Johan Löfstedt: ”En helt annan kraft i laget nu än 2014”

Johan Löfstedt: ”En helt annan kraft i laget nu än 2014”

På lördag spelar Vetlanda BK första kvartsfinalen borta mot Villa Lidköping. Lagkapten Johan Löfstedt menar att VBK:s chanser att besegra Villa är stora.

I tisdags avslutades Elitserien när Vetlanda bortabesegade Broberg med 6-3. Den segern tog VBK upp på den nästa bästa poängnoteringen sedan Elitserien infördes och bästa slutpositionen i tabellen sedan 2008/09, det vill säga en femteplats. Över förväntan skulle många inklusive jag själva säga. Lagkaptenen Johan Löfstedt håller till viss del med, men visste att kapaciteten fanns i laget inför säsongen.
- Jag tycker vi har gjort det förbannat bra och haft väldigt få dippar under säsongen. Har vi förlorat en match har vi rest oss snabbt igen. Så vi har varit väldigt stabila över hela säsongen och kunnat spela med mycket kraft i vårt spel, säger Löfstedt.

Men en femteplats var väl inget du räknade med heller inför säsongen?
- Nej, vi visste väl inte riktigt var vi stod eftersom vi bytt ut många spelare, men vi bestämde oss tidigt på försäsongen för att vara stabila i försvaret så vi skulle kunna utnyttja våra styrkor framåt. Så vi var tidigt överens om hur vi skulle spela och sen tycker jag vi har fått till det väldigt bra i många matcher.

En bidragande orsak till VBK:s framgång denna säsong är självklart även Johan Löfstedt själv. På 25 spelade matcher gjorde Johan 48 poäng, vilket endast var tre poäng från hans bästa notering i Sandviken säsongen 2011/12. Vissa matcher har Johan var helt dominant för VBK, exempelvis i annandagsmatchen mot Sirius där det var Johan Löfstedts sex poäng som avgjorde matchen. Så såg det ut i flera matcher i Elitserien och många har hävdat att detta har varit hans bästa säsong någonsin.
- Individuellt sett har det nog varit det och det har känts bra i kroppen och benen hela säsongen. Det är tack var en bra försäsong och det tror jag hela laget känner efter att ha fått Sigges hjälp så har vi en stark fysik i hela laget. Då får man mycket gratis och det känns piggt och bra i alla matcher. Sen är den viktigaste delen av säsongen kvar, så jag hoppas inte att jag har spelat min bästa bandy ännu.

Inget överraskande val

Serietvåan Villa Lidköping valde Vetlanda som motståndare i kvartsfinalen och det var inte ett val som överraskade särskilt många, trots att VBK slutade femma i serien. De fyra lagen på den undre halvan var alla väldigt jämna och Villa valde det laget med kortast avstånd och inomhushall, när Vänersborg redan var valt. Johan Löfstedt blev inte heller förvånad och ser nu fram emot att ta sig an Villa i en kvartsfinalserie. Han menar att Vetlandas chanser att slå ut Villa är stora.
- Vi har stora chanser, jag tycker faktiskt det är öppet. Tittar man på två säsonger och räknar in Svenska Cupen så har vi på fem matcher mot Villa, en vinst, två kryss och två förluster. Och då har vi inte förlorat någon av matcherna i deras hall så jag tycker vi har en jättebra känsla med oss in i de här matcherna. 

Vad måste ni göra för att besegra Villa Lidköping då?
- Vi måste ju vara väldigt bra och vi måste hålla minst den nivån som vi har hållit senaste en och en halv månad när vi har vunnit mot bra lag, bland annat Villa. Sen tror jag det kommer bli målsnålt och ganska tillknäppt så det kommer nog vara detaljer som avgör matcherna. Men vi behöver inte göra mycket annorlunda mot vad vi har gjort i Elitserien, men vi måste hålla den nivån.

Under 2000-talet har Vetlanda BK varit i kvartsfinal endast fem gånger tidigare. Alla gånger utom en har det blivit respass i raka matcher, endast 2008/09 lyckades VBK vinna en kvartsfinal, då mot Sirius. Mot detta ställs VBK mot ett Villa som har spelat semifinal varje säsong sedan 2009/10. Den statistiken bryr sig dock inte Johan Löfstedt om.
- Det spelar ingen roll i våran grupp, för i den här gruppen är det första gången vi spelar kvartsfinal tillsammans. Så historiken är upp till andra, vi vill bara ta oss framåt och vi har en stark tro att vi ska kunna göra det. 

Första matchen spelas på lördag i Lidköping och sedan väntar match i Vetlanda på tisdag innan tredje matchen i Lidköping på torsdag. Blir det fler matcher spelas dessa på lördag i Vetlanda och måndag i Lidköping. Johan Löfstedt och hans VBK tar en match i taget.
- Vi ska försöka vinna här nu på lördag, det är fullt fokus på det och vi tar en match i taget, man har liksom inte energi nog att fokusera längre fram. Men jag tycker det finns en helt annan kraft i gruppen nu än 2014, man ser i ögonen att det är stor skillnad än när vi mötte Hammarby, då trodde vi inte lika mycket på att vi kan vinna det här som vi gör nu, säger Johan Löfstedt.

Andreas Södermanandreas@andreassoderman.se@andreassoderman2016-02-18 20:31:38
Author

Fler artiklar om Vetlanda