Asiatiska mästerskapet: Karusell kring påstådd dopad irakisk spelare får ett avslut
Ala Abduzahra i mitten, med Ahmed Yasin till höger och Yasir Kasim till vänster.

Asiatiska mästerskapet: Karusell kring påstådd dopad irakisk spelare får ett avslut

Efter en lång dag med spekulationer och ryktesspridning har karusellen kring den irakiske anfallaren Ala Abdulzahra, som påstås ha åkt fast för ett dopningstest under förra året, fått ett avslut.

Vad handlar det hela om? Jo, den irakiske anfallaren Ala Abdulzahra. 27-åringen tillbringande ett par månader förra året hos iranska Tractor Sazi. Efter bara ett antal matcher lämnade spelaren klubben i höstas och skrev på för irakiska mästarna Al-Shorta.

Inför Asiatiska mästerskapet togs spelaren med i den slutgiltiga truppen. Spelaren spelade de två första matcherna i gruppspelet från start men missade den tredje mot Palestina på grund av avstäning efter två gula kort. Efter bleka insatser i de två första matcherna spelade anfallaren från start i kvartsfinalen mot Iran till de flestas förvåning.

Strax efter Iraks vinst mot Iran i fredags dök rykten upp som gjorde gällande att Ala Abdulzahra, irakisk anfallare, hade misslyckats på dopningstest som gjordes för ett antal månader sen när denne spelade för Tractor Sazi i Iran. Diciplinära kommittén inom det asiatiska fotbollsförbundet (AFC) visade sig dock ha fått frågan på sitt bord redan ett par dagar innan matchen och besked väntades natten till söndagen svensk tid. Beskedet sköts dock fram ett antal gånger vilket öppnade upp för en hel del spekulationer och ryktesspridning.

Spelaren förnekade det hela strax efter att ryktena dragit igång och det irakiska fotbollsförbundet försökte lugna fansen med att det hela inte var något att oroa sig över och att Iraks plats i semifinalen var säker.

I det iranska lägret växte förhoppningarna om att kanske få en semifinal på Iraks bekostnad. En förhoppning som med tiden slutade växa och ju närmare vi kom beskedet desto mindre var hoppet.

Några timmar innan det officiella besked kom från AFC så uttalade sig ordföranden för det irakiska fotbollsförbundet om att man hade fått ett besked från AFC där man menade att protesterna inte hade någon ordentlig grund och att de därför avfärdades. Det irakiska laget hade altlså fått klarttecken att spela semifinal.

Det iranska fotbollsförbundet verkade dock inte fått samma besked då man där menade att förhandlingarna fortfarande pågick och det skulle dröja ett antal timmar innan det officiella beskedet tillkännagavs. Det gjordes tidigt under söndagsmorgonen svensk tid. Irak skulle spela semifinal och spelaren skulle inte vara föremål för vidare utredning utan var spelklar till matchen mot Sydkorea.

Detaljerna kring det hela blev därefter allt klarare.

Scott McIntyre, jorunalist på australiensiska SBS TV och Abdulkhaliq Masoud, ordförande för irakiska fotbollsförbundet har uppgett följande (de båda samstämmiga uppgifter vilket ger en god översikt över det hela): Ala Abdulzahra blev slumpmässigt testad för dopning i september när han spelade för iranska klubben Tractor Sazi (augusti enligt irakiska fotbollsförbundet). Testet var positivt enligt McIntyre. Enligt irakiska fotbollsförbundet gavs aldrig något resultat. Det första testet skickades till Tyskland enligt Masoud. Detsamma uppger McIntyre. Enligt Masoud dröjde det iranska fotbollsförbundet med att skicka resultaten till tyskland med flera veckor istället för de 72 timmar som gäller som praxis. Testerna blev därför ogiltiga och det gavs därför aldrig något svar från Tyskland.

Spelaren lämnades därefter sin iranska klubb och återvända till Irak där han som sagt skrev på för Al-Shorta. Något andra test gjordes inte som brukligt är i dessa sammanhang.

Både Masoud och McIntyre menar att FIFA då underrättades om det hela men efter att man inom FIFA försökt få klarhet från iranska fotbollsförbundet så fick man aldrig något svar tillbaka. Och det hela rann alltså ut i sanden fram tills den 21 januari, dagen efter att det blivit klart att Iran skulle ställas mot Irak i kvartsfinalen. Då valde iranska fotbollsförbundet att på nytt ta upp frågan med FIFA. Denna gång dock utan några bevis förutom de uppgifter som man uppgett tidigare och som redan då ansågs vara otillräckliga.

Och där står vi idag. Spelaren frias. Irak spelar semifinal.

Det är tråkigt att Iraks braginsats ska hamna i skymundan för något som detta. Det är svårt att tänka sig att något sådant skulle ske inom UEFA men inom det asiatiska fotbollsförbundet är tyvärr dessa händelser vanligt förekommande. I det här fallet blev ju inkompetensen inom det iranska fotbollsförbundet tydlig. Varför går man inte hela vägen i en fråga som denna redan från början? Varför väljer AFC inte att undersöka saken själva istället för att vänta på att det iranska fotbollsförbundet ska agera? Och med de uppgifter och rykten kring spelaren, varför sätter inte FIFA ner foten och försöker lösa det hela innan själva mästerskapet drar igång?

Hur som helst så är förhoppningarna att det Mespotamiens lejon inte ska drabbas negativt av det hela utan fokusera på det som är viktigt, nämligen att bjuda Sydkorea på en rejäl match under måndagen och ta sig till final!

Källor: Iraqfpg.com, Scott McIntyre på Twitter.

Moslim Akill Alimoslim.akill@gmail.com2015-01-25 15:00:03
Author

Fler artiklar om Irak