Inför Svenska Cupen: Ingen Lomanov i IFK-truppen

Inför Svenska Cupen: Ingen Lomanov i IFK-truppen

IFK Vänersborg har en svår uppgift i helgens Svenska Cupen då man dels lottats i grupp med favoriterna Sandviken och Västerås samt Vetlanda, och får klara sig utan sin ryske storstjärna Sergej Lomanov.

Gruppindelningen i årets Svenska Cupen är baserad på tabellplacering förra säsongen och därför har IFK, som slutade åtta i serien, lottats mot ettan Västerås SK, fyran Sandvikens AIK och femman Vetlanda BK. VSK gick ju bekant och vann SM-guldet senare, och har fått behålla laget i stort sett intakt sedan föregående säsong. Dock utan att förstärka det heller. SAIK å sin sida har värvat hem Othén och Alan Dzhusojev från ryska ligan och är tillsammans med just VSK det lag som sett starkast ut på försäsongen. Vetlanda BK har varken drabbats av några tyngre spelartapp eller gjort några värvningar att tala om, men är som alltid ett lag med en aldrig sinande ström av talang på väg fram.

- - -

IFK Vänersborg har två raka segrar på försäsongen där den senaste togs just mot Vetlanda med 10-4 häromveckan. I den matchen var Sergej Lomanov stor segerregissör och låg bakom det mesta, men i Svenska Cupen får IFK klara sig utan världens bäste bandyspelare. Sergej har under försäsongen behandlats bryskt av motståndarna och åkt på en handfull rejäla knä- och bentacklingar. Det har nu tagit ut sin rätt, ett smärtande knä till följd av tacklingarna har utsatts för har gjort att Lomanov i samråd med tränare Stefan Karlsson valt att stå över Svenska Cupen och istället vila upp sig. Den medicinska undersökningen visade lyckligtvis inte på någon skada men varken IFK eller Sergej känner att det är värt att ta några risker i det här skedet.

Tråkigt för IFK, Sergej och Svenska Cupen som går miste om sin kanske största profil. Men kanske kan det få förbundsgubbarna som samlas i Lidköping under cupen att ta upp frågan om knätacklingar inom bandyn och hur man ska bli av med otyget. Noterbart är till exempel att ingen av de tacklingar som nu försatt Lomanov ur spel ens gav frislag, och då måste man börja fundera över hur domarna faktiskt bedömer den sortens tacklingar.

Rimligtvis har alla inom den så kallade bandyfamiljen ett intresse av att de bästa spelarna och de största profilerna står på isen istället för läktaren...

- - -

IFK får dock tillbaka Nikita Ivanov som saknades mot Vetlanda senast på grund av sjukdom. Även Adam Herou Löf kan kanske vara aktuell för spel då han åtminstone tränar för fullt efter sin körtelfeber.

Inför matchen mot Vetlanda uttalade sig Stefan Karlsson i TTELA om försvarsuppställningen där Richard Wallin Kamperin och Pavel Bulatov har bytt positioner och med tanke på hur väl defensiven fungerade mot Vetlanda lär man fortsätta på den inslagna vägen. Richard var ju libero i det P19-lag som vann IFK:s första SM-guld 2005 men har spelat back sedan återkomsten till IFK. Skiftet gjordes framförallt, enligt Stefan Karlsson, för att Wallin Kamperin är mer van vid det svenska spelet med mycket flippar och lyft än Pavel Bulatov är som är skolad i Ryssland där den sortens spel ofta lyser med sin frånvaro. Samtidigt anses Pavel vara den offensivt skickligare spelaren av de båda och därför passa bättre som back.

Att defensiven sitter lär nog behövas om IFK vill gå vidare från "Dödens Grupp", inte minst med tanke på att man kommer sakna Lomanov i offensiven. Men Svenska Cupen är vad det är, det är träningsmatcher i tävlingskostym och kanske kan det vara nyttigt för IFK att få nöta kollektivt försvarsspel mot de bästa lagen i landet samtidigt som man får försöka bygga en offensiv utan den spelaren som det mesta av offensiven är tänkt att kretsa kring.

- - -

Kan ni inte vara på plats och heja fram IFK Vänersborg i Lidköping kan hela cupen köpas på play.staylive.se/bandyplay för 129 kr. Då får man tillgång till cupen samtliga matcher.
 

Daniel Johansson2016-09-28 16:41:59
Author

Fler artiklar om Vänersborg