Fortuna Sittard - Ajax
0 - 5

Efterlängtad seger mot SAIK inför rekordpublik
Storspel av Vetlandas målvakt Philip Svensk låg bakom segern.

Vetlanda BK gjorde en bra insats mot ett blekt Sandviken och vann matchen med 6-4 inför nytt publikrekord i Sapa Arena.

Med fri entré strömmade publiken till och slog nytt publikrekord i Sapa Arena, med hela 1870 åskådare. Dessvärre blev det dock aldrig någon riktig stämning i hallen trots den höga publiksiffran, så det blev en tyst inramning på matchen. Oavsett vilket var det den högsta publiksiffran på en bandymatch i Vetlanda sedan 2007, givetvis mycket glädjande! Något annat som inte hänt sedan 2007 och som var minst lika glädjande var att Vetlanda BK besegrade Sandviken.

Det började dock med en bra inledning från Sandvikens sida, som innebar mycket boll men kanske inte så mycket konstruktivitet. Gästerna höll i bollen och sökte vägar framåt, men fick istället vända ur ett par gånger eller kom i skottlägen utifrån. Efter 12 minuter kom VBK i ett av sina första anfall och det gav en klar straff när Daniel Johansson hakades upp. Joakim Andersson tog hand om straffen och satte sitt femte raka straffmål. VBK kom in i matchen därefter, men Sandviken var fortfarande mer spelförande. Hemmalaget stack emellan med några lägen, minns framförallt Patrik Johanssons fina soloaktion som gav ett läge som räddades av SAIK-målvakten.

Det tog sedan bara någon minut efter Puttes läge för SAIK att kvittera, genom Patrik Nilsson på ett skott utifrån. VBK återtog snabbt ledningen och det genom Andreas Lysell, som blev helt frispelad mitt i straffområdet med en fin passning från Martin Landström. SAIK kvitterade dock återigen, den här gången på hörna när Christoffer Edlund sköt så hårt och så snabbt i nättaket att ingen hann reagera. Men det var VBK som gick till pausledning, efter att ha utnyttjat en felpassning från SAIK som Johan Löfstedt snappade upp. Han hittade Jocke Andersson som sköt 3-2 och ledning i paus.

Sett till bollinnehavet var kanske inte resultatet rättvisande, men VBK kontrade med kvalitet och kändes farliga varje gång de kom i genom. Sandviken höll mycket boll, men hade svårt att hitta rätt. Det blev många skott utifrån och dessa tog Philip Svensk hand om på ett föredömligt sätt varje gång.

Avgjorde efter en timme

Första kvarten av den andra halvleken försvann ganska snabbt, SAIK fortsatte att äga bollinnehavet men omsatte det inte i några farligheter. Visst fanns både Edlund och Nilsson där hela tiden, men samtidigt syntes inte Erik Pettersson särskilt mycket, förmodligen på grund av sjukdomen i helgen. Daniel Mossberg kom inte heller med i spelet och utgick i andra halvlek. Pettersson syntes en gång när han bröt sig snyggt i genom VBK:s försvar, men en sällsynt miss från Petterssons sida i helt fritt läge innebar att resultatet stod sig.

Efter en timme spelad fick VBK luft under vingarna och satte in stöten som att kom att avgöra matchen. Först drog Toumas Mokko upp ett anfall på högerkanten som slutade med en tilltrasslad situation framför mål där bollen till slut gick i mål. Mokko fick målet och 4-2 till VBK. Desto mindre oklart var 5-2-målet bara minuterna senare, signerat lagkapten Johan Löfstedt. Han åkte själv och strax utanför straffområdet sköt han otagbart rakt upp i nättaket och VBK ryckte i matchen. SAIK tog timeout och skickade fram det bästa de hade i anfallsväg (vilket ju är en imponerande kvartett) men när hörnorna tog i ribban och Philip Svensk vid ett par tillfällen avvärjde Christoffer Edlund i frilägen var det tydligt att marginalerna var på VBK:s sida.

Sandviken fick dock kontakt och just Edlund gjorde 5-3 på ett skott utifrån. Strax senare kom även 5-4 på en hörna från Nilsson, lika snabb och hård som Edlund tidigare. VBK fick dock ett mycket viktigt mål direkt efter 5-4 som SAIK sedan aldrig reste sig från. Johan Löfstedt sköt ännu en gång och på returen från Abbe Bodin satte Joakim Andersson sitt tredje mål för dagen.

Sandviken försökte på slutet, men återigen stod Philip Svensk eller stolparna i vägen och 6-4 kom att stå sig hela matchen ut.

Blekt Sandviken - bra VBK

En mycket stabil och bra insats från VBK:s sida, som började bakifrån med en bra defensiv och ett effektivt kontringsspel. Det ska sägas att Sandviken förmodligen stod för den blekaste insatsen den föreningen har gjort i Vetlanda sedan åtminstone Elitserien infördes, men det förtar inte att VBK gjorde det mesta rätt i den här matchen och fick storfavoriten på fall. Philip Svensk gjorde sin bästa match för säsongen och var i flera moment helt avgörande. Svensk ser ut att ha tagit vara på förtroendet han har fått och spelar med mycket större självförtroende än under inledningen av säsongen. Mycket bra i matchen på att hålla returer, styra av vinklar och rädda de många skott som SAIK sköt från alla möjliga håll.

Tycker även backlinjen med Nilsson, Törner och Lennartsson gjorde ännu en bra match och bidrog till den fina defensiva insats som vi tar med oss från matchen. Framåt var det den VM-uttagna duon Joakim Andersson och Johan Löfstedt som återigen briljerade och såg till att Christoffer Edlund för första gången sedan han lämnade Vetlanda förlorade mot sin moderklubb.

Närmast väntar Edsbyn på bortaplan på fredag. Ett Edsbyn som är två poäng bakom VBK, som i och med segern är ny sexa i tabellen med 26 poäng. Den noteringen, redan efter 22 omgångar, är VBK:s näst bästa poängskörd sedan Elitserien infördes, endast 2008/09 med till slut 34 poäng är bättre.