Hur kan man ordna ett bra slut på "följetongen" om Tjustkulle?
Efter torsdagens presskonferens, där Vetlanda Bandyarena AB och klubbarna Skirö AIK, Vetlanda BK, Nävelsjö SK, Hvetlanda GIF och Vetlanda IB presenterade sin syn på hallfrågan i Vetlanda, så publicerades på fredagen ett öppet brev från de tre föreningarna på vetlandabk.com. Tjustkulle-redaktionen väljer att återge brevet i sin helhet.
Nya Tjustkulle har blivit en slags följetong i den kommunala ärendehanteringen. Det är snart fyra år sedan det första utredningsprojektet drogs igång och turerna har varit många.
Vi är för vår del oerhört angelägna om att följetongen får ett bra slut - för kommunen och för alla de idrottsföreningar som satt sitt hopp till de lovande planerna kring Nya Tjustkulle.
Ett bra slut för kommunen är väl kort och gott en satsning som är värd investeringen, eller hur?
Ett bra slut för föreningarna är att önskemålen om nya anläggningar tillgodoses. Vi vill alltså att Vetlanda ska få en ny idrottshall med publikkapacitet, en ishall, en bandyhall och en konstgräsplan för fotboll.
Ett 20-tal föreningar har sedan tidigare sagt sig intresserade att hyra in sig i de nämnda anläggningarna. Vi som skrivit under den här skriften representerar några av alla dessa klubbar som i Nya Tjustkulle får fina förutsättningar för att fortsätta bedriva sin omfattande ideella verksamhet.
Nya Tjustkulle kan definitivt inte ses om en satsning på idrott enbart för pojkar. Fotboll, inomhusidrotterna och bandyn har omfattande verksamheter för flickor, med många lag i seriespel.
Nej, Nya Tjustkulle är en bred satsning, i alla avseenden. Fler lokalt utövade idrotter än bandyn kan på sikt naturligtvis få fram lag med elitstatus, men i första hand är det breddidrotten som kommer att fylla anläggningarna.
Ekonomin har en och annan politiker sett som ett bekymmer. Men hur statisk är kalkylen? Kan det finnas politiskt mod att våga se 15-20 miljoner från näringslivet som en fantastisk fin gåva, även om kommunen utgått från att det behövs 30 för att kalkylen ska gå ihop? Är det vettigt att utgå från att investeringssumman är huggen i sten och låta allt gå om intet för att det fattas några miljoner? Eller kan man pruta på investeringsnivån något så att kalkylen går ihop, om det behövs?
Ett blankt nej till förslaget om Nya Tjustkulle innebär att vägen är mycket lång till ett nytt försök i samma riktning. Orkar föreningarna som har fullt sjå med idrottsverksamheten kämpa på nytt? Orkar politikerna med en ny runda? Orkar näringslivet lyssna på nya förslag där sponsorer behövs?
Vi tror att svaret är nej. Därför behöver kommunfullmäktige säga ja.
De senaste 30 åren har Vetlanda kommun gjort oerhört stora men helt nödvändiga investeringar i moderna äldreboende, skolor och barnomsorgslokaler. Däremot inte en enda nyinvestering i idrottsanläggningar.
Det borde vara dags nu.
Vetlanda 10/4-2008
Vetlanda Bandyarena AB
(Skirö AIK, Nävelsjö SK och Vetlanda BK)
Stewe Jonsson, ordförande
Hvetlanda GIF
Lennart Jarl, ordförande
Vetlanda Innebandysällskap
Berth-Olof Karlsson, ordförande
Hvetlanda GIF, Vetlanda Innebandysällskap, Skirö AIK och Vetlanda BK sysselsätter totalt 1.000 pojkar och flickor och har också omfattande verksamhet för vuxna.
Totalt finns i Vetlanda kommun 23 lagidrottsföreningar inom bollsport, och en rad andra idrottsföreningar.
Enbart inom lagsporterna för boll finns det ca 3.000 utövare.
Brevet ursprungligen publicerat på www.vetlandabk.com.