2021-10-03 14:30

SC Cambuur - AZ

Inför: Vetlanda BK - Hammarby IF
En syn vi tyvärr har blivit allt för vana vid.

Inför: Vetlanda BK - Hammarby IF

Efter den fina segern mot Villa Lidköping i tisdags är det nu återigen dags att försöka besegra Hammarby på hemmaplan.

Då var det dags för den här tiden på året igen. Den där tiden när man börjar hoppas på att det ändå är i år som Vetlanda BK ska klara av att besegra Hammarby på hemmaplan. Det har man ju nämligen hoppats och önskat några gånger de senaste åren. Som när det blev 4-4 på Tjustkulle 2005, som när det blev snöpligt 3-4 2007, som när det blev stora 6-11 2008, som när det blev hedersamma 1-2 2012 eller galna 8-9 2013. Eller som när Sapa Arena slog publikrekord i kvartsfinalen 2014 men där det blev 3-5. Eller som när det var närmre än någonsin hösten 2014, men där Joakim Andersson sköt i stolpen och matchen slutade 4-4.

Vetlanda BK har aldrig besegrat Hammarby på hemmaplan, även om försöken har varit många med olika händelseförlopp, men i stort sett alltid samma utgång. De grönklädda får rutinmässigt jubla inför sina tillresta supportrar och vi får avundsjukt titta på och hoppas att ”nästa år, då jävlar”. Och nu är vi där igen, nu är det nästa år och nu finns det ännu en gång en chans att besegra Hammarby i Vetlanda och att därmed ta veckans andra blytunga tvåpoängare.

För i den känslomässiga hiss som Elitserien i bandy är så slängs man lika snabbt mellan förtvivlan som hopp. Efter raset i andra halvlek och den onödiga förlusten mot Kungälv i lördags, där lokalpressen skrev att VBK-laget var bland det sämsta någonsin, så reste sig samma lag och slog serietvåan Villa Lidköping på bortaplan. Något VBK inte har gjort sedan 2010 och något som väldigt få lag gör på en säsong. Och plötsligt sitter man återigen här kvällen innan en hemmamatch mot Hammarby och tror att det faktiskt är möjligt att VBK kan vinna i morgon. Att det är den 8 januari 2016 som för alltid kommer att skrivas in i historieböckerna.

Andersson och Löfstedt gör fler poäng

Hammarby ser ut att vara i god form inför fredagens match och vann i tisdags borta mot Gripen med hela 1-9. Ett Hammarby som ligger på fjärde plats i tabellen och som givetvis siktar på att behålla den platsen för att få en extra hemmamatch i kvartsfinalen. Ett Hammarby där Adam Gilljam gör flest mål, men där åtta spelare har gjort sex mål eller fler så här långt. Motsvarande antal i VBK är fyra stycken, men där både Joakim Andersson och Johan Löfstedt har gjort fler poäng än Hammarbys främste Gilljam. 

Känslan är att VBK börjar hitta rätt med sin laguppställning och antalet ändringar har varit färre på senare tid än under inledningen av serien. Philip Svensk har tagit platsen som nummer 1 mellan stolparna, backlinjen känns samspelt och resten av laget har fallit på plats. Det kan lika gärna innebära att Christian Boman får en ny chans, att Sebastian Ytterell är tillbaka och att både Erik Ivarsson och Filip Bringe finns med mot Hammarby. Men känslan är ändå att VBK nu gör färre ändringar och vad det verkar finns det inte heller några skador eller sjukdomar som kan tvinga fram ändringar.

Det finns också mycket som talar för att det blir en bra publiksiffra i fredagens match. Publikrekordet slogs alltså mot Hammarby 2014 inför 1 794 åskådare och så mycket blir det nog inte denna fredag, men kanske kan annandagssiffran på 1 603 åskådare slås och därmed säsongens bästa publiksiffra. Matchstart är 19.00 i morgon och blir det mycket folk gäller det för er alla att vara ute i tid!

Andreas Södermanandreas@andreassoderman.se@andreassoderman2016-01-07 21:55:48
Author

Fler artiklar om Vetlanda