SC Cambuur - AZ
1 - 3

Seger för Vetlanda mot Hammarby
Johan Löfstedt - denne gigant bland giganter.

Det tog några år, alldeles för många, men till slut så skulle Vetlanda-publiken få se hemmalaget slå Hammarby.

Första halvlek var till en början en jämn tillställning, men efter hand tog Vetlanda över utan att för den skulle dominera. Medan Hammarby mest stod för åkningar och spel på felvända spelare så kunde VBK allt som oftast komma till anfall med hjälp av fler spelare som fyllde på. Som vanligt de senaste åren så var Patrik Hedberg på rätt bra humör och stoppade ett antal framstötar, bland annat vid friläge. Dessutom passade Vetlanda på att träffa ribban två gånger i halvleken, första gången efter en hörna som nog borde varit en straff då Jocke Andersson blev upphakad i friläge.

Det skulle dröja till 26:e minuten innan nollan spräcktes, och det blev Hammarby som tog ledningen efter något som inte kändes som något vasst läge. Jesper Jonsson kom runt på högerkanten och slog in bollen till Kalle Mårtensson framför mål. Kvitteringen kom tre minuter senare när Jocke Andersson åkte längs med backlinjen och i vänsterläge drog iväg ett skott som förmodligen inte kunde varit bättre placerat vid bortre stolpen.

Därefter tog Vetlanda över ännu mer och tryckte stundtals tillbaka Hammarby rätt så ordentligt, och det var vid en sådan sekvens som ledningsmålet kom i 33:e minuten. Inne i Hammarbys straffområde var det Vetlanda som var det hetare laget och snappade upp andrabollar, till sist hamnade bollen hos Johan Löfstedt som tryckte upp den i närmsta krysset.

VBK fortsatte att skapa chanser och kunde gå till halvtidsvila med en tvåmålsledning, i ett snyggt anfall kom Löfstedt fram i mitten och till vänster hittade han ut till Daniel Johansson som drog Hedberg och lade in bollen i öppet mål. 3-1 kändes i underkant, förutom målet och några hörnor så hade inte Hammarby mycket framåt.

I andra halvlek så ändrades matchbilden. Hammarby kom ut och spelade på fler spelare, och framför allt bredare, samtidigt som Vetlanda uppträdde mer passivt och lät bortalaget ta sig in på offensiv planhalva alldeles för lätt. Dessutom tog VBK sällan sig tid till att bygga upp spelet ordentligt, Hammarby satte in hårdbevakning på Johan Löfstedt, vilket gjorde att de flesta anfallen snabbt rann ut i sanden.

Så värst mycket farligheter skapade inte Hammarby ändå, de hade det märkbart svårt att tränga igenom Vetlandas försvar. I stället kom reduceringen efter att VBK bjudit på en hörna och man inte fick iväg returen. Det gav bortalaget lite mer energi och spelbilden med längre Hammarby-anfall höll i sig. Vetlanda vaskade fram ett och annat läge via kontring, bland annat ett friläge, men det var i stället Hammarby som indirekt skulle utnyttja ett sällsynt kontringsläge där Vetlanda drog på sig två utvisningar. Frislaget skickades direkt ut till Jesper Jonsson på högerkanten som än en gång hittade Kalle Mårtensson framför mål. Bara ett par minuter senare kom dessutom bortalagets ledningsmål när Robin Sundin slog in en hörna.

Men det var knappt det hann kännas uppgivet på läktarna, för mindre än en minut efter Hammarbys mål så spelade Tobias Nyberg fram till Andreas Lysell i ett friläge där även han drog Hedberg och satte bollen i öppet mål. Då var med hjälp av tilläggstid en dryg kvart kvar av matchen, och Hammarby fick fram ett par hörnor innan Vetlanda återigen fick ett friläge som denna gång ledde till straff. Jocke Andersson stod för det avgörande målet från straffpunkten.

Sett över hela matchen och chansmässigt så var det en rättvis seger. Johan Löfstedts fina form håller i sig, han var första halvleks store gigant. Men jag vill ändå mest framhålla Tobias Nyberg som gjorde sin bästa match för säsongen, gång på gång kom han helt rätt med i anfallen, stod dessutom både för snygg framspelning till Andreas Lysells mål och för en lika snygg brytning i eget straffområde i slutminuterna.