IFK-bloggen: Publiksnitt före och efter hall

Diskussionen om ute och inne och publiksiffror har varit på tapeten i Bandysverige på sistone. Har de elitserielag som flyttat inomhus verkligen fått en positiv publikutveckling? Svaret är både ja och nej.

Tittar man på publiksiffror mellan 1997-2013 och delar in dessa i två kolumner - en för publiksnittet under åren när laget spelade utomhus, och en för åren när laget spelat inomhus. Då ser siffrorna ut så här:

Edsbyn
Utomhus: 1302  Inomhus: 1606
Ökning i procent: 23%

Villa
Utomhus: 1786  Inomhus: 2914
Ökning i procent: 63%

Vänersborg
Utomhus: 1531  Inomhus: 1651
Ökning i procent: 8%

Vetlanda
Utomhus: 815  Inomhus: 1194
Ökning i procent: 47%

Sandviken
Utomhus: 2038  Inomhus: 1820
Minskning i procent: 11%

Västerås
Utomhus: 2004  Inomhus: 1592
Minskning i procent: 21%

- - -

Vi kan konstatera att fyra av sex lag har ökat sina publiksnitt sedan man flyttade in i hallarna, medan VSK och SAIK har tappat publik efter flytten inomhus. IFK Vänersborg har gjort den minsta publikökningen sedan flytten in i Arena Vänersborg, men det kan till viss del förklaras av att laget var framgångsrikt i början av 2000-talet som innehöll packade derbyn mot Gripen dessutom, samt att man de tre första åren i Arena Vänersborg gjorde ganska skrala sportsliga resultat.

Villa å andra sidan har kunnat se en kraftig publikökning sedan man flyttade in i hallen. Mycket beror såklart på att man även fick ett bra lag och sportsliga framgångar i samma veva, men VSK och SAIK:s siffror antyder att sportsliga framgångar inte är någon garanti för att publiken ska följa med in i hallarna.

Att just VSK och SAIK tappat publik beror, antagligen, på att man sålde sin själ när man flyttade in i feldesignade och publikfientliga arenor. ABB Arena är designad för VM-finaler med 10 000 åskådare, typ, och Göransson Arena är mer byggd för Melodifestivalen än för bandy med sina sittplatser.

När man lämnar så klassisk mark som Rocklunda och Jernvallen och flyttar in i arenor som inte är byggda för publiken eller anpassade för sporten, så tappar man publik. Folk tycker antagligen det är tråkigt och inte samma sak att stå i en till 10% fylld ABB Arena och se på bandy jämfört med hur det var på Rocklunda tidigare, och i Göransson Arena har en riktig idrottsarena med själv bytts mot en biograf där åskådarna sitter med popcorn och inte riktigt är med.

- - -

Det har varit landslagsuttagningar i helgen och IFK Vänersborg finns representerade på tre fronter. Alexander Zitouni och Christoffer Fagerström ska spela U23-VM i Ryssland om en dryg vecka. I P19-landslaget är Joakim Johansson, Adam Herou Löf och Adam Blomster uttagna i truppen, liksom Andreas Eriksson som spelar i IFK:s J20-lag men tillhör Gripen på seniornivå.

I P17-landslaget har målvakten Marcus Johansson och halven/mittfältaren Joakim Rosén tagits ut. Johansson spelar i IFK:s ungdomslag men tillhör Blåsut på A-lagsnivå. Rosén är en intressant spelartyp som jag såg första gången i helgen när IFK J20 mötte Nässjö. En extremt kvick spelare med bra teknik, påminner lite grann om Robin Sundin. Visst finns det fortfarande saker att förbättra men där har IFK en spelare med stor potential.

- - -

Ikväll spelar IFK Vänersborg borta mot Sirius och förutsättningarna verkar blir utmärkta för bandy. IFK kommer stärkta till matchen efter seger mot Kalix och ställer upp med samma lag som då plus Adam Herou Löf som var skadad senast.

IFK-redaktionen2013-11-26 10:39:00
Author

Fler artiklar om Vänersborg