Lagbanner
Volkswagen Arena, 2022-03-05 15:30

Wolfsburg - Union Berlin
1 - 0

Det vill sig inte riktigt på bortaplan för Union Berlin

Inför matchen var Union Berlin optimistiska och länge såg det ut som att de kunde ta en poäng eller till och med vinna på bortaplan igen. Tyvärr infann sig inte den nödvändiga turen och man fick inte domslut med sig och målet gjordes i fel ände av planen. Det var inte mycket som gick Union Berlins väg i vad som annars var en jämn tillställning.

Union Berlin hade det tufft i första halvlek

Fredsmanifestationerna fortsätter och lagen i Bundesliga ståt enade med Ukraina. Som en fin gest hade Wolfsburgs planskötare gjort om mittcirkeln till en stor fredssymbol för att visa sina sympatier för offren i kriget i Ukraina. Matchen inleddes hursomhelst ganska svårt för Union Berlin. Wolfsburg satte nivån högt och hade en del svåra chanser. Redan efter ett par minuter kom en farlig chans från Xaver Schlager när han efter ett inkast sköt ett hårt volleyskott som träffade vänstra stolpen och ut. Union Berlin kunde dra en suck av lättnad och undvek att hamna ett väldigt tidigt underläge. De rödvita kämpade på och skapade chanser, nära kom man runt fjortonde minuten när Bastian Oczipka slog en farlig hörna som tog sig in väldigt bra framför Wolfsburgs målvakt Koen Casteels som räddade nicken från Grischa Prömel och bollen den åkte ut ur straffområdet lika snabbt som den kom in. Sedan var det Wolfsburgs från kvarten spelad fram till halvtimmen ungefär. Först kom Bartosz Bialek i hög fart rusandes mot Union Berlins mål med hela backlinjen på sig. Han gjorde en vändning och avfyrade ett hårt skott som storspelande Andreas Luthe var mad på när han räddade bollen och styrde bort den från sitt straffområde. 

Olyckligt självmål kom genom kommunikationsmiss

Den första hörnan lyckades man avvärja, men Wolfsburg hade byggt upp ett tryck på Union Berlin och deras försvar. Trots att man tagit hem i princip alla spelare till straffområdet, så lyckades man ändå släppa in ett mål på hörnan. Ett mål som genom bättre snack på plan hade kunnat undvikas. Maximilian Arnold slog en hörna som sökte sig mot den främre stolpen. Där stod Taiwo Awoniyi och skyddade, tyvärr såg han inte Andreas Luthe närma sig för att boxa bort den. Han nickade istället in den i eget mål. Båda blev besvikna över missen när de bara kunde se på när Wolfsburgs spelare firade ledningsmålet. Det var egentligen det sista spännande som hände i första halvlek. Den var inte så värst våldsam och inte många förseelser begicks. Inga gula kort från något av lagen. Det var en ganska snäll halvlek.

Man kom tillbaka i andra halvlek

Union Berlin skakade snabbt av sig det som hade hänt i första halvlek. De var tidigt på hugget och i fyrtiosjätte minuten avfyrade Rani Khedira ett skott på mål som precis flög över ribban. Sedan drygt tio minuter därefter var det dags igen, när firma Taiwo Awoniyi och Sheraldo Becker gjorde det igen. Tyvärr såg domaren och VAR något vi andra inte såg och målet dömdes bort. Man tittade på en situation när Maximilian Arnold föll efter att ha försökt springa ikapp Taiwo Awoniyi. Ett ganska hårt dömt domslut, men domaren och VAR tyckte annat. Luften pyste inte ur Union Berlin för det, utan de fortsatte skapa målchanser och började komma in alltmer i matchen. Andra halvlek var verkligen deras, men Wolfsburg hade ett kompakt försvar och Union Berlin saknade turen. Sedan kort därefter i runt sextioandra minuten gjorde Taiwo Awoniyi en farlig nick mot rätt mål på ett bra inlägg från Bastian Oczipka från vänsterkanten. Nicken kom med hög fart, men gick tyvärr över efter att Koen Casteels fick sträcka på sig och tippade den över målet. Det ville sig heller inte den gången för Union Berlin.

Offensiva byten och full fart framåt

Urs Fischer ville verkligen komma undan med poäng mot Wolfsburg och gjorde några byten i matchen för att försöka ändra matchbilden till sin fördel och sätta in den viktiga kvitteringen. Han bytte in två offensiva mittfältare och tre forwards mot två defensiva mittfältare, en mittback och två forwards. Sven Michel och Andreas Voglsammer som kom in istället för Taiwo Awoniyi och Sheraldo Becker var med och bidrog en fel, men även Anthony Ujah drog sitt strå till stacken när han var involverad i två heta chanser senare i matchen. Det var ett tecken från Urs Fischer om att växla upp tempot och målfarligheten ytterligare. Även Wolfsburg gjorde några byten och inbytte Lukas Nmecha skulle visa sig vara ett farligt hot för Union Berlins offensivt omställda trupp. Han kom runt ett flertal gånger och tvingade Andreas Luthe till några riktigt fina räddningar. Först i sextioåttonde minuten när han bröt sig loss på en djupledsboll och reagerade på Robin Knoches misstag för att sedan vända längs med kortsidan och sätta den på Andras Luthe som kunde boxa bort den. Andra gången i åttionde minuten när det öppnat upp sig stora ytor i Union Berlins försvar och Andreas Luthe kom ut och gjorde sig stor för att stoppa hans skott. 

Det sista ordet skulle dock bli Union Berlins och båda gångerna var inbytta Anthony Ujah involverad. Först när han fick på ett bra skott utanför boxen som målvakten dock enkelt kunde rädda. Sedan kort därefter en nick på hörna från Bastian Oczipka, som tyvärr gick precis utanför den bortre stolpen. Trots en mycket bra slagen hörna kunde man inte tro sina ögon att den inte gick in. Man kan säga att det var så för Union Berlin under större delen av matchen, Man gjorde det mesta rätt, men effektiviteten och turen var inte med dem denna gång på bortaplan heller.

Union Berlin klarar sig bra ändå utan honom

Det har varit en del snack innan, det snackades under matchen och det kommer nog göras det efter matchen också om herr Max Kruse. Hans forna rödvita fans visade klart sitt missnöje med honom när han på väg ut från planen buades ut högljutt av dem. I matchen var han annars ganska så osynlig och hjälpte inte Wolfsburg särskilt mycket. Hans magi att kunna förändra matchbilden uteblev. Annars gjorde Union Berlin allting rätt vad gäller antalet skott och avslut på mål. Där var man överlägsna Wolfsburg. Union Berlin spelar bra utan Max Kruse också och man är nog rätt mätt på allt snack om honom nu. Man hade övertaget i stort sett allt vad gäller statistiken, så matchbilden talade för Union Berlin men det var effektiviteten och kommunikationen och den där åtråvärda turen som saknades.
 

Johan Holmberg@Redjohnzo2022-03-06 22:40:00
Author

Fler artiklar om Union Berlin

Union Berlin tog en stark 2-1 seger mot Borussia Dortmund
Union Berlin bygger om - Alte Försterei får flest ståplatser i Europa!
Summering av Union Berlins sommarfönster, säsongsinledning och införrapport mot RB Leipzig