-
-

VBK tappade poäng i Edsbyn

Vetlanda spelade säsongens första oavgjorda match. Men det var en match de gulklädda dominerade i stora perioder och borde vunnit. Men olyckliga tio minuter i mitten av andra halvlek, med tre utvisningar och lika många baklängesmål gjorde att VBK fick nöja sig med en poäng.

VBK kom till spel med samma lag som besegrade Sandviken senast.

Redan efter tre minuter gjorde Johan Löfstedt det som han just nu gör bäst i Sverige. Fick bollen i fart, åkte mot ett backande försvar, och satte upp bollen i krysset. 1-0 till VBK och det första i raden av fartfyllda kontringsanfallen.

Edsbyn kvitterade ganska raskt genom Oskar Wikblad, som ganska ohejdad fick slå in en retur som studsade ut efter Philip Svensk reflexräddat.

Under resten av andra halvlek var VBK det bättre laget och genom ytterligare två vackra mål kunde man gå till halvtidsvila med 3-1-överläge. Patrik Johansson tråcklade in 2-1 efter att Daniel Johansson gjort ett fint inspel från höger. Och Martin Landström gjorde på egen hand 3-1.

Utöver målen var det VBK som skapade de flesta chanserna. Särskilt minns vi Patrik Johanssons friläge som Erik Persson räddade, och Joakim Anderssons skott som smet strax utanför Erik Perssons högra stolpe.

I andra halvlek fortsatte VBK länge att vara det bättre laget. 4-1 tillkom efter att Pontus Vilén vunnit boll i offensivt straffområdet och spelat fram Daniel Johansson. Då hade det gått 60 minuter och inget talade för något annat än VBK-vinst. Men så kom en rad olyckliga händelser som gjorde det möjligt för Edsbyn. Det började med att Johan Löfstedt skulle spela fram Joakim Andersson till ett nära friläge, men Hans Andersson läste passningen och i den rödblå spelvändningen kände sig Pontus Blomberg nödgad att dra ner en Edsbyspelare. Minuten därpå hittade linjedomaren en utvisning på Viktor Törner. Och på det följande frislaget fick Oskar Wikblad bollen i huvudet och så var det reducerat. Att göra mål med huvudet är tillåttet är tillåtet, så länge det inte är medvetet. Och det var det nog inte.

Bara några minuter senare lyckades samme Wikblad dribbla sig igenom och reducera till 3-4.

Det som känts så tryggt kändes plötsligt skakigt. Inte ens en timeout hjälpte. Istället kvitterade Joakim Svensk, när Tobias Nyberg satt på botbänken.

Då återstod en knapp kvart. Och under denna kvart var det VBK, som utan att skapa några riktiga heta chanser ändå var det lag som verkade mest intresserat av att ta två poäng.

Vi hade så gärna firat en seger i Edsbyn. Nu sitter vi istället här och känner oss lite snuvade på konfekten. VBK är 80 minuter det bättre laget, då man kombinerar ett försvarsspel där Edsbyn inte tillåts skapa särskilt mycket med ett kontringsspel som leder till många bra chanser, eller lägen att skapa chanser. Men under tio minuter klarar man inte stå emot Edsbyn och då lyckas hemmalaget med god utdelning göra tre mål.

Mitt i den, ändå lindriga, besvikelsen kan en ändå glädjas åt att poängen innebär att VBK i stort sett är klara för slutspel. Det krävs nu i praktiken att Broberg på sina fyra avslutande matcher tar åtta poäng, samtidigt som VBK inte tar någon på de tre återstående.