Inför Sirius hemma

VBK möter Sirius hemma på annandagen. Det går att prata länge om det trevliga med annandagen. Men framför allt vore det trevlig med två poäng.

För den som gillar traditioner, men ändå tycker det är roligt med lite förnyelse, typ grönkålssallad som tillbehör på det traditionella julbordet, eller som tycker att det där nya inslaget i Kalls jul är det bästa, är det perfekt läge att besöka Sapa Arena på annandagen.
 
Precis som traditionen bjuder är det annandagsbandy. Men årets grönkålssallad eller kommade Pixar-film är Sirius. Tidigare år har det varit Kalix, Motala och Sirius. Såhär i juletider är det inte utan att man önskar att Nässjö någon gång tar sig i kragen och kravlar sig upp i Elitserien. Fyra säkra poäng och roligare motstånd på annandan. Men det är väl att hoppas på för mycket. Mer relistiskt är kanske att hoppas på två poäng mot Sirius.
 
För när annandagsskriverierna är avklarare och kan vi konstatera att Vetlanda BK går in i en viktig period. Efter att bara vunnit två av de sju senaste matcher möter VBK inom loppet av en vecka Sirius, Kalix och Kungälv. Tre lag som för närvarande ligger bakom VBK i tabellen och där poängchansen måste anses vara god.
 
Förra året var det just perioden kring jul med fem raka förluster, mot bland annat Sirius och Kalix, som i stort förstörde säsongen. I år skulle tre vinster under samma period skapa ett bra utgångsläge inför säsongens avslutande del.
 
Men i ett försök att ta en match i taget fokuserar vi nu på Sirius. Ett lag som började säsongen svagt, men som mot slutet visat stigande form, inte minst genom bortavinster mot Tillberga och Hammarby. Däremellan hann de med att förlora med uddamålet mot VBK, i en match som Vetlanda borde vunnit betydligt större. Likväl ligger laget tredje sist och kommer att få avsluta säsongen med kvalspel.
 
VBK hoppas avsluta säsongen med ett slutspel. Då krävs poäng. Gärna mot Sirius. Jonas Claesson säger till Vetlanda-Posten att man har lite småskavanker i laget, men att i stort är laget helt och friskt. Det innebär förhoppningsvis att Patrik Johansson åter finns på isen i gul tröja. Det är bra. Dels för att han är viktig för VBK – dels för att han inte som förra året har på sig en blåsvart tröja och åker sönder VBK-försvaret.
 
VBK kommer till matchen mot Sirius efter dubbla matcher mot Västerås SK, där VBK gjort bra offensiva insatser men åtminstone i andra matchen gjorde för många defensiva misstag. Sammantaget tycker jag ändå att de två matcherna lovade gott. Nu lär förvisso matchen mot Sirius inte påminna särskilt om de mot VSK. Då fick VBK hjälp att dra upp tempot och kunde anfalla mot ett lag som nyss hade anfallit. Sirius lär snarare försöka dra ner på tempot och inte skicka upp onödigt många spelare i sina anfall. Så det blir till att dyrka upp ett samlat försvar. Därtill har Sirius haft det ganska enkelt i Sapa Arena. Blott en gång, 2011, har VBK vunnit mot Uppsalalaget sedan flytten in. 
 
Avslag klockan 15:00.

Daniel Engström Stenson2015-12-25 23:36:00
Author

Fler artiklar om Vetlanda