Blomberg om uppehållet: Det är stenhårda träningar
Mer defensiv roll - men vid hörnor får Blomberg vara längst fram.

Blomberg om uppehållet: Det är stenhårda träningar

För somliga innebär uppehållet landslagsspel på olika nivåer. För andra innebär uppehållet stenhård träning på hemmaplan. För Pontus Blomberg gäller det senare. - Vi har kört stenhårda träningar, säger han till Tjustkulleredaktionen.

Vi befinner oss ungefär mitt i det tre veckor långa VM-uppehållet. Ett uppehåll som kan synas olägligt för VBK eftersom man i bortsett från matchen mot Tillberga hade haft några riktigt bra veckor innan uppehållet. Men Blomberg tycker ändå det var skönt att uppehållet kom.
- Visst, vi gjorde bra resultat innan uppehållet. Men man var inställd på ett uppehåll, så det var skönt att det kom. Vi drogs också med en del förkylningar och somliga var lite slitna. Så på så vis var det skönt med ett break. Men tre veckor är alldeles för långt.
 
För somliga innebär uppehållet landslagsspel på olika nivåer. För andra innebär uppehållet stenhård träning på hemmaplan. För Pontus Blomberg gäller det senare.
- Vi har kört stenhårda träningar. Varje isträning har följts av ett fyspass. Och den dag vi inte har kört på is, har det varit riktigt tuff fys, säger Blomberg om träningarna som under veckan leds av lagledaren Ulf Bernström och Anders Freijd, som ju hade tränarsysslan vid den här tiden förra året, eftersom ordinarie tränarna Jonas Claesson och Sigge In-Fa-Lin befinner sig på VM-relaterade uppdrag.

Stark januari beror på starkare spelare
VBK placerar sig just nu som sexa i tabellen, efter en stark januari där man slagit bland annat Villa, Hammarby, Sandviken samt spelat oavgjort i Edsbyn. Blomberg menar att laget blivit bättre och bättre under säsongen sett till matcherna, men han tycker också at träningarna blivit bättre. Det skiljer sig från en del tidigare år, då VBK snarare haft en dålig period efter jul.
- Att få till en bra januari var något vi snackade om redan under träningslägret i somras. Att vi lyckats tror jag är en kombination av att vi är bättre tränade – Sigges försäsong var ett snäpp vassare än vad vi haft de senaste åren –  och att vi vågar tro på det vi gör.Samt att varje spelare gör sitt, säger Blomberg och utvecklar.
- Vi har blivit bättre på att få varje spelare att göra det den ska, att vara bra på det som ens roll kräver helt enkelt, fortsätter Blomberg, som själv har tilldelats en ny roll den här säsongen. 

Blomberg - defensiv mittfältare
Från att kommit fram som ytterhalv och sedan flyttats upp till mittfältet med offensiva uppgifter, har Blomberg nu blivit defensiv mittfältare. En roll han bara delvis förstod att han skulle få.
- Jag fick tidigt veta att jag skulle få en roll lite lägre ner i banan jämfört med förra året. Men jag förstod nog inte riktigt att det skulle vara en så uttalat defensiv roll. 

Från sidan kan det tyckas lite trist att gå från en offensiv till en mer defensiv roll. Blomberg erkänner att han tycker det är kul att vara med och åka offensivt, ”helst skulle jag ju ha en egen boll”, men trivs samtidigt i sin nya roll.
- Det har gått lite upp och ner, Kungälv hemma och Gripen borta var väl min insats sådär. Men när det sitter, som jag tycker det gjort i många av de senaste matcherna är det en rätt go känsla. Och det viktigaste är att göra det jobbet som Jonas och Sigge tror laget behöver mest, säger Blomberg.

Inför det som slutspel som förhoppningsvis komma skall.
Det är lite av väntans tider för VBK. Laget lyckades inte säkra slutspelsplatsen innan VM-uppehållet, men har samtidigt ett stort försprång inför de tre avslutande omgångarna.
- Inget är klart. Men jag räknar med slutspel. Det har jag å andra sidan gjort hela säsongen, och vi har allt i egna händer, menar Blomberg, som själv spelat ett slutspel tidigare, 2014 då det blev förlust i tre raka matcher mot Hammarby.
- Det är en stor skillnad att spela slutspel mot seriematcher. Tempot höjs, det blir kamp om varje millimeter, allt skruvas upp, säger Blomberg om vad han lärde sig från den kvartsfinalserien. 

Skulle det till slut bli slutspel för VBK kommer en skillnad jämfört med 2014 års slutspel vara att VBK under säsongen slagit flera av de möjliga motståndarna.
- Det betyder mycket för självförtroendet. Jag vill inte säga att vi tappar respekten för de bra lagen, för vi har fortfarande respekt för dem. Men vi har fått ett kvitto på att om vi gör vår del, så kan vi slå dem, avslutar Blomberg. 

Ett första besked om hur VBK hanterat det långa uppehållet kommer fredagen den 12 februari, då IFK Vänersborg med Jonas ”Skorven” Persson i truppen” kommer på besök till Sapa Arena.
 
 
 
 
 
 

Daniel Engström Stenson2016-02-04 13:11:30
Author

Fler artiklar om Vetlanda