Slaven Belupo - NK Lokomotiva Zagreb
1 - 2

Snygga mål säkrade slutspelsplatsen
Upp med hakan Putte - du gjorde tre sjukt snygga mål.

Vetlanda BK är klart för slutspel. Det står klart efter att laget besegrat IFK Vänersborg med 9-4 på hemmaplan i en match med flera minnesvärt vackra mål.

I minut 35 sköt Johan Löfstedt från en bit utanför straffområdet. Ett ganska dåligt skott, som David Borvall räddade. Det var matchens första målvaktsräddning. Men inte hade det varit någon tråkig halvlek därför.

Tunga avbärck för VBK
Det var ett sargat VBK som kom till spel denna fredagskväll. Martin Landström och Pontus Blomberg var båda sjuka och ordinarie målvakten Philip Svensk tvingades avstå på grund av en ögonskada.

I Svensks ställe tog Christian Boman plats i målet. Han fick ingen vidare start, då han redan innan minuten var spelad släppte Johan Kochs till synes inte allt för märkvärdiga skott förbi sig. Och innan fem minuter var spelade hade Joakim Hedqvist lirkat in Vänersborgs andra mål, då VBK-försvaret agerat passivt vid en längre passning av Christian Fagerström.

Däremellan hade Joakim Andersson gjort VBK:s första mål, när han slog bollen mellan benen på David Borvall, efter att Johan Löfstedt finurligt spelat ett frislag förbi muren. Det var det första i den kavalkad av snygga mål som skulle följa under första halvlek. Vi tar dem i tur och ordning.

2-2 Patrik Johansson. I hög fart fick Johansson bollen på mitt på planen, men acceleration och teknik tog han sig förbi hela Vänersborgsförsvaret och gjorde ensam mot Borvall inget misstag.

3-2 Patrik Johansson. Efter ett inspel av den för dagen aktive Tobias Nyberg och lite tumult var Putte iskall när han lyfte upp bollen i Borvalls högra kryss.

4-2. Johan Löfstedt. Ett sådant där mål som Johan Löfstedt numer verkar göra på löpande band. Några meter utanför straffområdet avlossar han ett högerskott som borrar sig upp i målvaktens högra kryss.

4-3. Alexander Zitouni. I ett vackert anfall fick Zitouni en fin passning av Fagerströms, och kunde vaja sig förbi VBK-försvaret och dess målvakt.

5-3. Patrik Johansson. Ännu en gång åker Patrik Johanson igenom ett samlat bortförsvar och sätter bollen i ungefär samma maska uppe i Borvalls högra kryss som han själv och Johan Löfstedt hittat tidigare under matchen.

Jag kan inte påminna mig att jag sett en halvlek i Sapa Arena, Vetlanda eller kanske någonstans, med fler snygga mål.

Men det var också en lite märklig halvlek, där det förutom målen inte skapades särskilt mycket. Vänersborg hade ett större bollinnehav, men hade svårt att komma till klara målchanser. VBK å sin sida satte som vanligt hög fart när de vann boll. Men med bollen under kontroll hackade spelet en del.

Stillsam inledning av andra halvlek...
Om första halvlek inleddes sprakande var inledningen av andra halvlek en lågenergilampa strax efter att du tryckt på lysknappen. VBK tyckte det var relativt behagligt att hålla i bollen runt mittlinjen, inte minst när Vänersborg fick en utvisning. Vid några tillfällen omvandlades emellertid bollinnehavet till målchanser då man rullade upp Vänersborgsförsvaret och bland andra Pontus Vilén och Andreas Lysell hade bra lägen att göra 6-3.

Vänersborg å sin sida hade svårt att skapa något alls när de väl fick bollen. Men lite hörnor blir det ju alltid. Och förr eller senare sitter en sådan. Denna gång genom att Joakim Hedqvist slog bollen mellan benen på Boman i buren.

5-4 och 20 minuter kvar. Nerver och timeout VBK.

...men målrik avslutning
Direkt när spelet blåstes igång tog Tobias Nyberg bollen och åkte in i gröten av Vänersborgsförsvarare och kom ut på andra sidan med en straff som belöning. Straffen slog Joakim Andersson som han brukar – i mål. 6-4 och att göra mål snart efter att motståndaren fått vittring är något VBK gärna får fortsätta med.

När Mikael Nilsson gjorde 7-4 var matchen avgjord. Innan matchen var över hade Pontus Vilèn och Joakim Andersson gjort varsitt mål och slutresultatet skrevs till 9-4. Vilket innebar att VBK nu, faktiskt, har plus i målskillnaden.

VBK slår IFK Vänersborg med 9-4 i en match där det framför allt är några individuella prestationer som präglar matchen. I spelet är det i långa perioder relativt jämnt, även om VBK hade något enklare att spela sig till bra lägen. Vänersborg såg ofta frustrerat ut när VBK försvarade sig väl och av den fart och framåtanda som Vänersborg visade i novembermötet laget emellan syntes inte mycket.

Individuella prestation avgör - nu väntar slutspel
Avgörande idag är att Johan Löfstedt och inte minst Patrik Johansson i första halvlek framstår som ostoppbara när de gör de mål som sätter VBK i förarsätet. Även Tobais Nyberg med tre assist och en viktigt ordnad straff fötrtjänar att framhållas.

Samtidigt imponeras jag av att VBK med sjukdomar i truppen, i tidigt underläge, med Vänersborgsreducering till 4-5, till slut vinner komfortabelt mot ett annat slutspelslag. Faktum är att VBK under säsongen nu slagit samtliga slutspelslag, sånär som på seriesegrande Västerås.

VBK är i och med segern klart för slutspel. Låt oss hoppas att de sjukdomar och blessyrer som gjorde att nyckelspelare idag saknades snabbt försvinner, och att övriga luar håller sig friska. Då finns anledning att se med tillförsikt fram mot de kvartsfinaler som drar igång nästa helg.

Och boka redan nu in tisdagen den 23 februari. Då spelas det kvartsfinal i Sapa Arena.