Asiatiska mästerskapet: Irak slutar fyra

Irak slutar fyra i Asiatiska mästerskapet efter förlust mot Förenade Arabemiraten i bronsmatchen.

Shneishel bjöd på två överraskningar i startelvan till matchen. Mehdi Kamel, född 1995, turneringens näst yngsta spelare fick chansen i den släpande rollen bakom Younis. Samtidigt petas målvakten Jalal Hassan efter den svaga insatsen mot Sydkorea. In kom istället Mohammed Hameed. Det skulle bli avgörande för matchens utgång.

Förenade Arabemiraten tog ledning i matchen ungefär en kvart in i den första halvleken. Omar Abdulrahman och Ali Mabkhout står för turneringens vackraste kontring när man väggpassar sig förbi det irakiska försvaret med all enkelhet. Abdulrahman serverar Ahmed Khalil som kommer löpandes in i det irakiska straffområdet med en väldigt vacker passning. Ensam framför målvakten gör Khalil inga misstag och 0-1 är ett faktum.

Men irakierna kom tillbaka. Walid Salem tog sig, eller kanske snarare tilläts in det emiratiska straffområdet där han utan någon press på sig kunde, via en emiratisk fot, få till ett hårt skott rakt upp nättaket. Alldeles för passivt försvarspel från emiratierna men utmärkt utnyttjat av Walid Salem. 1-1.

Mot slutet av halvleken var det dags för matchens först vändning när irakierna tog ledningen. Ahmed Yasin drog till med skott strax utanför straffområdet. Hårt mot botre stolpen där målvakten tvingades boxa ut bollen rakt ut i straffområdet. Amjad Khalaf passade på att slå in returen i ett, i princip, öppet mål. 2-1.

Det var också första halvlekens resultat.

Emiratierna kom dock tillbaka, med stor hjälp av den irakiske målvakten. Återigen var det Omar Abdulrahman med en väldigt fin djupledsboll mot Khalil. Anfallaren springer bort de irakiska mittbackarna och hamnar i ett friläge där den irakiske målvakten gjorde bort sig totalt i sin utrusning. Kalil rundande Hameed som då försökte sig på en kapning, men det var försent. Bollen rullade in i mål och emiratierna hade kvitterat.

Men det var inte slut där. Hameed skulle toppa det första fiaskot med ett ännu större sådant. Efter en bakåtpass tog den 21-årige målvakten alldeles för god tid på sig för att rätta till bollen och tjonga iväg den. Emiratiske anfallaren Khalil pressade hårt vilket resulterade i att Hameed i all panik endast lyckades med en passning till rensing. Mabkhout var först på bollen och hamnade då i friläge. Irakiske mittbacken Ahmed Ibrahim försökte rädda upp situationen genom att snubbla sig själv över Mabkhout med gjorde saken värre då Mabkhout föll och domaren blåste för straff och visade ut mittbacken. Otroligt dåligt, framförallt av Hameed som orsakar panik ur en helt ofarlig situation. 2-3.

Straffen förvaltas väl av Mabkhout som gör sitt efterlängtade mål som kan innebära skytteligaseger om inte någon utmärker sig rejält i morgondagens final mellan Sydkorea och Australien.

Irak pressar mot slutet och är sett över hela matchen snäppet bättre än sina motståndare men emiratierna tar alltså bronset i denna turnering.

Moslim Akill Alimoslim.akill@gmail.com2015-01-30 20:34:00
Author

Fler artiklar om Irak