Fram och tillbaka till Hälsingland för att stärka supporterskapet till Vetlanda BK

Fram och tillbaka till Hälsingland för att stärka supporterskapet till Vetlanda BK

Nyss hemkommen från en resa till Hälsingland för att se Vetlanda BK. Dessvärre varken seger eller säkrad slutspelsplats, men som alltid med ett starkare supporterskap med sig hem.

Rent sportsligt var förhoppningen inför denna resa att Vetlanda BK dels skulle ta sin historiska första seger i Edsbyns bandyhall och dels att laget skulle bli definitivt klart för slutspel. Dessvärre infriades varken det första eller andra, men det vi fick se tydde ändå på att slutspelet inte är särskilt långt bort och att den där segern i Svenska Fönster Arena förr eller senare kommer vara ett faktum.

Undertecknad, min bror Johan Söderman och Daniel Engström Stensen kom i fredags till ett kylslaget Bollnäs där vi checkade in på hotellet. Vi mötte också upp de sex medlemmarna i Kullen Fans som tagit en minibuss upp och i denna åkte vi alla nio tillsammans vidare till Edsbyn. Detta Kullen Fans som i onsdags blev kallade ”klart sämst” av en webbaserad lokaltidning. Samma lokaltidning som kallade Vetlanda BK ”sämst någonsin” efter förlusten mot Kungälv. Jag är egentligen emot överord av den typen, både positiva och negativa, men om man har så lätt för att ta till överord när saker inte är bra borde även positiva insatser kunna hyllas med samma starka formuleringar. Som till exempel lagets mot Sandviken eller att supportrar åker tvärs genom hela landet för att se sitt favoritlag.

Även om jag också tyckte det var väldigt tråkigt att det var så tyst i Sapa Arena i onsdags när publikrekordet slogs, så är det ju inte så svårt att förstå att det alltid finns anledningar till varför. Speciellt när det handlar om ideellt arbetande människor som gör saker för att de tycker det är roligt. Så istället för att bara peka på problemen måste man också förstå anledningarna och helst vilja vara en del av lösningen. Och emellanåt hylla det som faktiskt är väldigt, väldigt bra.

Bättre laget i spel elva mot elva

Väl i Edsbyn möttes vi av en bandyhall som jag själv inte tidigare besökt, men som med sin gemytliga träinteriör seglade upp på min topp 3-lista. Vi fick dessutom se en match där Vetlanda BK egentligen gjorde allting rätt i 70 minuter för att ta den där segern, men där det till slut blev oavgjort, 4-4. Jag tar ändå med mig att i spel elva mot elva var Vetlanda BK det klart bättre laget medan Edsbyn var nästan lika bleka som i Sapa Arena i november. Ett hemmalag som inte hade något konstruktivt anfallsspel och som när de väl gjort 4-4 inte verkade ha energi att gå för ett vinstmål, trots att laget då hade det så viktiga momentum i matchen.  

När VBK ledde med 4-1 såg det väldigt bra och stabilt ut, Edsbyn skapade ingenting. Dessvärre började hemmalagets upphämtning med en klar utvisning efter att VBK tappat boll på offensiv planhalva. Direkt efter en andra utvisning bara minuten senare kom första reduceringen på ett skott som tog i hjälmen och in. Vill man kan man se en nickrörelse på höjdpunkterna från matchen, men domarna bedömde det som ofrivilligt och därmed marginalerna emot VBK. Även de två kommande målen kom när VBK hade spelare utvisade, men utöver dessa perioder i matchen var det VBK som var det bättre laget och med ett betydligt bättre offensivt spel. Det var snubblande nära två poäng i Svenska Fönster Arena, men VBK fick nöja sig med en poäng. Och det var ändå roligt att få känna på känslan att vara besviken över en poäng borta mot Edsbyn.

Ingen slutspelsplats i kavaj

På lördagen drog vi sedan vidare till Söderhamn för att kanske få fira slutspelsplatsen i kavaj. Det började bra med att Kungälv gjorde 0-1 på hörna efter några sekunder, men sedan var Broberg klart bättre och vann komfortabelt med 6-1. Veckans resultat, där VBK tog en poäng mer än Broberg trots att det kanske hade varit mest logiskt att Broberg gick fyra poäng plus, innebär att slutspelsplatsen dock är mycket nära. Broberg måste egentligen vinna sina tre återstående matcher medan Vetlanda förlorar alla tre. Det kan givetvis hända och jag skulle aldrig våga ta ut något i förskott, men de två matcherna i veckan får mig att tro att VBK kommer greja den där slutspelsplatsen. Kanske redan i fredagsmatchen efter VM-uppehållet när IFK Vänersborg kommer till Sapa Arena. Ett Vänersborg med Jonas ”Skorven” Persson i truppen. Kullen Fans har dessutom lovat att vara bättre än någonsin i den matchen. Finns det någon anledning till att inte fylla Sapa Arena en gång till?



Så även om det inte blev varken seger eller säkrat slutspel var det en givande resa till Hälsingland. För mitt eget supporterskap är det väldigt viktigt att komma i väg och göra sådana resor emellanåt. Det ger nya upplevelser och nya intryck och oavsett resultat stärker de banden till laget och föreningen. Nu hoppas jag att VM-uppehållet går snabbt och sedan väntar en intensiv avslutning på serien med tre matcher fredag till tisdag. Och om allt går som det ska så är det sedan äntligen dags för Vetlanda BK att spela slutspel igen. 

Det här var andra gången som jag, Johan och Daniel tillsammans åkte till Hälsingland för att se VBK spela. Vi tre som på något sätt utgör den ursprungliga Tjustkulle-redaktionen här på SvenskaFans. Nu siktar vi på att även se en match i Bollnäs kommande säsong och då hoppas jag att även våra två andra redaktionskollegor Jens och Dennis finns med i bilen till Hälsingland. 

Andreas Södermanandreas@andreassoderman.se@andreassoderman2016-01-24 15:59:27
Author

Fler artiklar om Vetlanda