Nu krävs det en bragd VBK

Nu krävs det en bragd VBK

När kvartsfinalserien inleds på lördag ställs VBK mot tvåan i Elitserien. Skulle VBK överleva kvarten är det att betrakta som en bragd. Inte sedan Elitseriens införande har något av de två topplacerade lagen slagits ut redan i kvartsfinal.

”Historiken är upp till andra, vi vill bara ta oss framåt” sa Johan Löfstedt i Andreas Södermans intervju som finns att läsa här intill.
 
Jag tar ner den lyran från Löken och serverar här en historisk bakgrund till den stundande kvartsfinalserien. För det kan vara en god idé att titta närmare på historien för att få perspektiv på vad som faktiskt krävs av VBK nu.
 
Sedan Elitserien infördes i sin nuvarande form säsongen 2007/08 har det bara hänt tre gånger att ett lag på den undre slutspelshalvan slagit ut något av lagen som placerat sig topp 4. Två av gångerna är det Hammarby som lyckats. 2011 kom laget femma i serien men vann ändå mot trean Edsbyn och året därefter klarade Bajen av att slå ut fyran VSK trots att de själva bara kom sjua i serien. Även vår motståndare i årets slutspel, Villa, klarade av den bedriften förra året då de som sexa slog ut trean Edsbyn. I tre raka matcher dessutom.
 
Men för att hitta en säsong då tvåan åkt ut redan i kvarten får vi gå tillbaka ända till säsongen 04/05. Då var det Bollnäs som ställde till med en riktig sensation. Laget missade Elitserien men tog sig in i slutspelet bakvägen och väl i kvartsfinal fick man Västerås på fall med 3-1 i matcher.
 
Att stora skrällar kan inträffa vet även Vetlanda av egen erfarenhet. Fråga bara Jonas Claesson. Han fick avsluta sin karriär i VBK med en bitter förlust på Idrottsparken i Ljusdal säsongen 95/96. VBK hade lyckats komma på andra plats i Elitserien men istället för en åttonde final tog det stopp redan i kvarten mot Ljusdal som bara var sjua i serien. Matchen var också början på slutet för VBK som storlag.
 
Den första matchen verkar vara särskilt viktig att vinna om man ska skrälla. Både Ljusdal och Bollnäs lyckades chocka sina motståndare redan i den första bataljen och sedan vinna sina två hemmafajter.
 
Med tanke på VBK:s skrala resultat i slutspel de senaste åren vore en seger över Villa en dubbel bragd. Faktum är att gulsvart bara vunnet en enda slutspelmatch sedan den där kvartsfinalserien mot Ljusdal 1996. Det var mot Sirius 2009.
 
På en punkt är emellertid historien oss inte till någon hjälp alls. VBK har nämligen aldrig tidigare mött Villa i ett slutspel. Så låt oss istället följa vår lagkaptens ord ­och bara blicka framåt.
 

Kristian Lönner2016-02-19 12:00:50

Fler artiklar om Vetlanda