Asiatiska mästerskapet: Irak föll i semifinalen

Den första semifinalen av två i asiatiska mästerskapet bjöd inte på några överraskningar när Sydkorea tog en stabil seger mot Irak.

Shneishel valde en väntad startelva utan några större överraskningar. Ala Abdulzahra, mannen med rubrikerna de senaste dagarna, fick återigen chansen från start, trots mindre övertygande insatser i de senaste matcherna.

Det märktes tidigt i matchen att koreanerna hade fokus på att inte göra några som helst misstag. Precis som tränaren Uli Stiekile har varit inne på innan matchen så ville man undvika överraskningar. Och det gjorde man också.

Det märktes också att koreanerna var måna om att koreanerna ville utnyttja de irakiska svagheterna i luftrummen då man gång på gång valde att anfalla genom kanterna.

I den 18 minuten tog koreanerna som förväntat ledningen i matchen. Efter en bortrensad hörna satte Irak press på koreanerna vilket resulterade i en frispark en bit utanför det irakiska straffområdet. Frisparken slogs mot Iraks bortre stolpe och där dök anfallren Lee Jung-Hyup som enkelt kunde nicka in ledningsmålet för Sydkorea. Återigen en fast situation där det irakiska försvaret brister. Detta trots att Shneishel menat på att man fokuserat en stor del av träningarna inför matchen på just detta.

Med halvtimmen spelade började irakierna ta kommandot allt mer och hade en bra period strax innan första halvlekens slut med ett några enstaka halvchanser. Tyvärr inte mycket mer än så och den första halvleken slutade alltså med koreansk ledning med 0-1.

Koreanerna återtog kontrollen i matchen i början av den andra halvleken och efter hörna i den 47 minuten som först rensades bort av det irakiska försvaret hamnade bollen strax därefter återigen i det irakiska straffområdet. Ytterligare en rensning blev inte särskilt lyckad och bollen hamnade hos Kim Young-Gwon precis utan straffområdet. Ett smart, välplacerat avslut blev för svårt för Jalal Hassan i det irakiska målet och koreanerna hade utökat sin ledning i matchen. 0-2.

Efter 2-0-målet ökade det irakiska laget trycket på koreanerna rejält. Det resulterade också i ett väldigt högt tempo i matchen där koreanerna gång på gång hade chans att utnyttja kontringar.

Med timmen spelad gjorde Shneishel ett dubbelbyte där Ahmed Yasin och Osama Rashid gav plats för Mehdi Kamel och Ali Adnan.

Efter dubbelbytet spelade koreanerna smart och även om det irakiska laget tryckte på framåt så hade koreanerna inga större problem med att få ner tempot på matchen genom att på ett rutinerat sätt spela sig till en hel del spelavbrott.

Irak har ett par målchanser i matchen slutskede men utan några större lycka framför målet.

Man får helt enkelt sota dels för sina missade chanser men framförallt för att man återigen misslyckas på fasta situationer. Spelet i luftrummet lämnar också det en hel del att önska.

Men vi har trots allt den överlägset yngsta truppen i turneringen. Där finns stort framtidshopp, kvalité och potential. Vi kan nog räkna med en bra framtid för irakisk fotboll. Spelarna föll trots resultatet med flaggan i topp.

Matchen slutade med det sagt alltså 0-2 till koreanerna som nu välförtjänst spelar final mot antingen Förenade Arabemiraten eller Australien. Den matchen spelas imorgon klockan 10:00 svensk tid. Irak får rikta in sig på bronset då man spelar match om 3:e plats mot förloraren i morgondagens matchen. Bronsmatchen spelas den 30 januari klockan 10:00 svensk tid.