriga historien om arenan. Från tysk leråker till danska plastbitar. Häng med!

Känner ni till stadion vid det gamla skogsbruket? Det låter som att man talar om spelplatsen för någon av mellansveriges små bruksklubbar. En närmast rar beskrivning som för tankarna till Åshöjdens BK snarare än europeisk toppfotboll - även fast det sistnämnda faktiskt är verkligheten. Stadion vid det gamla skogsbruket, eller Stadion An der Alten Försterei som den heter på tyska, är något av ett unikum i fotbollsvärlden. Byggd av supportrar, för supportrar.

Historien börjar 1920 då planen beträds för första gången. Då gick arenan under namnet Sportplatz Sadowa och huserade Unions förfäder i form av FC Olympia Oberschöneweide. Det var då mer av en klassisk “Vall” eller “IP” än en fotbollsstadion av dagens mått mätt och de 10 000 åskådarna som arenan tog in fick lydigt trängas ihop på de spartanska ståplatsläktarna av trä runtom arenan.

Mycket har hänt under de drygt 100 år som gått sedan den första matchen visslades igång på Sadowa Platz. Den moderna historien om Alten Försterei har sin början 1966 när 1. FC Union Berlin bildas ur kölvattnet av politiska reformer efter att järnridån dras ned mellan öst och väst.

Union deltar i Europaspel redan sitt första år och det står snart klart att arenan behöver byggas ut för att klara en mer modern standard. 1968 börjar arbetet med renoveringen som till viss del genomförs av volontärarbetande supportrar. Något som inte är en engångsföreteelse, kommer det visa sig. Renoveringen pågår i ett par år och under tiden spelar Union sina matcher på BSG Kabelwerk Obersprees hemmaplan, bara ett inkast från Alten Försterei.

1978 är supportrarna framme med hammare och spik igen. Arenan som vid det här laget tar 15 000 personer ska byggas ut med 8000 platser. Sagt och gjort. Folk går man ur huse med sina verktygslådor och börjar hamra på. Typ.

När man hamrat, eller i alla fall byggt, jättemycket och jättelänge, eller i alla fall fram till början av 80-talet, har man till slut skapat en arena med 22 000 ståplatser och 1500 sittplatser. En aningen oortodox fördelning kan tyckas, men en fördelning som till stor del och förvåning finns kvar än idag, vilket gör Alten Försterei till ett stort utropstecken i den europeiska arenahistorien.

Nästa stora ombyggnation ägde rum 2008. Även denna gång var supportrarna framme igen. Faktum är att det var så många som 2333 frivilliga som hjälpte till och lade ner över totalt 140 000 arbetstimmar på att fräscha upp arenan till det den - nästan - är idag. Det skulle nämligen byggas vidare lite till fram till 2013 då man gjorde om huvudläktaren.

Som nämndes tidigare i artikeln har den senaste byggnationen nyligen genomförts. Dock inte på själva arenan, men av arenan. Det är nämligen en ung man vid namn Joe Bryant som otroligt nog byggt en kopia av An der Alten Försterei - i Lego. Något som uppmärksammats flitigt från Unions egna officiella kanaler. Vill man se resultatet kan man beskåda det här.

Avslutningsvis kan det konstateras att Alte Försterei inte är som andra arenor i Europa. Även om arenan bytt namn och utformning genom åren så har den i stort sett alltid legat på samma ställe. En konstant punkt som skapats, byggts och utformats på ett unikt proaktivt sätt av och för de som verkligen betyder något i sammanhanget. 

Begreppet “den moderna fotbollen” lämnar alltid en dålig eftersmak i munnen, men i skuggan av den utveckling - eller snarare devalvering - som råder på många håll får vi aldrig glömma att sådana här vackra företeelser fortfarande finns. Kanske är det till och med så att Alte Försterei är hem åt den riktigt moderna fotbollen, eller åtminstone den alternativa och utan tvekan mest kärleksfulla fotbollen.

Maximilian Haglund Holst2021-05-19 21:23:05
Author

Fler artiklar om Union Berlin

Union Berlin tog en stark 2-1 seger mot Borussia Dortmund
Union Berlin bygger om - Alte Försterei får flest ståplatser i Europa!
Summering av Union Berlins sommarfönster, säsongsinledning och införrapport mot RB Leipzig