Nationalarenan, Friends Arena, 2022-04-10 17:30

AIK - IFK Norrköping

Inför: Villa - Vetlanda

Första kvartsfinalen i bäst av fem, Vetlanda ställs mot Villa-Lidköping på bortaplan.

En gammal sportklyscha säger att offensiven vinner matcher, defensiven vinner mästerskap. Även om det inte skulle vara helt sant så är jag beredd påstå att just den klyschan ändå innehåller ett ganska så stort korn av sanning, och det var av den anledningen som möjligtvis det förvirrade jaget föredrog Sandviken i en kvartsfinal. I stället för t.ex. Villa, som det nu blev. För trots en förstärkning i form av Johan Esplund så är det inte anfallsspelet som imponerat mest, tvärtom så har den biten sett någorlunda mänsklig ut hos Villa. Faktum är att 140 gjorda mål är det minsta antalet de gjort i Elitserien, förutom den där säsongen 2008/09 när inget funkade.

77 insläppta mål på 26 matcher, ett uns under 3 per match i snitt. Det skojar man inte bort. Jag läste häromdagen en kommentar om att Villa spelat ut Vetlanda i tre halvlekar av fyra denna säsongen, och det håller jag absolut inte med om. För de två halvlekarna i Vetlanda handlade knappast om något bedårande anfallsspel, utan om ett försvarsspel där VBK knappt erbjöds ett lillfinger. Desto mer bjöd man Vetlanda på i andra halvlek i Lidköping, en halvlek Vetlanda vann med 6-1, och ska Vetlanda ha någon chans i denna matchserie så krävs det ett vacklande Villa-försvar. Omöjligt? Knappast. Men det kräver att man själv hittar försvarsspelet, och dessutom spelar ett anfallsspel som utmanar Villas försvar. Och det är jag övertygad om att Vetlanda är kapabla till.

Vetlanda gjorde en ganska fin avslutning av serien med två vinster, och en förlust mot Bollnäs. Detta samtidigt som man i alla tre matcherna åtminstone hade tre spelare borta. Philip Svensk kom tillbaka och vaktade målet i sista matchen mot Broberg, och vad jag hört så ska både Pontus Blomberg och Martin Landström också vara spelklara. I vilken utsträckning återstår däremot att se. När det gäller Mikael Nilsson som missade Brobergs-matchen på grund av feber så är det mer oklart, men det har inte låtit som det skulle vara något allvarligare utan att även han är tillgänglig för match.