Asiatiska mästerskapet: Inför Irak - Palestina

Asiatiska mästerskapet: Inför Irak - Palestina

Det är dags för den sista gruppspelsmatchen för Mesopotamiens lejon. Palestina står för motståndet i en match som Irak bör vinna relativt enkelt. Frågan är dock om Palestina kan bjuda på en skräll?

Ja, då var det alltså dags för avgörandet. Beroende på resultaten i morgondagens matcher kan vi hamna i en situation där det kommer att krävas ordentliga matematiska uträkningar.

Tabellen i gruppen ser, efter två spelade omgångar, ut som följer:

1  Japan 2 2 0 0 5 0 +5 6
2  Irak 2 1 0 1 1 1 0 3
3  Jordanien 2 1 0 1 5 2 +3 3
4  Palestina 2 0 0 2 1 9 −8 0

Det betyder att alla fyra lagen har en teoretisk chans att ta sig vidare. Ser man till troliga scenarion så är alltså Irak och Japan favoriter att ta sig vidare. Japan väntas ta en enkel seger mot Jordanien och Irak väntas ta en enkel seger mot Palestina. Irak behöver vid en japansk seger endast ett oavgjort resultat mot Palestina för att ta sig vidare.

Om Jordanien däremot lyckas skrälla mot japanerna och Irak tar en seger mot Palestina hamnar alltså Japan, Irak och Jordanien alla på sex poäng. Det som avgör är i tur och ordning: poäng, inbördesmöten, målskillnad och slutligen antal gjorda mål för de iblandade lagen. 

Om Jordanien vinner mot Japan med 1-0 måste alltså Irak vinna med minst fyramålsmarginal. Det tar Irak och Jordanien vidare till kvartsfinalen. Om Jordanien vinner med uddamålet och dessutom gör fler än ett mål är Irak ute oavsett resultatet i matchen mot Palestina då antal gjorda mål mellan Jordanien gäller, Irak och Japan räknas, och där har irakierna endast ett gjort mål.

I dagarna har Japans tränare menat att hans lag har för avsikt att gå för alla tre poängen i den sista matchen vilket får tolkas som att laget inte kommer bjuda jordanierna på något. Även om det hade varit konstigt om Aguirre sagt någonting annat.

Vad gäller lägesrapporten i truppen så ska det bli intressant vem som ersätter Ala Abdulzahra som är avstängd i morgondagens match. Justin Meram kan tyckas vara favorit att spela bakom Younis men rykten menar att Radhi Shneishel istället kommer att satsa på snabbe Marwan Hussein som släpande anfallare. I övrigt lär vi troligtvis se samma startelva som i den senaste matchen med Ali Adnan på vänsterytterpositionen istället för Humam Tariq.

Palestina lär dock inte bjuda irakierna på någon enkel match. Man vill säkert visa fotbollsasien att man är bättre än de resultat man lyckats få med sig i de två matcherna och att den utveckling som landslaget har haft de senaste åren ska tas på allvar. Med sagt så ska det irakiska laget inte ha några problem med att ta hem vinsten då kvalitén i laget är betydligt högre än det som går att hitta i det palestinska landslaget.

Matchen sparkas igång klockan 10:00 svensk tid och spelas i Canberra. Visar matchen gör som vanligt BeinSports och AlKass 5.

Moslim Akill Alimoslim.akill@gmail.com2015-01-19 20:17:37
Author

Fler artiklar om Irak