2021-10-30 16:30

PSV - FC Twente
5 - 2

Löfstedt ledde VBK till seger i svängig match

Efter 25-12 i skott, tappade ledningar och tappade intiativ lyckades VBK till slut vinna en dramatisk annandagsmatch mot Sirius med 8-7 inför 1 603 åskådare.

VBK började matchen väldigt bra och satte en hög press på Sirius försvar som satte gästerna under svåra prov. Samtidigt hittade VBK en fin lucka i högra delen av Sirius backlinje, en lucka som fem eller sex gånger ledde fram till en farlighet genom en väl avvägd passning. Det var i den luckan som Joakim Andersson frispelades efter fem minuter fram till 1-0 och det var i samma lucka som Andreas Lysell blev fri fem minuter senare. Passningen från Pontus Vilén studsade turligt på en back då Lysell blev fri och gjorde 2-0. Lysell, som var bra i första halvlek, kunde sedan gjort 3-0 när Tobias Nyberg slog en fin passning men gästernas målvakt räddade.

Straff tog Sirius in i matchen

Inledningsvis i matchen var VBK det klart bättre laget och kom i många anfall mot en Sirius-backlinje som kändes väldigt svag. Framåt hade inte Sirius mycket att komma med heller så långt, men efter drygt 20 minuter kom laget i genom för första gången i matchen och fick med sig en straff. 2-1 på den straffen tog Sirius in i matchen, men det var fortsatt VBK som var bättre och hade bland annat ett stolpskott genom Pontus Blomberg. Sirius kvitterade dock på frislag och 2-2 kändes då orättvist sett till matchbilden.

Strax senare kom dock 3-2 för hemmalaget VBK när Johan Löfstedt stod för sin första individuella prestation av hög klass i matchen (det skulle komma fler), vilket gav Andreas Lysell möjligheten att styra in 3-2 på volley. Strax senare var Lysell på väg att bli frispelad när en Sirius-back slog bort bollen med hög klubba, men någon straff utdömdes inte. Istället kunde Sirius kvittera till 3-3 före paus, på hörna och återigen genom Markus Kumpuoja. Det kändes lite som att när Sirius stack upp med ett anfall så blev det mål, för många fler anfall än de tre hade laget inte i första halvlek. VBK borde nog avgjort matchen redan under de första 20 minuterna, då det i stort sett var spel mot ett mål men 3-3 var ställningen i paus.

Temposvagt av VBK

VBK avslutade dock den första halvlek i sämre tempo, då man föll in i det tempot som Sirius ville spela matchen i och gästerna började få matchen dit de ville. Inledningen på andra halvlek föll Sirius ännu mer i smaken, då det bara tog 14 sekunder innan Kumpuoja gjort 3-4 på ett friläge och någon tempohöjning syntes inte av från VBK. Det fortsatte gå långsamt, det fortsatte vara omständligt och istället kom 3-5 genom ett nytt friläge, denna gång genom Viktor Broberg. VBK kändes chockade, publiken likaså och en kvart försvann av halvleken utan att något egentligen hände, mer än att Sirius höll i det mesta av bollen.

Jonas Claesson tog timeout och direkt efter denna kom reduceringen till 4-5 genom Philip Lennartsson, på en retur efter ett frislag. VBK på gång? Nja, inte direkt för bara två minuter senare fick Kumpuoja drömträff utifrån och sköt 4-6 i nättaket. Lika snabbt kom dock 5-6 och det var nu vi började se hur Johan Löfstedt verkligen tog tag i den här matchen. Lagkaptenen åkte själv och sköt lågt i mål och Johan spelade utan att byta i 15 minuter efter timeouten och under den kvarten fick han fart på Vetlanda BK.

Flera missade chanser

För det följde därefter en period där VBK återigen fick press på Sirius och skapade en kavalkad av målchanser, som dock missades, en efter en. Sirius slog ifrån sig när VBK gick för en kvittering, anförda av just Löfstedt. Det kom skott som täcktes, räddades av målvakten eller tog i stolpen, men inte i mål. Andreas Lysell höll sig fram och fick in bollen, men dömdes bort för offside. Det började kännas som att det skulle bli en sån där dag då det helt enkelt inte skulle vilja sig för VBK, men det var då Johan Löfstedt visade vilken fantastisk bandyspelare han är. Prestationen från Johans sida där han tog sig runt på högerkanten genom Sirius samlade försvar och satte dit 6-6 innebar kvitterat i matchen och framförallt känslan på läktaren kring mig att nu kan VBK vända det här.

Johan tog ett par välförtjänta minuter på bänken efter det målet och det kom några ströchanser till ett ledningsmål, men det var till slut en hörna som skulle avgöra. Johan var tillbaka på isen och stoppade bollen till Patrik Johansson som utnyttjade varianten och satte dit 7-6 på sitt gamla lag. Under minuterna som följde fick Sirius en hörna som studsade i stolpen och då var det första gången sedan Viléns passning fram till Lysell efter 10 minuter som marginalerna var på VBK:s sida i matchen. Johan Löfstedt krönte sedan sin insats med att skjuta 8-6 i nättaket på hörna och då spelade det ingen roll att Markus Kumpuoja blev femmålsskytt fram till 8-7 på en ny hörna på övertid.

Märklig men underhållande match

En på många sätt märklig och osannolik matchutveckling, men det blev en otroligt underhållande och dramatisk match inför 1 603 åskådare i Sapa Arena. VBK började som sagt avgjort redan i inledningen av matchen, då man verkligen var klart bättre än vad Sirius vad. Sen föll laget tillbaka alldeles för mycket, under en halvtimmes period med en kvart på vardera sida om pausvilan. Sirius gjorde det dock bra när de kom in i matchen, drog ned tempot som de ville och höll i bollen med lugn. De visade också en väldigt god effektivitet, med ett lagbygge där det stundtals fanns stora ytor i backlinje och mittfält, men när inte motståndarna utnyttjar det har Sirius ett anfall av riktigt hög klass i form av Broberg och Kumpuoja. Den sistnämnde gjorde alltså fem mål och kunde mycket väl snuvat VBK på poängen.

Till slut var det ändå VBK som var det bättre laget och fick med sig de två poängen och det ska vi framförallt tacka Johan Löfstedt förr. Det här var en av hans bästa matcher sedan återkomsten till VBK 2013 och kanske den matchen där hans kapacitet i förhållande till övriga spelare på isen syntes mest och blev mest avgörande. Det var Johan som tog tag i matchen, det var Johan som gjorde mål och det var Johan som spelade fram när VBK vann med 8-7 mot Sirius.

Därmed har Vetlanda BK nu nio raka hemmasegrar på annandagen, den senaste hemmaförlusten på en annandag kom 1995. Segern innebär också att VBK, som har haft svårt hemma mot Sirius de senaste säsongerna, bröt en svit på tre matcher utan hemmasegrar mot Sirius. Därmed bärgades VBK också för första gången sedan 2007/08 alla fyra poängen mot Sirius denna säsong. Nu väntar närmast Kalix på bortaplan på tisdag den 29 december.