IFK-bloggen: Nu ska det löna sig att fostra talanger

I år höjs utbildningsbidraget, den summa som utbetalas till klubbar som varit delaktiga i en spelares utveckling när en elitserieklubb värvar en spelare som är 23 år eller yngre. Vad ersättningen blir baseras på spelarens ålder och vilken klubb som värvar spelaren i fråga. Om en elitserieklubb värvat en ung talang från en allsvensk klubb eller en annan elitserieklubb så har maxbeloppet som den klubben behövt betala ut till talangens tidigare klubbar varit 60 000 kronor.

Den summan har fördubblas nu och från 1 april är alltså maxbeloppet 120 000 kronor. Som exempel kan nämnas att om någon elitserieklubb vill värva Christoffer Fagerström efter årets säsong så måste de betala 120 000 kronor som fördelas mellan IFK Vänersborg och Vargöns BK baserat på vilken klubb han representerade i en viss ålder. 

Syftena med höjningen är givetvis flera; dels ska klubbar som fostrar duktiga talanger kompenseras bättre, och dels ska det bli lite svårare för vissa klubbar att dammsuga landet på talanger. Det kommer givetvis öka kraven på en fungerande ungdomsverksamhet där man fostrar egna talanger då man inte längre kan förlita sig på att värva andra klubbars stortalanger - det kommer bli alldeles för dyrt i längden. 

För de allsvenska klubbarna kan det också innebära mer kapital och underlätta för klubbar som vill ta klivet upp i elitserien då de inte i lika stor utsträckning riskerar att plundras på unga toppspelare av elitserieklubbarna.

- - -

Dock ska det påpekas att utbildningsbidraget inte är obligatoriskt, klubbarna kan fortfarande komma överens om att skippa det ifall en spelare är extremt angelägen om att lämna och den värvande klubben inte har pengarna, men samtidigt finns det ingen anledning för en allsvensk klubb att avstå från 120 000 kr och samtidigt tappa en av sina största talanger, eller för en elitserieklubb att avstå från pengar för att se en av sina talanger gå till en seriekonkurrent.

Så jag gissar att den höjningen ganska kraftigt kan minska talangplundringen inom svensk bandy. 

- - -

Överlag tycker jag förändringen är positiv. Det finns lite för många klubbar i toppskiktet av elitserien som ägnar sig åt att plocka åt sig de största talangerna från de lite mindre klubbarna och skördar frukterna av de föreningarnas fina ungdomsarbete - ett ungdomsarbete som ofta kostar ganska mycket pengar, och då ska det givetvis kompenseras väl när någon annan klubb försöker skörda frukterna av det. 

Förvisso hindrar det inte klubbar som Villa, SAIK och Hammarby att fortsätta värva talanger, men det kommer kosta dem dubbelt så mycket som det gör idag och då kanske man avvaktar och hellre värvar en lite äldre spelare och behåller pengarna. 

- - -

Att fostra duktiga bandyspelare ska löna sig. Antingen genom att man får behålla de spelare man fostrat längre, eller att man kompenseras skäligt för det arbete man lagt ner. Och att åka snålskjuts på andra klubbars talangutveckling ska kosta. De största förlorarna på den här höjningen kan nog bli SAIK, dels för att de måste betala dubbelt så mycket för spelare som kommer till dem från andra klubbar för att gå på bandygymnasiet, och dels för att de genom åren värvat en hel del unga talanger från andra klubbar.

Hammarby och Villa är andra klubbar som kanske måste kolla plånboken innan de budar på talanger. Hade dagens bidragsnivåer funnits tidigare år hade Villa och Hammarby de senaste åren fått spendera 400 000 kr vardera enbart på utbildningsbidrag, vilket givetvis blir ohållbart i längden i en sport med så små ekonomiska marginaler som bandy.

- - -

Annars har silly season rullat på och det har varit en ganska trevlig silly än så länge. En hel del spelare som varit villiga att röra på sig och testa lite nya grejer, något bandyspelare ofta är ganska aviga till. Kul också att se att lagen som slutade i botten i vintras verkligen försöker ta sig därifrån och inte bara ber en bön och hoppas att nåt lag högre upp i tabellen ska få ett sämre lag.

IFK-redaktionen2014-04-14 23:16:00
Author

Fler artiklar om Vänersborg