Asiatiska mästerskapet: Inför Irak - Sydkorea

Asiatiska mästerskapet: Inför Irak - Sydkorea

Asiatiska mästerskapet går in i sitt slutskede. Fyra lag återstår. Semifinal mot Sydkorea är det som gäller för Mesopotamiens lejon efter segern mot Iran i kvartsfinalen.

Då var de bara fyra kvar! Och vem hade trott att Irak skulle vara en av dessa fyra?

Efter bragdinsatsen i kvartsfinalen har tyvärr det irakiska lagets insats hamnat i skymundan för två stora samtalsämnen.

Det har handlat om spekulationerna kring Ala Abdulzahra som påstås ha misslyckats på ett dopningstest för ett antal månaders. Det hela kan du läsa om här.

Det har också handlat om de enorma glädjescenerna på gator och torg runtomkring i Irak. Salem Shakirs avgörande straff följdes av ett enormt firande bland irakiska fans. Men det har inte bara handlat om positiva scener.

Flera medier inom landet men även utländska medier har rapporterat om ett dussintals skadade och det finns även några obekräftade uppgifter om dödsfall i samband med firandena. Det handlar alltså om det mycket tråkiga traditionen där man firar genom att skjuta skott i luften.

Kritiken mot detta fenomen har dock varit påtaglig. Irakisk media fördömde det hela och det följdes av fördömanden från de irakiska spelarna, politiska figurer, religiösa figurer och andra. Vi får hoppas att den uppmärksamhet som riktats mot detta också leder till att folk på plats faktiskt säger ifrån och att detta fenomen så småningom sakta men säkert upphör.

Men nåja, nu till själva matchen.

Det irakiska laget är det lag som återigen får minst antal vilodagar. Så var fallet inför kvartsfinalen och så är även fallet inför semifinalen. Australien får fem dagar, Förenade Arabemiraten och Sydkorea fyra dagar medan Mesopotamiens lejon endast får tre vilodagar. Det är givetvis beklagligt men vi får hoppas att spelarna inte påverkas av det i en allt för stor grad.

Yasir Kasim, lagets mittfältstjärna och den som nästan burit en stor del av lagets spel på sina axlar hittills är avstängd till denna match. En stor förlust givetvis men förhoppningsvis finns det ersättare som är sugna på att visa att de också kan bidra till laget på samma sätt. Osama Rashid är favorit till att Kasims plats på det centrala mittfältet.

I övrigt är lagets skadefritt.

Försvaret lär se likadant ut även om markeringsspelet i den senaste matchen lämnade en hel del att önska så har jag svårt att se att Shneishel gör allt för drastiska ändringar där inför den här matchen.

Längre fram i banan är det desto mer intressant. Ali Adnan lär troligtvis få chansen som vänsterytter och Ahmed Yasin som ju fått väldigt mycket och väldigt välförtjänt beröm under turneringen kommer troligtvis inleda som högerytter.

Bakom Younis som ju även han är självklar i startelvan lär vi antingen se Justin Meram eller Ala Abdulzahra. Ett mycket intressant läge där ju båda inte direkt imponerat hittills i turneringen. Får Ala chansen att revanschera sig efter de senaste dagarnas händelser eller blir det Justin som ju inte varit i närheten av sin stora potential än så länge som får chansen att visa hela sitt register?

Sydkoreanerna å andra sidan minns säkert mycket väl semifinalen lagen emellan i Asiatiska mästerskapet 2007 där Mesopotamiens lejon gick ut som segrare efter en straffläggning. Det finns säkert en stor revanschlust där som man kan bygga en hel del på.

Dessutom har man i det sydkoreanska lägret varit noga med att påpeka att man lärt sig av sina misstag och att man inte har några som helst planer på att underskatta Irak.

Sydkorea som ju får räknas som favoriter i matchen söker nå final i turneringen för första gången sedan 1988 i en turnering som man inte har vunnit sedan 1960, trots att man har gått in som storfavoriter i nästan samtliga upplagor.

Kvalitén i laget är ju som bekant, med asiatiska mått, fantastisk med spelare som Heung Min-Son och Ki Sung-Yueng. Hur Irak ska få stopp på bland annat dessa blir en intressant fråga för Shneishel att ta itu med.

På pappret är irakiernas chanser små men om matchen skulle avgjorts på ren vilja och kämpaglöd så hade nog Mesopotamiens lejon varit favoriter. I Sydney bor en hel del irakier och förhoppningarna är stora på att många av de ska hjälpa till att fylla Sydney Stadium som har plats för hela 84.000 åskådare. Domaren heter Ryuji Sato och kommer från Japan.

Matchen drar igång på måndag klockan 10:00 svensk tid och visas på Bein Sports, Eurosport 2 och Al Kass.

JIB AL KASS JIBE!

Moslim Akill Alimoslim.akill@gmail.com2015-01-25 15:34:00
Author

Fler artiklar om Irak