2021-09-25 18:45

Ajax - FC Groningen
3 - 0

VBK föll i klassisk skitmatch

VBK förlorade med 5-2 i lördagens match mot Tillberga, efter att Robin Andersson avgjort matchen med sina tre mål. För VBK:s del innebar förlusten att avståndet ner till Broberg nu åter sjunkit till fyra poäng.

VBK kom till spel utan Viktor Törner och Andreas Lysell. Det innebar att Filip Bringe var åter i truppen och att Erik Ivarsson spelade back.

Det syntes tidigt att VBK inte ansåg isen lämplig för att spela bandy så som man normalt gör. Istället var taktiken att antingen via långa utkast från Philip Svensk eller lyror från Tobias NybergRobin Folkesson som tagit plats som måltavla högt upp i banan.

Inte vid något tillfälle gav denna taktik resultat i form av målchans, i bästa fall resulterade det i ett frislag för VBK. Men de allra flesta bollarna rann ner bakom Tillbergas kortlinje. Varpå Tillbergas målvakt inte kastade lika långt utan nådde spelare på egen planhalva. TB försökte åka lite mer med bollen, bland annat genom den för dagen på vänsterhalven placerade Rinat Shamsutov.

Kamp och Tillbergamål
Isen möjliggjorde inte för något skönspel, utan första halvlek präglades av mycket kamp, mellan spelarna och mellan spelarna och isen. Och särskilt mycket målchanser klarade inte något lag att skapa.

Tillberga kändes något hetare, och gjorde också halvlekens två enda mål. Det första efter en tilltrasslad situation där VBK inte fick undan bollen och Robin Andersson fått slag på bollen. Det andra efter att Jimmy Jansson med fart åkt mot ett backande gult försvar. Därutöver hade Philip Svensk svarat för en vass reflexräddning när Rinat Shamsutov från bara några meter sprätte iväg bollen. När TB slog bollen i mål hade domare blåst av för offside.

VBK lyckades inte utnyttja att först Rasmus Eriksson (som utgick efter en otäck smäll) och sedan Kevin Sterner hade solen rakt i ögonen. De skott som kom utifrån vållade, förutom ett försök av Johan Löfstedt, dem inget problem.

Upphämtning och nedvikning
I andra halvlek inledde VBK bra. Först gjorde en annars osynlig Joakim Andersson det som en tycker att han borde gjort oftare: tog bollen, åkte mot TB-försvaret och gjorde mål. Sedan slog Toumas Moko in en hörna från vänster. Drygt fem minuter spelade av andra halvlek och likaläge, men VBK i vinnarläge, kändes det som. Ställningskriget fortsatte dock och Robin Andersson kunde skyffla vidare en passning i mål till 3-2. Därefter gick VBK ner sig. 4-2 tillkom efter en tilltrasslad situation och retur och med minuterna kvar avgjorde Nässjö- och Tranåsbekante Ivan Lebedev med 5-2.

Utöver målen tillkom de få chanser VBK skapade efter att Johan Löfstedt själv åkt långa sträckor med bollen och kommit till avslut från utanför straffområdet. Jag kan ha fel - men jag tror inte att vbk hade något avslut innanför straffområdet under 90 minuter.

Långa bollar och dålig kamp
VBK valde alltså att konsekvent slå långt i dagens match. Ska man spela så krävs att vinner närkamper och står samlat. Inget av detta gjorde VBK. De gånger VBK vann en boll som nått Robin Folkessons bröst var få. Ofta var han, eller annan VBK:are för ensam.

Det är omöjligt för mig att avgöra exakt vad isen tillät. Men jag konstaterar att TB slog färre långa lyror, åkte lite mer och oftare kom i fart mot försvaret. Jag konstaterar också att Martin Landström, som kan tänkas vara ganska bra på små ytor där bollbehandling kräver bra teknik, satt och frös på parkbänken bredvid isen hela matchen.

Förlusten innebär för VBK att kampen om slutspelsplatsen tätnar. Nu återstår fyra tuffa matcher, (SAIK hemma, Edsbyn borta, Vänersborg hemma, Bollnäs borta) innan vad som allt mer framstår som trolig avgörande match på Hällåsen den 16 februari.

Två viktiga poäng stod på spel. Två poäng som för tabellen betydde mer för VBK än Tillberga. Ändå vann Tillberga kampen.

* * *
Tillberga hade alltså valt att flytta från ABB Arena och spela på Hubbovallen. Arrangemangsmässigt måste det sägas vara en framgång. Över 1400 på en match som i ABB Arena kanske lockat 350. Det var vackert som på vykort. Stämningen blev som den blir när publiken kommer riktigt nära isen. Vi hörde vad spelarna sa, och spelarna hörde vad vi sa. Stora delar av Tillbergapubliken sjöng. Det var på det stora hela taget väldigt trevligt.

Men det går inte att komma ifrån, att isen höll dålig kvalitet och att beslutet att spela matchen på Hubbovallen ändrade förutsättningarna för en match vars två poäng betyder precis lika mycket som alla andra under Elitserien.

Jag vill inte spekulera i hur matchen hade slutat om de spelat i ABB Arena. Men jag ställer frågan: Hade Tillberga valt att spela en avgörande kvalmatch mot Jönköping på samma is?

Förlåt om jag är bitter och cynisk. Men ni vet hur det kan va.