2021-07-24 18:55

Slaven Belupo - NK Lokomotiva Zagreb

Inför: Vetlanda BK - IFK Vänersborg
Jonas "Skorven" Persson kan finnas med i Vänersborgs trupp mot Vetlanda.

Inför: Vetlanda BK - IFK Vänersborg

Slutspelsplatsen kan säkras definitivt när Vetlanda BK på fredagskvällen spelar sista hemmamatchen i Elitserien mot IFK Vänersborg.

VBK blir helt klara för slutspel om laget vinner fredagens hemmamatch. Oavsett resultat i matchen mot Vänersborg kan VBK ändå bli helt slutspelsklara, för om Broberg samtidigt förlorar mot Villa på bortaplan spelar det ingen roll hur det går i de resterande matcherna. Då kan inte Broberg komma ikapp VBK hur eller hur. Det återstår alltså tre omgångar av Elitserien och efter fredagens match väntar en resa till Hälsingland med bortamatcher mot Bollnäs och Broberg. En helt avgörande match i sista omgången mot Broberg är alltså fortfarande en möjlighet, men förhoppningsvis ska vi redan efter fredagens matcher slippa behöva fasa för en sådan match.

Även motståndarna Vänersborg jagar säkrat slutspel och att de ligger där de ligger är lite överraskande, åtminstone för mig. Jag trodde inför säsongen att Vänersborg skulle kunna utmana de fem bästa lagen i serien, men har hamnat efter på senare tid och är alltså en poäng bakom VBK inför fredagens match. Det innebär att om VBK vinner är chansen stor att VBK också håller Vänersborg bakom sig i tabellen efter 26 omgångar, det tror jag var få som tippade inför säsongen. Känslan är att Vänersborg aldrig riktigt har lyft i Elitserien, utan blandat den högstanivån i hög fart man besitter med betydligt mindre bra insatser. Lite som VBK helt enkelt, men jag trodde inför säsongen att Vänersborg skulle vara stabilare.

Skorven återvänder till Sapa Arena?

Vänersborg har redan hunnit med en match efter VM-uppehållet, då man i onsdags mötte Kalix i en uppskjuten match. Den slutade 3-3 efter att Vänersborg tappat en 3-0-ledning. Målvakt i matchen var nyförvärvet Jonas Persson, ett välbekant Vetlanda-namn. Den förre VBK-målvakten ”Skorven” kom till Vänersborg från Målilla på sista dagen för övergångar och är väl i första hand tänkt som backup till David Borvall, men fick alltså stå mot Kalix senast. Huruvida det blir spel mot Vetlanda eller om han ens är med i truppen vet jag inte, men det vore en intressant krydda till matchen om så är fallet. 

Om det nu är så fallet att ”Skorven” finns med i Vänersborgs lag så har jag svårt att se honom som en rival denna kväll, även om Vänersborg just nu är en av Vetlandas största konkurrenter i tabellen. Istället skulle det kunna vara ett tillfälle för oss i publiken att göra någon form av avtackning för en av föreningens viktigaste spelare under sju säsonger, en avtackning som det aldrig blev något av förra säsongen eftersom det blev klart att han skulle lämna efter sista matchen. Sen är han likväl en motståndare när domaren Ulrik Bergman blåser i gång matchen, men det är ändå en motståndare som har betytt så mycket för VBK sedan han kom 2008.

Fördel eller nackdel att ha spelat?

Det här är första matchen efter VM-uppehållet, ett uppehåll där flera av VBK:s spelare varit i väg på uppdrag med Sveriges olika landslag. Förhoppningsvis är det inget som märks på till exempel på Johan Löfstedt och Joakim Andersson, för den duon behöver vara i form och riktigt bra för VBK, både i avslutningen på serien och i ett eventuellt slutspel. Vänersborg har alltså spelat en match och det är svårt att avgöra om det ger dem några fördelar, det var också en match som innebar en lång resa och en tuff match i Kalix.

Något som talar för Vänersborg är statistiken i Sapa Arena, där VBK endast vunnit säsongen 2011/12 (en för övrigt väldigt viktig seger med 2-1). Sedan dess har det blivit en oavgjord och två vinster för Vänersborg, vi minns till exempel den närmast hemskt stora 3-12 säsongen 2012/13.

Sista hemmamatchen i serien alltså, men förhoppningsvis inte sista hemmamatchen för säsongen. Inför matchen ligger VBK:s publiksnitt på 1187 åskådare och den siffran bör väl kunna toppas i fredagens match. För att nå upp till ett publiksnitt på 1200 åskådare behövs det en publiksiffra på 1356 åskådare, kan vi klara av det? Ta med er en vän och gå på bandy, matchen börjar kl 19.00 i Sapa Arena.

Mot slutspel!

Andreas Södermanandreas@andreassoderman.se@andreassoderman2016-02-11 19:40:07
Author

Fler artiklar om Vetlanda