Nationalarenan, Friends Arena, 2022-04-10 17:30

AIK - IFK Norrköping
1 - 0

VBK aldrig nära i Lidköping

VBK var aldrig nära att utmana Villa i den första kvartsfinalen. Matchen var i praktiken över på 17 minuter.

Att det skulle vara viktigt att få en bra start på matchen förstod man på förhand. Och en bra start kunde det ha blivit om Daniel Johansson bättre förvaltat sitt läge alldeles i inledningen.

Istället blev den första kvarten en mardröm. Redan i den tredje minuten kunde Martin Karlsson slå in en frislagsretur och det var bara början. 2-0 kom på hörna och även 3-0 kom i samband med en hörna. Efter en väldigt rörig situation där Vetlandaspelarna var oförmögna en rensa bort bollen kunde Johan Esplund vispa in bollen i mål.

Ytterligare två minuter senare var det dags igen. Tuomas Mokko var olycksgubbe och missade en nedtagning grovt vilket friställde David Karlsson som givetvis inte gjorde något misstag. Då hade gått 17 minuter av matchen.

Resten av matchen blev något av ett sömnpiller. Villa spelade av matchen utan att vara särskilt intresserade av att göra fler mål.

Två tröstmål lyckades VBK ändå få in. Joakim Andersson gjorde snyggt 4-1 efter ett lyft och vid ställning 6-1 i den andra halvleken kunde Pontus Vilén trycka in en reducering.

Sammantaget var Villa flera klasser bättre i denna första kvartsfinal. Villa var hetare i närkamperna och kyligare i avsluten än VBK. Man kan verkligen inte skylla förlusten på små marginaler men det måste ändå sägas att oturen grinade VBK i ansiktet i den här matchen. Det var inte bara stolpe ut utan även mål ut. Efter drygt 70 minuters spel hade Daniel Johansson av allt att döma en boll i målmaskorna utan att domarna märkte det. Sådant ska ju bara inte behöva hända i ett slutspel.

Om VBK ska kunna ge Villa en match i den här kvartsfinalserien måste spelet bli bättre i alla delar. Philip Svensk måste släppa färre returer, försvaret måste vinna de returer som ändå ges och framåt måste målchanserna sitta. Bland mycket annat.

På tisdag är det dags för den andra fajten och då kan allt bara bli bättre.