PEC Zwolle - Heracles Almelo
1 - 0

Vetlanda-förlust efter usel andra halvlek

Kungälv hämtade in tremålsunderläge och vände på övertid.

Vetlanda ställde upp med samma lag som vann mot Kalix för några dagar sedan, möjligtvis första gången under säsongen som VBK haft samma uppställning två matcher i rad. Redan efter drygt två minuter hade Vetlanda bud på ledningsmål, och när spelet vände så fick Kungälv ett fint läge att ledningen. I stället kom ledningsmålet för Vetlanda efter 10 minuter, Johan Löfstedt hittade Joakim Andersson med en lyftning in bakom backlinjen. Kvitteringen kom omgående när en lyra från Kungälvs-försvaret spelade fri Adam Rudell.

VBK spelade runt på rätt mycket spelare men bortalaget var allt som oftast med och täckte av så att Vetlanda fick börja om. IFK å sin sida spelade ett rakare spel där man försökte komma runt på kanten. Hemmalaget förde spelet, men Kungälv var väl så vassa i sina omställningar.

Hemmaledningen fick fram en hel del hörnor i första halvlek, och på den andra kunde Tuomas Mokko ge Vetlanda ledningen. 25 minuter in halvleken kom kvitteringen, på straff efter att ytterligare en lyra hittat fram till en fri Kungälvsspelare som denna gång blev nedriven. Denna gång var det Vetlandas tur att replikera snabbt, ännu en lyftning från Johan Löfstedt hittade fram till Jocke Andersson som gjorde sitt andra mål i matchen.

Därefter tog Vetlanda över mer och mer, Kungälvs press avstannade och VBK kunde lite mer ostört hitta in med sitt spel på offensiv planhalva. Ett par vassa chanser skapades när man kom runt längs kanterna, men det var via hörnor som Vetlandas skulle göra målen. Först genom Philip Lennartsson i 36:e minuten, och tre minuter senare slog Patrik Johansson in en hörnretur.

5-2 i halvtid kändes ganska stabilt, men möjligtvis hade tremålsledningen kommit lite för enkelt och Vetlanda kände sig alltför bekväma. En ganska så lugn inledning av andra halvlek exploderade sedan med två snabba bortamål som tvingade Vetlanda att ta timeout efter tio minuter. Det började egentligen på samma sätt som det sett ut de första minuterna, Vetlanda pressade relativt högt och Kungälv hittade inte någonstans, förrän Mikael Lindberg fick bollen i fart och enkelt kom runt styrningen. Lika snyggt hittade han sedan till Axel Ekholm som åkte sig fri. Strax därefter kom Kungälvs fjärde mål, och även denna gången fick man kom in på Vetlandas planhalva med för hög fart. Men denna gången lyckades Vetlanda bryta, och i uppspelet bröt IFK tillbaka och bollen hamnade återigen hos en fri Axel Ekholm.

Efter timouten kunde Vetlanda sakta ner Kungälvs anfall något, och själva ha mer av bollen. IFK satsade på att komma runt på kanterna, och det var så de fick straff (en något billig sådan, det såg lika mycket ut som Kungälvsspelaren åkte rakt in i försvararen vid kortlinjen) som ledde till 5-5. VBK hade en del lägen att få till något, men hade mycket svårare att komma fram till straffområdet än vad Kungälv hade. Jocke Anderssons tredje mål i matchen, fram till 6-5, kom därför inte helt logiskt, än en gång var det Löfstedt som spelade fram men denna gången var det ett stenhårt avslut ur vänsterläge.

Efter målet fick VBK lite mer av spelet, och hade de utnyttjat något av de lägen som till sist vaskades fram så kanske Vetlanda kunde hållt undan. I stället kom kvitteringen fram till 6-6 i 91:a minuten, trots att Kungälv hade en spelare utvisad så fick de komma alltför lätt igenom, ett skott från straffområdesgränsen räddades, men av alla gula spelare i eget straffområde så var det Kungälvs Teemu Mättää som tilläts slå in returen. I 93:e minuten kom så bortalaget återigen runt på vänsterkanten och fick en hörna, och denna gång hittade den in i bortre krysset.

Jag vet inte om det var någon logik bakom slutet, men i en sista insats i en usel halvlek så fick Vetlanda chansen från straffpunkten. En straff som gick i stolpen, och ut.

Det var mycket tal om försvarsspelet efter matchen borta mot VSK, men idag tycker jag knappast att det var försvaret som sådant som var problemet, utan det kollektiva försvarsspelet där man återkommande i andra halvlek tillät Kungälv ta sig igenom fart. Martin Landström gjorde en fin första halvlek, men sett till resultatet och särskilt andra halvlek är det ingen som förtjänar något beröm.