Ett par roliga nyheter

Ett par roliga nyheter

Bandyn har sett över sitt seriesystem, testat sig fram i flera omgångar, fixat och trixat men verkar nu ha hittat rätt. Äntligen. Bandyallsvenskan blev något av en succé, det verkar alla inblandade vara överens om (även om jag hellre hade sett två grupper som sedan slås ihop halvvägs genom säsongen för maximal sportslig rättvisa) och även division 1 verkar ha fått sig ett lyft kvalitetsmässigt.

I Elitserien infördes direktnedflyttning och Tillberga blev det första offret och ersätts nu i högsta serien av seriesegraren från Bandyallsvenskan, Frillesås. De planerade åttondelsfinalerna uteblev dock ifjol av något luddiga anledningar men till årets säsong finns det med. Det innebär att elitserien nu består av fyra streck - kvartsfinalstrecket som dras mellan lag 6 och 7, åttondelsstrecket som dras mellan lag 10 och 11, kvalstrecket som dras mellan lag 11 och 12 och nedflyttningsstrecket som dras mellan lag 13 och 14. Sen har vi ju det inofficiella strecket mellan plats 4 och 5 som vi kan kalla semifinalstrecket, eftersom få lag som inte slutat topp 4 i serien någonsin gått till semifinal.

Således upplagt för mycket raffel och streckstrider i vinter och det är så vill ha det, eller hur?

Ett problem tidigare säsonger har varit att serien tidigt delat upp sig i skikt och lagen på slutspelsplats ofta utkristalliserats relativt tidigt och att lagen där bakom på sin höjd fått sträva efter att undvika kval, varför det under seriens slutskede många gånger egentligen bara varit kring kvalstrecket någon som helst dramatik gått att finna. Resten har varit transportsträcka. Det är klart att sånt kan påverka publiksiffror och dylikt.

Därför känns det här nya upplägget mycket mer spännande på förhand. Flera lag kan på samma gång vara inblandade i en kvalstrid och en slutspelsstrid, och ett lag behöver efter en svag start inte vara avsågade från slutspelschanserna utan kan spela upp sig till plats 10 och därifrån - i teorin - ta sig hela vägen till SM-final. Elitserien kommer bli lite mer dynamisk helt enkelt och varje match kommer betyda lite mer, och det kommer bli kul att följa.

De andra roliga nyheterna är att det som numera är mitt hemlandskap fått sitt första elitserielag i bandy. Välkomna, Frillesås! Dessutom är tre nya bandyhallar på väg - i Karlstad är beslut fattat om att bygga, i Bollnäs pågår förarbetet för fullt och i Stockholm sätts inom kort spaden i marken. Utöver det verkar en hall på g även i Motala men oklart hur långt arbetet kommit där. 

Tre vita hallfläckar på kartan täcks således - Stockholm, Värmland, Östergötland - och betydelsen av det kan förstås inte överskattas. Även om varje stad inte har en egen hall så finns det snart en hall inom rimligt avstånd för i princip varje bandylag i Sverige att hyra in sig i under försäsongen. Nu väntar vi bara på ett par hallar på sträckan Sundsvall - Kalix också. Men det lär komma.

Vänersborgsredaktionen2018-06-12 13:10:00
Author

Fler artiklar om Vänersborg