Tre och ett halvt år - en odyssé av spruckna planer och krossade drömmar
Det har snart gått tre och ett halvt år sedan Tjustkulle-redaktionen för första gången rapporterade om planerna kring Nya Tjustkulle. Så här långt senare är det skrattretande att veta att i stort sett ingenting mer har hänt sedan april 2005.
Denna är artikel är en genomgång av nyhetsrapportering och relaterade krönikor från Tjustkulle-redaktionen under rapporteringens gång om Nya Tjustkulle. Fetmarkerade meningar är länkar till den aktuella artikeln från tillfället.
Arbetet och planerna har funnits mycket längre. Men första gången som Tjustkulle-redaktionen publicerade en nyhet om Nya Tjustkulle var den 14 april 2005. Dåvarande projektledaren Stefan Holm visade upp planerna på Nya Tjustkulle på ett kommunfullmäktigemöte och i det förslaget var inte Nya Tjustkulle en regelrätt bandyhall. Då var det ett tak som saknade väggar - men som var relativt billigt. Den totala investeringskostnaden som nämndes var endast 21,6 miljoner kronor. Senare samma år kom nyheten om att SAPA var klar som namnsponsor till hallen och därmed var en stor del av investeringskostanden - som nu hade växt till 100 miljoner kronor - löst. Det fanns nu två förslag och det andra var en hall med en enorm isyta, som avdelades i bandy och ishockey, dock med en portabel hockeysarg, så om man ville kunde man få en gigantisk bandyplan. Det pratades även om idrottshall och övernattningsmöjligheter.
Men att SAPA Arena skulle stå klar till 2007 var inget som blev av. Det var vad man hoppades på, där på sensommaren 2005. Under förutsättningen att man inte stötte på problem. Men problem är väl det enda som Nya Tjustkulle har stött på.
Som i maj 2006, då den avslutade förstudien hade en sista presentation för allmänheten i Vetlanda. Projektet lämnades över till kommunen, men de positiva beskeden var få. Det verkade nu som att det blev för dyrt och av Nya Tjustkulle eller SAPA Arena såg det inte ut att bli något alls. Mycket hängde också på att varken ishockeyn, handbollen eller innebandyn gav sitt stöd till ny hockeyrink och idrottshall på Tjustkulle. Så efter det mötet hände det i stort sett ingenting av värde och så här i efterhand så finns det väl knappt någon som minns de två skisserna som presenterades under 2005.
De små framstegen och de få beskeden gjorde att bandysupportrarna tröttnade. I december 2006, efter nästan ett år av tystnad, så startades en namninsamling på internet, för att polikterna skulle få upp ögonen för den stora mängden människor som kräver en bandyhall. Namninsamlingen finns kvar på nätet och över 2500 människor skrev under för en hall. Kommunen reagerade dock inte, men det gjorde bandyklubbarna, som i januari 2007 startade Vetlanda Bandyarena AB. Fokus låg på enkelheten och det enkla målet att bygga en hall över isbanan på Tjustkulle. Nya Tjustkulle-projektet var utdött, men dessvärre hände inte mycket under 2007 kring bandyhallen. Investeringsproblem hade en stor del i att det inte blev något tak på Tjustkulle till årets säsongsstart, som var målet.
Efter ett 2007 utan nya besked började Tjustkulle-redaktionens Jens Nilsson att forska i det hela och presenterade det i en tredelad intervjuserie där Vetlanda Bandyarenas ordförande Stewe Jonsson, Kommunens projektledare Stina Granberg och kommunalråd Göran Lindell fick komma till tals. Så mycket nytt kom egentligen inte fram, mer än att det faktiskt pågick ett arbete och att det fanns en tidsplan för hela projektet. Mellan raderna kunde man utläsa att hösten 2007 skulle komma att bli viktig och i september skickade kommunen ut ett mycket lovande pressmeddelande. Skanska var klar som samarbetspartner för bygget och enligt kommunen skulle besked om hallen komma någon gång i slutet av 2007. Beskedet kom emellertid inte i december, kommunen hade inte kommit så långt med arbetet som man hade hoppats på och i stället sköts beslutet fram till januari. Beskedet dröjde sedan ytterligare ett tag.
Men innan beskedet från kommunen kom publicerades en insändare på hoglandsnytt.se där en skribent kritiserade bandyn och hela hallprojektet och påstod att det inte fanns någon anledning att satsa på en utdöende sport. Tjustkulle-redaktionens Andreas Söderman bemötte insändaren med en krönika, där det fastslogs att hallen byggs för spelarna, inte publiken.
Så i april 2008 kom då det där beskedet från kommunen och det var ett minst sagt negativt sådant. I en jämn votering röstade Vetlanda Kommunstyrelse emot att ge sitt stöd till det förslag som senare skulle gå upp i kommunfullmäktige. Kommunstyrelsens nej var vägvisande för kommunfullmäktige, som på sitt sammanträde någon vecka senare också de röstade nej till förslaget. Bandyklubbarna verkade dock inte ha givit upp, man publicerade på vetlandabk.com ett brev undertecknat av Vetlanda Bandyarena, Hvetlanda GIF samt Vetlanda IB. Frågeställningen var "hur ska man ordna ett bra slut på följetången om Tjustkulle?" En som samtidigt också lovade att kämpa vidare för en bandyhall var VBK:s vice ordförande Håkan Edvardsson.
- Vår mälsättning är fortfarande att det senast till säsongen 2010/2011 ska spelas bandy inomhus på Tjustkulle, sa Håkan.
I maj detta år började det sedan hända grejer igen. Det var nytt möte om Tjustkulle, mellan idrottsföreningarna och politiker. Det fastslogs att det var sista chansen för en hall och ett antal premisser för hur en hall ska bli möjlig presenterades. Bara ett par dagar senare blev planerna på en norsk övertryckshall kända och helt plötsligt fanns det nytt liv i Tjustkulle-projektet.
Men efter ytterligare en sommar utan några nya besked och där det dessutom nu verkar som att övertryckshallen inte är aktuell längre så går det inte annat än att fastslå det som Tjustkulle-redaktionens Jens Nilsson skrev i början av denna vecka; Vetlanda kommun - där guldet blir till sand. Tre och ett halvt år är en lång tid och om dessa dagar hade ägnats åt att bygga bandyhall hade vi i dag kunnat haft ett tak på Tjustkulle, i stället för denna odyssé av spruckna planer och krossade drömmar.