Claesson efter halva säsongen: Spelschemat är förödande

Tjustkulleredaktionen ringde upp tränare Jonas Claesson för att höra hans tankar om VBK:s insats under seriens första hälft. - På det stora hela har det sett ut ungefär som jag förväntade mig. Kanske till och med att det varit något bättre.

VBK har klarat av halva Elitserien. Efter 13 spelade matcher har laget tagit 14 poäng (precis lika många som förra säsongen), och huserar på en sjundeplats (vilket kan bli åttonde om Bollnäs slår Sandviken under fredagskvällen).
 
Utifrån statistiken kan vi konstatera att VBK tagit 12 av 14 poäng hemma och att man redan hunnit med åtta hemmamatcher. VBK är också, för mig något förvånande, det fjärde mest effektiva laget på offensiva hörnor (13% av hörnorna går i mål) och bara två lag är mer beroende av fasta situationer för att göra mål (22% av VBK:s mål tillkommer efter fasta situationer).
 
För att få lite mer av substans kring det som statistiken inte berättar ringde vi upp Jonas Claesson.
 
Har säsongen sett ut ungefär som du förväntade dig?
- På det stora hela. Det stämmer ganska väl med vad vi ritade upp under våren och sommaren. Vi var medvetna om att det var mycket nytt och mycket ungt. Därför var vi ödmjuka inför säsongen och hade inte så höga förväntningar. Så kanske att vi presterat något lite bättre än jag trodde.
- Samtidigt sliter vi fortfarande med våra grunder. I de riktigt vassa lägena sitter det inte riktigt, och så kommer det väl att vara ett tag framöver. Vi har kommit en bit i utvecklingen, kanske halvvägs, eller till mittlinjen. Ibland gör vi det bra och är med och nafsar på sista tredjedeln, och ibland är det för mycket misstag längre ner i banan. 

Tungt innan uppehållet
Claesson konstaterar sedan att lagets etablerade spelare, som Mikael Nilsson, Johan Löfstedt, Joakim Andersson och Pontus Blomberg inledde säsongen bra, men att de precis innan landslagsuppehållet hade en lite tyngre period.
- Vi fick några skador då, och de fick spela oerhört mycket i en period då vi hade tätt med matcher. Samtidigt var några av våra yngre spelare inte riktigt i form och fick lite mindre speltid.  Så det slet hårt och mot Villa precis innan uppehållet gick vi på knäna.
-Ännu är de etablerade inte riktigt uppe i fart tycker jag. Däremot tycker jag att våra yngre spelare sett bra ut efter uppehållet, särskilt Vilén, Landström och Daniel Johansson. Det går ju upp och ner för spelare under en säsong, och det vore oroväckande om alla var bra samtidigt. För då finns en risk att de också kommer i dålig form samtidigt, säger Claesson som också vill lyfta fram målvakten Philip Svensk.
-Han imponerar mer och mer. Han har haft en bra utveckling ett tag nu och fortsätter den kan det bli väldigt viktigt under fortsättningen. Christian Boman har också gjort det bra, men han har några kliv till att ta, och det vet han om, säger Claesson. 

Folkesson bidrar med offensiv kraft
Inför säsongen pratade Jonas Claesson om att VBK skulle bli mer oförutsägbara. Och åtminstone gällande laguttagningen har det blivit mer oförutsägbart. Det är inte ofta VBK kommer till spel med samma trupp två matcher i följd.
- 1,2 och 3 när vi tar ut truppen är att ta ut bästa laget för dagen. Men sedan kan vi också välja hur vi vill balansera laget och att det finns vissa matcher där vi tror att vi har mer nytta av en viss spelare. Omvänt kan det också vara att vi vill ha en spelare fräsch till de två kommande matcherna och därför vilar honom i en match.
- I början av serien ville vi också att alla skulle få chansen, även i Elitserien. Men speltid är något man förtjänar och det börjar väl sätta sig lite mer nu. Samtidigt har vi inte särskilt många givna spelare. 

En av spelarna som varit del av de många rotationerna är Robin Folkesson, som inledde som halv, sedan varit utanför laget ibland, spelat forward och nu senast spelat på mitten.
- Strävar vi mot att bli mer oförutsägbara kan vi inte ha spelare som bara kan spela på en position. Robin har inte spelat på mitten särskilt mycket tidigare. Men jag tror han gillar det. Han växte när några andra hade det tungt och känns lite som en ny människa. Med honom på mitten får vi mycket kraft på offensiv planhalva. Han är duktig med boll, dessutom stor och stark och svår att ta bollen ifrån. 
VBK har alltså tagit 14 poäng på sina 13 matcher, en summa som Claesson anser avspeglar prestationerna ganska väl, även om han tycker att man varit förtjänt av någon mer poäng.
- Vi har gjort en del individuella misstag. Och sedan gör ju motståndarna en del bra saker. Det är svårt att försvara sig mot ett mål som det Jonas Nilsson gjorde mot oss igår, säger Claesson och syftar på det eleganta tennismålet. 

22 poäng tillräckligt för slutspel?
VBK spelade som bekant match igår mot Västerås, förlust med 4-6, i en match som till stora delar är säsongens bästa, enligt Claesson.
- Efter en lite tyngre period tror jag det var bra att få en match där vi inte behövde fundera så mycket. Det var bara ut och köra för fullt.
- Jag tycker i stort sett att vi under säsongen gjort bra matcher. Men Vänersborg och Sandviken borta var inte bra. Sedan tycker jag inte heller att vi var godkända mot Sirius senast. Vi var OK i 60-70 minuter, men sett över 90 var vi inte OK. Det var inte alla i bussen hem som höll med om det, så det blev lite diskussion, vilket är trevligt. 
 
VBK har alltså avverkat 13 matcher, och har 13 kvar. Just nu återfinns VBK på slutspel. Men kampen om slutspel kommer bli jämn och Claesson påminner om att han anser VBK gjort det bra om man slår de 19,75 poäng som varit snittet senaste åren.
- Samtidigt, tar vi några poäng och hamnar uppemot 22 poäng tror jag det kan räcka för slutspel. Det är oerhört jämnt, och när nu också bottenlagen börjar ta poäng, är det inte säkert att man behöver upp på de där 26-28 som ofta krävs för slutspel. Det kommer bli knalltufft och lagens formkurvor kommer svänga både en och två gånger innan det är klart. 

Positiv bandy men spelschemat förödande
Slutligen ber jag tidigare förbundskaptenen att reflektera över serien som helhet.
- Jag tycker vi fått se en positivare bandy på många håll och jag håller inte med om att det är så defensivt som många säger. Därtill kommer det fram många unga spelare som gör väldigt bra saker, i många lag. Det är kul.
- Däremot är spelschemat ett problem. Spelar man fyra matcher på sex dagar går det inte att förvänta sig skönspel. Jag tror det täta spelschemat är förödande, och man ser också att publiken inte orkar.
- Man vill spela fler matcher och det är väl bra. Men då måste också säsongen förlängas, så att man spelar längre in på våren. Nu är det 16 december och vi har redan spelat halva serien.

VBK:s nästa match är på söndag kl 15 då VBK åker till Västerås för returmöte mot svenska mästarna.

Daniel Engström Stenson2015-12-17 22:12:20
Author

Fler artiklar om Vetlanda