2021-12-04 21:00

Heracles Almelo - Heerenveen
0 - 1

Sjätte raka hemmasegern
Nu när de har fått en hörna, se då te att de inte får nått förna.

Sjätte raka hemmasegern

Men det satt hårt inne efter en svag första halvlek mot Gripen.

I Vetlanda var Johan Löfstedt tillbaka efter sjukdom, men i stället saknades Tobias Nyberg och Patrik Johansson efter skador mot Kungälv i fredags. Möjligtvis att fartspelarna saknades, för det var en ganska tempofattig inledning där lagen mest spelade runt bollen till den tappades bort. Det dröjde till nionde minuten innan bollen hittade in i ett offensivt straffområde på ett sätt som såg ut som en tanke. Ett par minuter senare skulle det ske igen, och då tog Vetlanda ledningen. Pontus Vilén snappade upp bollen mitt på egen planhalva efter ett misslyckat Gripen-anfall, tog en åkning rakt upp och flippade fram bollen till Jocke Andersson som till sist lyckades tråckla in bollen bakom duktige David Erkenborn.

Gripen bjöds målmässigt in i matchen när Vetlanda relativt oattackerade spelade bollen över egen kortlinje, och den efterföljande hörnan trycktes upp i nättaket.  Därefter fick bortalaget mer av spelet och deras framstötar kändes minst lika - om inte mer - farliga som Vetlandas. VBK skulle ändå göra nästa mål när Tuomas Mokko tog en åkning på vänsterkanten och sedan vek in, Pontus Blomberg som hade bollen på mittplan hittade Mokko med en lång passning mellan back och halv och Mokko satte friläget.

Men det var nog också sista gången i matchen som bortaförsvaret bjöd på så stora ytor bakom egen backlinje, i stället backade man hem mer vilket visade sig framgångsrikt. Under andra hälften av första halvlek hade Vetlanda knappt ett ordnat anfall, både fart och passningsspel var för dåligt för att på riktigt komma igenom och hota. Gripen kunde relativt enkelt trycka ut Vetlanda mot kanterna och där stänga av, och när det vid ett sällsynt tillfälle såg ut att vara öppet i mitten slogs bollen rakt till en motspelare, och i det efterföljande anfallet kom kvitteringen. Resten av halvleken var det mer Gripen som hade förmågan att hitta ett anfallsspel, utan att de för den sakens skulle gjorde det särskilt bra och effektivt. Det krävdes ytterligare en bortslagen passning för att Vetlanda-försvaret skulle vara ur position och Gripen kunde få in ett ledningmål strax innan paus.

Vad som sades i omklädningsrummet vet jag inte, men VBK var tidigt inne efter paus. Och nog blev det ändå en uppryckning i andra halvlek, som förmodligen hjälptes av att Mikael Nilsson kunde slå in en hörna redan i fjärde minuten. Gripens försvar låg fortfarande lågt, men Vetlanda kunde hade bättre tempo och passningsspel som gjorde att man kom fram mer både i mitten och på kanterna. Men i straffområdet var det fullt av Gripen-spelare och så mycket chanser kom det inte av spelet, särskilt inte som VBK var ointresserade av att ta skott utifrån. 

Farligaste chansen hade snarare Gripen när man i ett av sina sällsynta anfall i halvleken kom runt på högerkanten och spelade in bollen i mitten, där den på något vis stöttes över det öppna målet. 

Vetlanda fick i alla fall till ett ledningsmål till slut, när Philip Lennartsson stänkte in en hörna. Men den glädjen varade inte länge, för bara någon minut senare lyfte Gripen upp bollen i offensivt straffområde och till sist hittade den fram till Johan Grahn som tryckte in kvitteringen. Det gjorde dock inte alltför mycket för Vetlanda hade ångan uppe och i 86:e minuten kunde man spela sig igenom, Pontus Vilén stod för sin tredje assist för dagen när hittade Joakim Andersson inne i straffområdet. 

Energin gick ur bortalaget där, och det var Vetlanda som var närmare ytterligare ett mål. Det var en match där egentligen det enda positiva för hemmalagets del var upphämtningen i andra halvlek, att man tog sig samman och hittade bättre linjer i anfallsspelet. Det lär behövas ännu bättre spel framöver, inte minst redan på tisdag när Villa kommer på besök.

Dennis Josefsson2015-11-29 22:20:00
Author

Fler artiklar om Vetlanda