Del 1 - Hall eller inte hall i Vetlanda?

Del 1 - Hall eller inte hall i Vetlanda?

Ungefär som Madicken har man känt sig, när man under denna regniga sommar plockat kronblad av blommor och hoppats att de ska kunna ge svar på den fråga som nu stått obesvarad i snart tre år. Hur blir det med bandyhallen i Vetlanda? Jens Nilsson har gjort en djupdykning som han presenterar i denna artikelserie i tre delar.

Det var den 26 oktober 2004 som allting tog fart. Nästan 100 personer kom till ett informationsmöte i Missionskyrkan som anordnats av Vetlanda kommun och Vetlanda bandyklubb. Vi som var där fick höra hur hallprojektet omtalades i positiva ordalag av såväl näringsidkare som kommunrepresentanter. Efter detta möte kunde ingen ha lurat i mig att Vetlanda inte skulle ha någon inomhushall till säsongen 2007/2008. Det kändes som att vi låg bra till för att bli andra bandylag i Sverige att få en hall, med allt vad det skulle innebära av sportsliga och mediala framgångar.

Idag är situationen något annorlunda. Nya Tjustkulleprojektet är, efter två års intensivt arbete med att ta fram planer, mallar och offerter, skrinlagt och överlämnat till kommunen. Få är nog de politiker och tjänstemän som på allvar tittat igenom detta digra material. Många är nog de politiker och tjänstemän som stirrat sig blinda på höga investeringssummor utan att reflektera över vad de egentligen står för. På www.nyatjustkulle.se, fanns tidigare ett stort forum där alla kunde föra fram åsikter och där projektgruppen ofta bemötte kritik och idéer på ett konstruktivt sätt. Under slutfasen av projektet blev kritiken allt skarpare och projektgruppen hängdes ut som ”orealistisk och verklighetsfrånvänd”. Allt på grund av siffran 190 miljoner. Ingen brydde sig så vidare mycket om vad siffran stod för eller hur den kommit till. Någon sa 190 miljoner, och sen dog projektet.

Ok, kanske något drastiskt, men i stora drag var det så. Och det hade väl inte varit mycket att säga om, om det varit så att projektgruppen varit tillsatt för att utarbeta ett fast förslag på hur nya Tjustkulle skulle se ut. Men så var det ju aldrig. Projektgruppen hade fått i uppdrag att utreda möjliga alternativ till exploatering av Tjustkulle och i möjligaste mån prissätta dessa. Denna uppgift utfördes med den äran men missuppfattades av den stora massan. Synd, och nu ligger handlingarna i något arkiv någonstans på Tekniska kontoret och möglar.

Allt detta är nu historia och nya grepp såsom OPP står för dörren. Bandyklubbarna i kommunen har sedan länge tröttnat och tillsatt en egen arbetsgrupp under namnet ”Vetlanda bandyarena” som redan säljer aktier i ett eventuellt bygge. Utåt sett verkar emellertid väldigt lite ha hänt på sistone, därav denna artikel. Jag har ringt och diskuterat hallfrågan, främst ur ett bandyperspektiv, med representanter för tre olika aktörer i utvecklingen av Tjustkulle.

Först ut att svara i telefon är årets eldsjäl inom svensk bandy, Stewe Jonsson. Stewe är ordförande i Skirö AIK, sekreterare i smålands bandyförbund och ordförande i ovan nämnda Vetlanda bandyarena och man undrar så smått om månen tar en omväg runt Holmsjö varannan natt, eller hur han annars hinner med allting?

Hallå där…

Vad händer egentligen med Tjustkulle just nu?

- Just nu händer det faktiskt ingenting. Vetlanda bandyarena fortsätter givetvis sin jakt på sponsorer men i övrigt sitter vi i händerna på kommunen, som inte vill ge några besked om bygglov eller framtid innan förslaget om OPP-lösning är färdigbehandlat. Detta har ju i sin tur dragit ut på tiden, kanske delvis pga fallet Louise som säkert tagit mycket tid under våren.

OPP står för Offentligt och Privat Partnerskap (benämns även OPS, där S står för Samarbete) och går ut på att kommunen istället för att själv uppföra och driva en anläggning, hyr en färdig anläggning av ett företag som bygger och driver. Ett sånt hyresavtal blir naturligtvis inte heller gratis för kommunen, men innebär ändå vissa fördelar i form av bl.a. delat risktagande. Mer om detta senare.

Hur håller den tidsplan ni satte upp när ni startade?
- Den håller sannolikt inte alls och det är nog redan nu orimligt att tro att vi ska kunna flytta in vår verksamhet under tak till säsongen 2008/2009.

Hur ser ni på diskussionen om en OPP-lösning?
- Jag är personligen mycket positiv till en OPP-lösning. Skulle det bli så att kommunen kommer överens med något företag så kan man ju föreställa sig att det kommer att bli en mer attraktiv och mångsidig anläggning. Just helheten tror jag skulle vara en stor fördel. Sedan hänger det givetvis ändå mycket på kommunen till sist och det är viktigt att man inser att man kommer att få ökade kostnader för Tjustkulle framöver. Man kan inte från politisk sida hålla fast vid att man även fortsättningsvis betalar samma summa som man gjort hittills. Då kan man lika gärna lägga ned det här direkt. Samtidigt kan man ju inte ta mer betalt av föreningarna, för där finns inga pengar. VBK har i och för sig erbjudit sig att betala en summa av 500 000 kronor per år för rättigheten att få sälja reklam i arenan, något som man inte betalar någonting för idag, men i övrigt blir det inga extra inkomster från klubbarna.

Jag nämner att jag även har för avsikt att ringa och diskutera Tjustkulles framtid med representanter för kommunen. Stewe menar att det vore intressant att höra vad som just nu pågår från politiskt håll.
- Det är oerhört viktigt att politikerna arbetar aktivt med den här frågan om det ska hända något. Det vore intressant att veta hur deras tankegångar går, säger Stewe.

Jag tackar Stewe för samtalet och lovar att vidarebefordra frågan.

Känslan efter samtalet är att Stewe trots alla förseningar och uppskjutna löften hyser stor optimism inför situationen. Nu är det emellertid av största vikt att arbetet inte ytterligare skjuts upp utan att alla inblandade jobbar på i rask takt under hösten.

Som exilsupporter kunde jag väl bry mig mer om Vetlanda kommuns finanser. Trots detta känns det som att kommunen gått seriöst, om än långsamt, till väga när det gäller Tjustkulle. Samtidigt som alla utredningar utvecklats till en riktig soppa, inser jag att ett nedlagt projekt är bättre än ett misslyckat. Ett misslyckat Tjustkulleprojekt skulle innebära ett kommunalt fiasko av gigantiska mått för en liten ort som Vetlanda och jag skulle inte heller vilja vara den politiker som varit med och röstat igenom ett sådant beslut.

Nästa intervju dyker upp här på SvenskaFans i morgon, då är det Stina Granberg på Tekniska kontoret som sitter på andra sidan luren. Då får vi reda på lite mer om kommunens tidsplan som den ser ut idag, och mer information om fördelarna med just OPP-lösningen kontra de andra alternativ som finns.

Jens Nilssonandreas@andreassoderman.se@andreassoderman2007-08-29 21:50:00
Author

Fler artiklar om Vetlanda