Lilla Paris-bloggen: Allt ekonomistrul gör mig matt

Lilla Paris-bloggen: Allt ekonomistrul gör mig matt

En blogg om bandysverige och IFK Vänersborg.

Jag vet inte om det bara är jag, även om jag misstänker att det är fler, som börjat tröttna.

Allt tjat under de senaste åren om dålig ekonomi hit och dit, framförallt hos så kallade storklubbar inom svensk bandy, börjar göra mig så matt och uppgiven att jag tappar lite lusten på bandy.

Det är inte faktumet att en del klubbar har kass ekonomi som är problemet, jag struntar fullständigt i om Västerås eller SAIK eller allt vad de heter kör sig själva rakt ner i skiten och konkar, utan det man blir trött på är att det får pågå så länge utan att det verkar hända någonting överhuvudtaget från något håll.

Klubbarna själva gör inte direkt allt i sin makt för att få ordning på sin ekonomi - tvärtom satsar de mot nya guld med nya toppspelare. Och från bandyförbundet är det en förvånansvärd flathet och brist på aktivitet. Bara det faktum att Västerås inte ens fått ett "gult kort", det vill säga en varning för att ekonomin inte lever upp till elitlicenskraven, är anmärkningsvärt och definitivt värt att ifrågasätta.

Hur kan en klubb som haft stora, och växande, skulder i flera år kunnat undvika att bli varnade av förbundets ekonominämnd när flera andra klubbar med betydligt mindre skulder fått de varningarna för längesen?
Och hur kan en person som Karl-Erik Eckemark, före detta ordförande i just Västerås SK och nu högt höns i bandyförbundet, med så stark anknytning till en av klubbarna som ska granskas sitta med i ekonominämnden och fatta beslut vilka som ska varnas och vilka som ska gå fria?

Elitlicensen infördes för fyra år sedan. Såvitt jag kan märka så har den enda effekten av den blivit att elitserien i bandy numera delats upp i två läger: De som försöker leva upp till elitlicensen krav och rättar mun efter matsäck - och de som är skiter i det och bara kör på som vanligt.

Konsekvensen har blivit att de klubbar som kämpat med att få ekonomin i balans och hålla den där inte kan konkurrera sportsligt med klubbarna som anställer heltidsproffs och värvar 90% av de mest eftertraktade spelarna på marknaden genom att erbjuda löner och förmåner som de bevisligen inte har råd med.

Det är knappast en slump att varenda SM-vinnare de senaste 20 åren har haft strul med ekonomin strax före, under tiden eller strax efter sina guldår.

Och så lär det fortsätta tills bandyförbundet vågar sätta ner foten.

Tyvärr kommer bandyförbundet antagligen inte sätta ner foten och sparka ut någon ur elitserien förrän det är en mindre namnkunnig klubb än SAIK eller VSK som dras med stora skulder.

- - -

Man blir bara trött. Som bandyvän för all negativ publicitet som sprids kring sporten, och som supporter för att elitserien inte avgörs på lika villkor.

När ska bandyförbundet ryta till på allvar mot klubbarna som våldtar sporten?

- - -

Jag är långt ifrån någon ekonom, tvärtom är jag rätt dum i huvudet när det gäller siffror. Men jag har faktiskt 30 högskolepoäng i nationalekonomi. Och jag kan för allt i världen inte se varför det är så svårt för klubbarna och dess ansvariga att hålla ekonomin under kontroll.

Det är ju inte så komplicerat. Du börjar med att räkna ut dina utgifter (löner, materialkostnader, hyra, resor m.m.) och räknar på ett ungefär ut intäkterna under det kommande året. Förslagsvis räknar man ganska lågt på intäkterna, för att ha lite marginal ifall intäkterna blir mindre än förväntat.

Därefter jämför man utgifterna med de beräknade intäkterna och gör upp en budget. Om utgifterna överstiger de beräknade intäkterna, så får man helt enkelt se till att minska utgifterna tills de ryms inom ramen för de beräknade intäkterna. Först då kan man få balans i ekonomin. 

Visst, det kan alltid hända oförutsedda saker - intäkterna kan bli lägre än man räknat med av någon anledningen man inte hade anledning att räkna med när budgeten gjorde, vilket gör att man går back. Men om klubben går minus och bygger på sitt skuldberg på grund av att utgifterna redan från början överstiger de beräknade intäkterna, så beror det inte på något annat än inkompetens (eller oansvarigt beteende) från de ansvariga i klubbarna.

- - -

Tyvärr är det alltför många klubbar som gör just det, medvetet lever över sina tillgångar för att de hoppas att den där stjärnan man värvat ska se till så att intäkterna ökar, och det kanske är okej någon enstaka säsong men det går inte att hålla på så år efter år. Någon gång måste klubbarna ta ansvar och inse att man inte kan satsa sig ur varje ekonomisk kris, utan ibland krävs det att man sparar också.

Och på köpet kanske får sänka sina ambitionsnivåer  på det sportsliga planet något, tills ekonomin är under kontroll. Vad den dåliga ekonomin i vissa klubbar beror på bryr jag mig inte så mycket om, om hyrorna är orimligt höga eller truppen är billig som den är. Går inte ekonomin ihop så får man väl se till att göra spelartruppen ännu billigare, trots att det kanske innebär att man blir ett bottenlag.

Att leva över sina tillgångar bara för att hänga kvar i toppen är oansvarigt, osportsligt och borde straffas.

- - -

Nu ska det sägas att Västerås faktiskt var inne på rätt linje ett par år, när man skippade dyra värvningar och satsade på unga hemvävda spelare. Men nu börjar man snacka om att satsa mot guld igen, samtidigt som man tigger pengar av fansen. Kan tycka att det är lite hyckleri att å ena sidan säga att klubben sitter i skiten ekonomiskt och behöver pengar - och å andra sidan säga att nu är det guld som gäller och vi ska satsa och värva bra spelare.

Om man hamnade i djup ekonomisk kris med en spelartrupp som knappt gick till slutspel, hur hade man då tänkt få ihop ekonomin med en trupp som är bra nog för att vinna SM-guld?

- - -

Jag hoppas innerligt att klubbarna börjar ta ansvar för sin ekonomi snart. Många klubbar gör redan det, Villa, Sirius, Vänersborg, Bollnäs och Hammarby är exempel på klubbar som haft det tufft ekonomiskt, och till viss del fortfarande har det, men som i alla fall tagit sig i kragen och gjort någonting åt det. Någonting mer än att bara tigga pengar av de egna fansen.

Då kanske man slipper känna sig trött och uppgiven när man tänker på att guldet även nästa år lär hamna hos en klubb som köpt sin framgång med monopolpengar.

Tur att man är dum nog att tro att ens eget lag både kan sköta ekonomin och konkurrera sportsligt - annars skulle man inte orka bry sig överhuvudtaget längre.

Vänersborgsredaktionen2011-03-23 01:55:00
Author

Fler artiklar om Vänersborg