2021-10-23 20:00

PEC Zwolle - Heracles Almelo

Inför: Vetlanda BK - IFK Kungälv

Inför: Vetlanda BK - IFK Kungälv

I årets första match väntar IFK Kungälv hemma i Sapa Arena för Vetlanda BK.

Efter segern mot Kalix borta i tisdags har VBK kunnat fira in det nya året på en sjundeplats i Elitserien, en poäng före Edsbyn som just nu har den sista slutspelsplatsen. Det är fyra poäng ner till tiondeplacerade Kungälv, som alltså är lördagens motståndare så en seger i den här matchen kan vara väldigt viktig för båda lagen. För Vetlanda innebär två poäng att avståndet till Kungälv med nio matcher kvar är sex poäng, ett bra försprång på vägen mot att hålla dem bakom sig i kampen om slutspel. För Kungälv kan det ju innebära att luckan till just slutspel täpps till ordentligt, speciellt om Broberg samtidigt förlorar mot Vänersborg och Edsbyn mot Västerås. Då skulle två poäng för Kungälv innebära att slutspelskampen tätnar till ordentligt. 

När lagen möttes på Skarpe Nord i november vann Kungälv med 5-3 efter ett sent avgörande mål i en svårspelad regnmatch. VBK har som bekant ofta svårt på Skarpe Nord, men kan inför lördagens match luta sig tillbaka på att Kungälv brukar ha ännu svårare i Vetlanda. Sedan laget tog sig upp till Elitserien 2008 har det endast blivit en seger, som kom på hösten 2012. I övrigt har det blivit en oavgjord och fem segrar för VBK, till exempel förra säsongen då matchen slutade 6-4.

Senast mot Kalix blev Pontus Blomberg knäskadad, med mycket tyder på att skadan inte var så allvarlig som först befarat. Pontus säger själv till Vetlanda-Posten att det är upp till honom själv om han vill spela mot Kungälv och Jonas Claesson säger kryptiskt till vetlandabk.se att Blomberg ”mår bra”. Om det innebär att nummer 5 är med i laget får vi nog inte veta förrän en timme innan avslag när laguppställningen offentliggörs, men det känns ju betydligt mer troligt nu än när han låg på isen i Kalix i tisdags.

Skulle Blomberg inte komma till spel är det troligen Robin Folkesson och/eller Erik Ivarsson som tar hans plats på det defensiva mittfältet, en mycket viktig roll för VBK där Blomberg samtidigt börjar synas mer och mer offensivt i matcherna på sista tiden, inte minst första halvlek mot Kalix senast. Kanske är det dock bra om Erik Ivarsson är med, med tanke på hans två mål i denna match förra säsongen och ingen kan väl glömma hans avgörande mål på övertid mot just Kungälv i 3-2-segern 2012?

Det är alltså dags för årets första match och de senaste två åren har VBK inlett året med en förlust, då det blivit nederlag borta mot Västerås och Edsbyn. Därför hoppas vi att VBK nu gör som den 2 januari 2013, då laget tog en mycket meriterande seger hemma mot Villa Lidköping i Sapa Arena. Den starten på det nya året, två poäng mot IFK Kungälv, skulle vara ett mycket bra besked i jakten på en åtråvärd slutspelsplats. 

Matchstart är kl 15.00 i Sapa Arena i morgon lördag. 

Andreas Södermanandreas@andreassoderman.se@andreassoderman2016-01-01 21:57:46
Author

Fler artiklar om Vetlanda