2021-11-21 12:15

Go Ahead Eagles - FC Groningen

Inför: IK Sirius - Vetlanda BK

Inför: IK Sirius - Vetlanda BK

Det ena laget har inte tagit poäng på hemmaplan. Det andra har inte tagit poäng på bortaplan. Minst en svit kommer brytas när Vetlanda BK möter Sirius på bortaplan.

Efter ett landslagsuppehåll som följde en otroligt intensiv period i Elitserien startar nu serien om för Vetlanda BK med bortamatch mot IK Sirius på Studenternas. Som ni alla vet har VBK spelat fyra matcher på bortaplan och ännu inte lyckats ta någon poäng. I den nämnda intensiva perioden klarades två regniga bortamatcher av mot Hammarby och Kungälv, men båda slutade tyvärr i förlust och poängnollan var intakt. En nolla som för övrigt exakt den samma när det gäller Sirius hemmaspel, för de blåsvarta från Uppsala har spelat in sina totalt fyra poäng på bortaplan.

Två av dessa poäng kom i den senaste omgången när Sirius bortabesegrade Tillberga med 5-3. En seger som tog Sirius förbi just Tillberga i tabellen och som kan tyda på att laget nu är på gång. Det tror i alla fall en som känner Sirius väl, nämligen VBK:s nummer 4 Patrik Johansson som kom till VBK från flera säsonger i just Sirius och som nu återvänder till Studenternas. 
- Jag tror det har börjat ordna upp sig för Sirius nu, efter en strulig inledning med byten av tränare och så där. Nu har de fått in Olle Gabrielsson igen som jag tycker är en väldigt bra tränare, så det ser helt klart bättre ut för dem nu, säger ”Putte”.

Patrik Johansson skadade sig i nämnd bortamatch mot Kungälv och missade sedan hemmamatcherna mot Gripen och Villa, men är nu tillbaka i spel. Fingerskadan ska inte påverka spelet och det är välkommet för VBK att återigen kunna mönstra sitt ordinarie mittfält med både Patrik Johansson och Johan Löfstedt. I de tre senaste matcherna har minst en av dem saknats och mot Gripen spelade Johan dessutom med en förkylning.

Slipper vi regnet?

I den mycket jämna tabellen är Vetlanda BK sjua med tolv poäng, alla har alltså kommit på hemmaplan. Därför vore det mycket välkommet för VBK att spela till sig säsongens första poäng på bortaplan för att stärka sin position i tabellen. Som vi konstaterade inför bortamatchen mot Kungälv är ju också Sirius det laget som VBK har tagit flest poäng mot av alla på bortaplan sedan Elitserien infördes 2007/2008. Det har blivit nio poäng på åtta matcher och under de tre senaste säsonger har VBK fått med sig två poäng hem från Studenternas varje gång. Det finns alltså mycket i statistiken som talar för att trendbrottet kommer i just den här matchen.
- Ska man tro väderprognosen blir det ju ett par plusgrader och endast lätt nederbörd, så det vore väldigt skönt att slippa en regnmatch till. Både Hammarby och Kungälv har ju varit väldigt svårspelade i regnet och nu vore det kul att spela en bra utematch också, säger Patrik Johansson.

Med tanke på tabelläge och förutsättningar får VBK ikläda sig rollen av favorit i fredagens match, egentligen den första bortamatchen för säsongen där VBK är just favorit. Ett ordinarie VBK med goda väderförutsättningar borde också kunna bemästra Sirius i fredagens match, åtminstone om defensiven sitter lika bra som i hemmamatcherna. När det gäller offensiven får förmodligen Patrik Johansson en nyckelroll, där han tillsammans med Pontus Blomberg har ett ansvar för att sätta framförallt Johan Löfstedt och Joakim Andersson i offensiva chanser. Det har fungerat bra så här långt och dessutom har Putte själv gjort fem mål, vilket gör honom till tredje bästa målskytt i laget. 
- Det har känts väldigt bra för min del, jag tycker att jag har nått tillbaka till den nivån jag höll i Sirius innan min skada för två år sen och fått den rollen jag har vill ha. Nu har vi en match som vi bör vinna och det vore väldigt skönt att få med sig första bortapoängen så vi slipper det snacket. Så jag hoppas på bra väder så vi kan spela den bandy vi vill, säger Patrik Johansson.

Ett VBK helt utan skador kommer till spel men vi räknar nog med en del ändringar jämfört med före landslagsuppehållet, som vi har sett i de flesta matcherna så här långt. Matchen startar klockan 19.00 i morgon fredag på Studenternas. 

Andreas Södermanandreas@andreassoderman.se@andreassoderman2015-12-10 20:26:42
Author

Fler artiklar om Vetlanda