Inför Gripen borta

Vetlanda ska försöka följa upp förra veckans fyra poäng mot topplag med fyra nya poäng mot enligt tabellen mer beskedligt motstånd. Först ut denna vecka – Gripen på bortaplan.


Den för att vara januari ovanligt långa tiden mellan matcher gör att VBK och dess supportrar kunnat njuta av förra veckans två segrar mot Villa och Hammarby. Särskilt den senare tillhör typen av segrar som Erik Niva skulle kunna skriva fem-sex sidor om. Något om hur det var en seger som var värd så mycket mer än två poäng. Om lättnaden och kanske också stoltheten som svepte in över inte bara Sapa Arena utan hela Vetlanda. Äntligen hade man slagit Hammarby. Alltsedan Hammarby hämtade Jonas Claesson till Zinkensdamm har de varit en alldeles speciell motståndare för VBK. Som fortsatt ta våra spelare, som alltid hämtat upp underläge och som alltid hittat ett sätt att inte förlora i Vetlanda. Men i fredags var VBK så bra, så det fanns liksom ingen återvändo. Man besegrade Hammarby och slutsignalen följdes av glädjescener som hade VBK vunnit något stort.
 
Men även om segern känslomässigt var värd mer än två poäng, innebar segern för tabellen just bara två poäng. Precis lika många står på spel i Trollhättan onsdag kväll.
 
Har man genom 6-1 i andra halvlek vänt 0-3 till seger i Lidköping, och tre dagar senare vunnit hemma mot Hammarby är allt plötsligt möjligt.
 
Med orden ”Memento Mori” sägs slaven på triumfvagnen ha påmint romerska segerherrar om dess dödlighet när de red in i Rom. Om VBK har med sig någon i bussen till Trollhättan som påminner om dess dödlighet, kan denne nöja sig med att viska ”Kungälv, Kungälv”.
 
För det är bara 12 dagar sedan Vetlanda tappade en till synes säker ledning till förlust mot Kungälv. Alldeles innan jul åkte samma Kungälv till Trollhättan – och förlorade. Det är Gripens enda seger såhär långt och sannolikt en match som Kungälv lär gräma sig över när de summerar säsongen och ser att de inte riktigt nådde ända fram till slutspel.
 
Gripen har utöver vinsten mot Kungälv också spelat oavgjort hemma mot Bollnäs. Och när lagen möttes i Vetlanda var det endast tack vare ett sent segermål av Joakim Andersson som VBK tog två poäng.
 
Samtliga varningar utfärdade alltså.
 
Nu åker vi till Trollhättan och krigar till oss två poäng.

Daniel Engström Stenson2016-01-12 22:38:01
Author

Fler artiklar om Vetlanda