Asiatiska mästerskapet: Irak avancerar till kvartsfinal

Irak gjorde sitt jobb mot Palestina och säkrade avancemang till kvartsfinal i Asiatiska mästerskapet.

Två ny ansikten valde Shneishel att ta in i startelvan till matchen. På grund av, eller tack vare, kanske vi supportrar ska säga, Ala Abdulzahras avstängning efter två gula kort i de inledande två matcherna fick Justin Meram chansen från start.

Ali Adnan hamnade återigen på bänken, i förmån för Ahmed Yasin på högerkanten.

I övrigt var startelvan densamma som i de senaste två matcherna.

(4-2-3-1): Jalal Hassan; Walid Salem, Ahmed Ibrahim, Salam Shakir, Dhurgham Ismail; Saad Abdulamir, Yasir Kasim; Amjed Kalaf, Justin Meram, Ahmed Yasin; Younis Mahmoud.

Det var ingen fråga om vilket lag det var som skulle ta kommandot i matchen. Kvalitetsskillnaden var tydlig redan från start. Palestinierna backade hem rejält och Irak gjorde allt i sin makt för att försöka luckra upp det palestinska försvaret.

Palestinierna fick visserligen matchens första halvchans men därefter var det irakierna som radade upp målchanser, eller ja, halvchanser kanske man snarare ska kalla det.

Bollinnehavet och målchanserna resulterade dock förvånansvärt nog inte i några farliga målchanser då Irak var anmärkningsvärt uddlöst framåt. Avsluten var ofta under all kritik och det märktes ofta att samspelet inte riktigt stämde till hundra procent.

Till allas lättnad blåste domaren och matchens första halvlek som alltså slutade mållöst.

I den andra matchen i gruppen som spelades samtidigt, ledde Japan mot Jordanien vilket alltså innebar att Irak stod som grupptvåa.

Saker och ting skulle dock ljusna för det irakiska landslaget i den andra halvleken. Några minuter in nickade Younis in ledningsmålet för Irak i samband med en hörna.

Efter målet fortsatte irakierna pressa på framåt vilket bland annat resulterade i en straffspark för Irak efter att Meram blivit neddragen i straffområdet efter en djupledsduell. Justin föll väldigt lätt i närkampen men domaren valde ändå att blåsa för straff. Väldigt hårt dömt.

Younis stegade fram som sig bör men straffen måste ha varit en av de sämre som han har slagit, detta inräknat det totalt misslyckade chippförsöket mot Iran bara några veckor tidigare. Löst mot högra stolpen innebar inga större svårigheter för den palestinska målvakten som slängde sig åt rätt och höll palestiniernas chanser i matchen vid liv.

Irak skapade ytterligare halvchanser framåt och dominerade precis som väntat en stor del av spelet. Palestina gjorde dock en av sina bästa matcher någonsin och dess spelare stod emot förvånansvärt bra mot det irakiska trycket.

Samtidigt utökar japanerna sin ledning mot Jordanien vilket i princip säkrar avancemanget för både japanerna själva men också för irakierna.

Spiken i kistan kommer dock i sista minuten när Ahmed Yasin sätter pricken över i:et när det gäller sin egen mycket fina prestation genom att avsluta mycket distinkt efter ett inspel från Walid Salem i straffområdet.

Ali Adnan har chans att göra Iraks tredje mål i matchen men har otur vid avslutsläget. Domaren blåser sedan av matchen och Irak tar tre väntade men förvånansvärt hårt arbetade tre päng.

Mesopotamiens lejon slutar därmed två i gruppen vilket innebär att man som förväntat ställs mot Iran på fredan den 23 i Canberra. Matchen drar igång 07:30 svensk tid. Införrapport kommer under torsdagen.